24 juni, 2020

Grafik: Här är långtidssjukskrivningar vanligast

Risken för att bli långtidssjukskriven varierar beroende på var du bor i landet. Den är också större för kvinnor och allra störst för personer i yrkesgruppen socialt arbete.

grafik_sjukskrivning

Grafiken visar variationerna mellan länen i långa sjukskrivningar. Se hela grafiken längre ner.

Risken för långvarig sjukdom har minskat. Men variationerna mellan länen i landet är stora. Störst risk att bli långtidssjukskriven är det för anställda i Västmanlands län. Siffror i den senaste rapporten från Afa försäkring om arbetsolyckor och sjukskrivningar visar att långvariga sjukskrivningar var vanligast både för män och kvinnor i Västmanland. 2018 var 25,9 personer per tusen invånare i länet långtidssjukskrivna. Det kan jämföras med Stockholms län där siffran bara var 17,9.

Det är oklart vad skillnaderna beror på, men de kan delvis förklaras med skillnader i näringslivsstrukturen, enligt rapporten.

Men även om antalet långa sjukskrivningar varierar mellan länen är skillnaderna mellan könen ännu större. Antalet långa sjukskrivningar har visserligen minskat något på senare år, men det är fortfarande vanligare att kvinnor blir långtidssjuksrivna. Och allra störst risk är det för anställda i yrkesgruppen socialt arbete.

Den vanligaste diagnosen som ligger bakom en långvarig sjukskrivning för personer som är anställda i kommuner och regioner är en psykisk diagnos. Detta gäller för både män och kvinnor, men är alltså vanligare hos kvinnor.

– Kvinnor inom yrkesgruppen socialt arbete hade den högsta risken för ett långvarigt sjukfall med en psykisk diagnos 2018, 21,3 sjukfall per 1000 sysselsatta. Sjukfall med psykiska diagnoser blir oftare långa jämfört med övriga diagnoser, säger Andreas Ek, analytiker, i rapporten.

Om långtidssjukskrivningar är vanligare bland kvinnor så är antalet allvarliga olycksfall på jobbet vanligast i mansdominerade yrken inom industri och hantverk. Vanligaste orsaken till ett allvarligt arbetsolycksfall är en fallolycka.

Hela rapporten finns att läsa här.

Annika Clemens

Senaste nytt

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och läs om arbetsliv, lön, karriär och fackliga frågor – varje onsdag direkt i din inkorg.

Senaste nytt

Rekryteringsexperten: "Nyckeln för kompetensförsörjn...

LIKABEHANDLING Tre av fyra svenska företag lider av kompe...
22 juli, 2024

Medlem sedan 1979: ”Kändes stort att strejka”

FACKLIGT Med 45 år i facket och en karriär inom soc...
16 juli, 2024

Integrationsprojekt fördubblas med nya medel – ”Ovär...

ARBETSMARKNAD Nema Problema stöttar utrikesfödda i arbet...
9 juli, 2024

Heike Erkers om nya lagen: ”En kioskvältare...

LAGSTIFTNING Hör förbundsordförande Heike Erkers kommen...
2 juli, 2024


Läs även

Debatt: Gemensamt ansvar bygger Europa starkare

EU-VALET Lika lön för lika arbete, stärkt a-kassa o...
4 juni, 2024

Risker med nya arbetsmiljöregler

EXPERTEN SVARAR Pim har fått reda på att arbetsmiljöarbete...
3 juni, 2024

Varmt (eller kallt) på kontoret arbetsgivarens ansvar

ARBETSMILJÖ Maj har bjudit på rekordvärme – vem ansvar...
30 maj, 2024

Ministern om uppgifterna om SD:s trollfabrik: ”Upp t...

POLITIK Camilla Waltersson Grönvall (M) har jobbat...
27 maj, 2024