6 maj, 2020

Förbundet: Las-utredningen borde skjutas fram

Snart presenteras förslag på lagändringar som ska underlätta för uppsägningar. Men Akademikerförbundet SSR tycker att las-utredningen borde skjutas fram för att vänta in förhandlingar mellan parterna i privata sektorn.

las-utredning

Las-utredningen ska överlämnas till arbetsmarknadsminister Eva Nordmark den 1 juni.

GETTY IMAGES / ANNIKA CLEMENS

Den 1 juni ska regeringens utredning presentera sitt förslag på hur lagen om anställningsskydd (las) ska ändras för att kunna göra undantag från turordningsreglerna och minska kostnader vid uppsägningar. Parallellt med utredningen har parterna försökt enas på egen hand om nya regler med förhoppningen att lagstiftning ska kunna undvikas.

I kommunal och regional sektor finns ett nytt avtal på plats som gäller sedan den 1 maj. Och Markus Furuberg, förhandlingschef vid Akademikerförbundet SSR hoppas att en eventuell lagändring inte förstör det som parterna har kommit överens om.

– Vår lösning passar bättre än en eventuell ändring i las. Vi förutsätter att den slutgiltiga lagändringen inte kommer att störa vår överenskommelse.

I statlig sektor finns äldre lösningar sedan tidigare och nya förhandlingar har inte kommit i gång. Däremot pågår fortfarande förhandlingar mellan parterna i privat sektor. Därför tycker han att utredningen borde skjutas fram tills även de är klara.

– Vi tycker att det är bättre att parterna lägger fram sina förslag. Om vi har färdiga avtal kan man fundera på om den här eventuella lagändringen verkligen behövs.

I den privata sektorn har förhandlingarna skjutits fram och fortsätter efter LO-kongressen i sommar.

Men det finns inga besked om att regeringens las-utredning kommer att skjutas fram. Den ska vara klar den 31 maj och överlämnas på måndagen den 1 juni till arbetsmarknadsminister Eva Nordmark som planerat.

­– Vi följer de direktiv vi har fått från regeringen och vi har inte fått några nya direktiv, säger Marie Gartell, huvudsekreterare i utredningen.

Krisen på arbetsmarknaden till följd av coronaviruset har diskuterats i utredningen, men gör inte heller att den kommer att skjutas fram.

– Corona har inte påverkat oss så jättemycket. Vi hade kommit så pass långt och konsekvenserna av den är inget vi kan ta in i vårt arbete. Vi gör analyser av olika kriser och diskuterar vad de betyder för arbetsmarknaden och det gäller så klart även den här krisen. Det är inte första gången vi har varsel, säger Marie Gartell.

Jennie Zetterström, pressekreterare hos arbetsmarknadsministern, har inte heller några andra besked.

– Nej, jag har inte ingen ny information om det. Utredningen ska fortfarande redovisas den 1 juni.

Hon vill inte svara på frågan om regeringen har övervägt att skjuta på utredningen med tanke på att förhandlingar fortfarande pågår mellan parterna.

– Jag har inga andra besked att ge än att regeringen har tillsatt en utredning som ska presentera sina färdiga förslag i slutet av maj. Efter det kommer vi att återkomma med besked om den fortsatta processen.

Principerna som ligger till grund för det nya kompetens- och omställningsavtalet i kommunal och regional sektor kom parterna överens om i november förra året. Läs mer om det här.

Annika Clemens

Senaste nytt

Tidslinje: Lever vi längre i dåliga tider?

FOLKHÄLSA Forskarna är överens om att det finns ett ...
29 maj, 2023

Saco-S: Pressat läge på Sis inför sommaren

Sis Sis-personal pressas från flera håll: Rymn...
29 maj, 2023

Sis-medarbetaren: ”Det är en ansträngd situation – m...

Sis Hur är det att jobba på Sveriges kanske me...
26 maj, 2023

100 miljoner för friskare arbetsplatser

ARBETSMILJÖ Fack och arbetsgivare i välfärden går ut i...
24 maj, 2023


Läs även

Nytt pensionsavtal ger möjlighet för avsättningar ti...

PENSION Fack och arbetsgivare är överens om ett ny...
11 maj, 2023

Avtal klart med Svenska kyrkan

AVTAL Ett drygt tvåårigt avtal är klart för de a...
5 maj, 2023

Arbetsförmedlingen varslar 320 beslutshandläggare

ARBETSFÖRMEDLING Nu varslar Arbetsförmedlingen samtliga bes...
2 maj, 2023

Dubbelt fackligt stöd till obehöriga lärare genom ny...

AVTAL Akademikerförbundet SSR och Sveriges Lärar...
27 april, 2023