1 oktober, 2020

Förhandlingschefen: ”Släng utredningen i papperskorgen!”

Markus Furuberg, förhandlingschef på Akademikerförbundet SSR, hoppas politikerna ska låta parterna lösa las-frågan trots att deadline har passerats.

markus_f

Regeringens underlag bör slängas i papperskorgen, anser förhandlingschef Markus Furuberg.

Privat

– Jag är övertygad om att det är bättre att låta parterna hantera frågan än att nu pressa på med las-utredningens förslag. Budskapet är tydligt: Släng utredningen i papperskorgen!

Han hoppas att politikerna låter parterna lösa frågan om arbetsrätten.

– Vi har en stor avtalsrörelse som tar vid och vi har en månad på oss tills vi ska träffa avtal. Det är inte omöjligt att de här frågorna kan komma med.

Förslaget från regeringens las-utredning saknar den balans som januariavtalet efterfrågade, anser Markus Furuberg. Att gå vidare med det förslaget från politikens sida vore fel väg att gå.

– Vi tycker att man ska låta parterna fortsätta som vi har gjort. Vi är trygga med vår förmåga att på kort sikt ta fram flexibla lösningar som stärker den svenska arbetsmarknaden, säger han.

– Lagstiftning är inte rätt väg, det är ett trubbigt system. Branschvisa förhandlingar är många gånger snabbare och vi kan samlas nationellt när det behövs, det har visat sig inte minst under den här svåra pandemitiden.

Enligt förbundsordförande Heike Erkers vilar ansvaret för den turbulenta hösten som väntar på Centerpartiet och Liberalerna.

– Det är klart att det är sorgligt, säger hon om de strandade lasförhandlingarna.

Klockan tre på natten mot torsdagen gick tidsfristen ut för parterna som förhandlade om arbetsrätten och las. Men de lyckades inte komma överens, trots att flera av de inblandade vittnar om att de var nära. Det som nu händer är att politiken ska ta över och regeringen ska presentera ett förslag på lagstiftning. Något som många hade hoppats inte skulle behövas.

– Lagstiftning är absolut inte det vi önskar. Om det blir nyval och regeringen fälls har vi andra stora utmaningar framöver, säger Heike Erkers.

Hon konstaterar att parterna har visat att de kan komma överens i svåra situationer, något som inte minst visade sig under pandemin.

– Att då gå vidare med lagstiftning är fullständigt oansvarigt.

Ansvaret för en eventuell regeringskris vilar på regeringens samarbetspartier, tycker Heike Erkers.

– Ytterst är det en politisk fråga, man kan inte lägga ansvaret på parterna, de har tvingats in i den här situationen. Det är Centerpartiet och Liberalerna som har drivit igenom det här tillsammans med en majoritet i riksdagen. De bär ansvaret.

Mikael Smeds, förbundsjurist på Akademikerförbundet SSR skriver att akademikers anställningstrygghet i princip ”skulle gå upp i rök” med förslaget från regeringens las-utredning.

Även Sacos ordförande Göran Arrius anser att parterna fick en orimlig uppgift. ”Om politikerna nu skulle fatta beslut som försämrar maktbalansen på arbetsmarknaden till arbetstagarnas nackdel vore det en krigsförklaring mot den svenska modellen”, skriver Saco på Twitter.

Annika Clemens

Missa inget!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och håll dig uppdaterad om aktuellt från Akademikern.

Senaste nytt

Krönika: "AI kommer att förändra våra jobb"

KRÖNIKA Tillsätt en algoritmombudsman och ett rege...
2 oktober, 2023

Debatt: Inse värdet av sociologer och beteendevetare...

DEBATT Sociologer och beteendevetare underskattas...
28 september, 2023

Ny bok skildrar hedersförtryck i Sverige

MÄNSKLIGA RÄTTIGHETER I boken ”Hedersförtryck: berättelser i Sve...
27 september, 2023

5 tips: Så bör du förhålla dig till AI i arbetslivet

ARTIFICIELL INTELLIGENS AI kommer att påverka i stort sett alla jo...
26 september, 2023


Läs även

Krönika: ”Angiveri riskerar splittring”

KRÖNIKA En anmälningsplikt riskerar att skada både...
15 september, 2023

Facket: Kritiken mot Samhall befogad

ARBETSMILJÖ Samhall fick skarp kritik i en granskning ...
14 september, 2023

Varning för vobbträsket

ARBETSMILJÖ Vobb i stället för vabb ökar. Till glädje ...
13 september, 2023

Nytt råd för mänskliga rättigheter – ”Vi måste tala ...

LIKABEHANDLING Marie Cham, ombudsman på Akademikerförbund...
11 september, 2023