– Mycket av hälsoforskningen är riktad mot stora företag och offentlig sektor. Min uppfattning är att små företag är underbeforskade, säger Stig Vinberg, professor i hälsovetenskap vid Mittuniversitetet i Östersund.
I tre år ska han och kollegorna undersöka hur små företag drabbades under pandemin. Fokus ligger på hälsa och arbetsmiljö, men de ska även ta reda på hur företagsledare har upplevt de stöd de har fått från regering och andra aktörer i samhället.
De ska intervjua företagsledare för att ta reda på dels hur möjligheterna har varit att driva arbetsmiljöarbete under pandemin och dels hur krisen har påverkat både deras arbetssituation och livssituation.
Då resurserna ofta är mindre i småföretag – exempelvis finns inte HR-avdelning och många gånger inte heller företagshälsovård – ligger det nära till hands att tro att de har påverkats negativt av pandemin och balansen mellan arbete och fritid kan ha rubbats.
– Det har sannolikt påverkat. Om du leder ett mindre företag är stödresurserna mer begränsade och du är mer utsatt för höga arbetskrav. Coronakrisen kan ha kommit som ytterligare en belastning och jag kan tänka mig att det har inneburit försämrade arbetsvillkor, säger han.
I forskningen ska gruppen jämföra tidigare svar från småföretagare i Jämtland och norska Tröndelag tillsammans med forskare vid Norges teknik- och naturvetenskapliga universitet i Trondheim.
– Det är en unik möjlighet att vi har intervjuer och enkäter från tidigare studier och vi kan jämföra de resultaten med resultat efter krisen.
Fler intervjuer och enkäter ska också göras med småföretagare i andra delar av landet. Utöver det ska forskarna utifrån EU-statistik jämföra upplevelser bland småföretagare i olika EU-länder.
– Vi ska studera både före, under och efter krisen. Vi kan bryta ut olika grupper av småföretagare och anställda och titta på om det finns skillnader mellan länder, länder i grupp och om det finns skillnader mellan olika åldrar samt män och kvinnor, säger Stig Vinberg.
Slutresultatet ska presenteras våren 2023, men delrapporter kommer att presenteras löpande. De första resultaten väntas om ett år. Projektet har tilldelats 3,4 miljoner kronor och är ett av flera forskningsprojekt om covid-19-effekter som får stöd från Afa försäkring. Andra projekt som har fått pengar handlar bland annat om hållbara arbetsvillkor i vården under extrema förhållanden och om säker arbetsmiljö i samband med insatser i patienters hem.
Senaste nytt
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och läs om arbetsliv, lön, karriär och fackliga frågor – varje onsdag direkt i din inkorg.