Drygt hälften av svenskarna tycker inte det är okej att en arbetsgivare googlar dem inför en anställning. Var tredje tycker att det är okej och övriga har ingen åsikt (bland dem många pensionärer).
De som är mest negativa till att en eventuellt blivande arbetsgivare tittar på deras publika internetinformation är de som är födda på 00-talet. Bland de som studerar är det ungefär dubbelt så många som är negativa till detta som de som är positiva.
Det finns också en skillnad i yrkesroll. Arbetare är mer negativa till att bli googlade inför en anställning än tjänstemän och personer med endast grundskole- eller gymnasieutbildning är mer negativa än de med högskoleutbildning.
I Internetstiftelsens rapport, Svenskarna och internet 2023, som presenteras i dag, tisdag, framkommer också att drygt hälften av svenskarna som använder internet känner sig kränkta av att deras personliga data samlas in när de använder internet. 80-talisterna blir minst kränkta, och mest kränkta blir de något yngre, 90-talisterna. Och män födda på 90-talet och 00-talet blir mest kränkta av alla av att deras personliga data samlas in. Unga män tänker oftare på vilka konsekvenser de kan drabbas av personligen.
Unga män tycker också i högre utsträckning att det är viktigare att värna om den personliga integriteten än att låta polisen använda mer integritetskränkande åtgärder för att förhindra brott. Exempelvis anser var tionde ung man att medborgarnas integritet är viktigare att värna än att låta polisen vid brottsmisstanke ta del av privata konversationer på nätet.
Hela rapporten finns att ta del av här.
Senaste nytt
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och läs om arbetsliv, lön, karriär och fackliga frågor – varje onsdag direkt i din inkorg.