6 maj, 2020

Förbundet: Las-utredningen borde skjutas fram

Snart presenteras förslag på lagändringar som ska underlätta för uppsägningar. Men Akademikerförbundet SSR tycker att las-utredningen borde skjutas fram för att vänta in förhandlingar mellan parterna i privata sektorn.

las-utredning

Las-utredningen ska överlämnas till arbetsmarknadsminister Eva Nordmark den 1 juni.

GETTY IMAGES / ANNIKA CLEMENS

Den 1 juni ska regeringens utredning presentera sitt förslag på hur lagen om anställningsskydd (las) ska ändras för att kunna göra undantag från turordningsreglerna och minska kostnader vid uppsägningar. Parallellt med utredningen har parterna försökt enas på egen hand om nya regler med förhoppningen att lagstiftning ska kunna undvikas.

I kommunal och regional sektor finns ett nytt avtal på plats som gäller sedan den 1 maj. Och Markus Furuberg, förhandlingschef vid Akademikerförbundet SSR hoppas att en eventuell lagändring inte förstör det som parterna har kommit överens om.

– Vår lösning passar bättre än en eventuell ändring i las. Vi förutsätter att den slutgiltiga lagändringen inte kommer att störa vår överenskommelse.

I statlig sektor finns äldre lösningar sedan tidigare och nya förhandlingar har inte kommit i gång. Däremot pågår fortfarande förhandlingar mellan parterna i privat sektor. Därför tycker han att utredningen borde skjutas fram tills även de är klara.

– Vi tycker att det är bättre att parterna lägger fram sina förslag. Om vi har färdiga avtal kan man fundera på om den här eventuella lagändringen verkligen behövs.

I den privata sektorn har förhandlingarna skjutits fram och fortsätter efter LO-kongressen i sommar.

Men det finns inga besked om att regeringens las-utredning kommer att skjutas fram. Den ska vara klar den 31 maj och överlämnas på måndagen den 1 juni till arbetsmarknadsminister Eva Nordmark som planerat.

­– Vi följer de direktiv vi har fått från regeringen och vi har inte fått några nya direktiv, säger Marie Gartell, huvudsekreterare i utredningen.

Krisen på arbetsmarknaden till följd av coronaviruset har diskuterats i utredningen, men gör inte heller att den kommer att skjutas fram.

– Corona har inte påverkat oss så jättemycket. Vi hade kommit så pass långt och konsekvenserna av den är inget vi kan ta in i vårt arbete. Vi gör analyser av olika kriser och diskuterar vad de betyder för arbetsmarknaden och det gäller så klart även den här krisen. Det är inte första gången vi har varsel, säger Marie Gartell.

Jennie Zetterström, pressekreterare hos arbetsmarknadsministern, har inte heller några andra besked.

– Nej, jag har inte ingen ny information om det. Utredningen ska fortfarande redovisas den 1 juni.

Hon vill inte svara på frågan om regeringen har övervägt att skjuta på utredningen med tanke på att förhandlingar fortfarande pågår mellan parterna.

– Jag har inga andra besked att ge än att regeringen har tillsatt en utredning som ska presentera sina färdiga förslag i slutet av maj. Efter det kommer vi att återkomma med besked om den fortsatta processen.

Principerna som ligger till grund för det nya kompetens- och omställningsavtalet i kommunal och regional sektor kom parterna överens om i november förra året. Läs mer om det här.

Annika Clemens

Senaste nytt

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och läs om arbetsliv, lön, karriär och fackliga frågor – varje onsdag direkt i din inkorg.

Senaste nytt

Har du kollegor som strejkar? Så ska du agera

STREJK Som kollega och medlem i Akademikerförbund...
14 juni, 2024

Världens tio länder med sämst villkor för arbetare

MÄNSKLIGA RÄTTIGHETER 22 människor dödades för sitt fackliga eng...
13 juni, 2024

Expo: Facket kunde gjort mer i EU-valrörelsen

POLITIK Ytterhögern flyttar fram sina positioner i...
11 juni, 2024

Södertälje slutar med bakgrundskontrollerna – ”Invän...

ARBETSRÄTT De kritiserade bakgrundskontrollerna i Söd...
11 juni, 2024


Läs även

Risker med nya arbetsmiljöregler

EXPERTEN SVARAR Pim har fått reda på att arbetsmiljöarbete...
3 juni, 2024

Varmt (eller kallt) på kontoret arbetsgivarens ansvar

ARBETSMILJÖ Maj har bjudit på rekordvärme – vem ansvar...
30 maj, 2024

Seminarium i riksdagen lyfte anmälningsplikten

POLITIK Vad innebär en ny lag om anmälningsplikt? ...
28 maj, 2024

Allt från kongressen 2024

KONGRESS 2024 En ny styrelse valdes, kongressen enades o...
28 maj, 2024