• Arbetslöshet

    Fackens krav på regeringen: Lös långtidsarbetslösheten

    Totalt 16 punkter finns med i de fackliga centralorganisationernas krav på regeringen för att lösa långtidsarbetslösheten. ”Den mest omfattande krisen i modern tid.”

    Saco, TCO, LO, Akademikerförbundet SSR och ST står bakom rapporten. Foto: Knut Capra Pedersen / Eva Edsjö / Fredrik Sandin Carlson / Annika Clemens

    Subventionerade jobb, ökad kapacitet för Arbetsförmedlingen och satsning på studier. Det är några av de punkter som Saco, TCO och LO vill att regeringen tar tag i för att komma till rätta med långtidsarbetslösheten som har ökat kraftigt under pandemin.

    Antalet långtidsarbetslösa är i dag historiskt högt, enligt de fackliga centralorganisationerna, då närmare hälften av de inskrivna på Arbetsförmedlingen har varit arbetslösa i över ett år.

    – Vi befinner oss i den mest omfattande krisen på svensk arbetsmarknad i modern tid. Att nya grupper redan är eller riskerar att bli långtidsarbetslösa gör situationen särskilt allvarlig. Därför behövs ett åtgärdsprogram, säger Göran Arrius ordförande i Saco, i ett pressmeddelande.

    De tre centralorganisationerna är överens om ett program om 16 åtgärdspunkter. Åtgärdsprogrammet som även har undertecknats av Akademikerförbundet SSR och ST föreslås bli en del av höstbudgeten.

    Arbetsförmedlingen behöver mer resurser för att kunna öka insatser och stöd från specialistprofessioner. En vetenskaplig utredning bör också genomföras för att ta reda på hur automatiseringen har förändrat arbetsförmedlarrollen, skriver de fackliga organisationerna i sitt inspel till regeringen.

    De anser också att fler arbetslösa behöver utbilda sig och föreslår bland annat fler snabbspår för nyanlända som har utbildning i eller erfarenhet av bristyrken, att Arbetsförmedlingen ska anvisa fler arbetslösa till utbildning samt ökat tillgång på kompletterande utbildning på alla nivåer.

    Dessutom föreslås fler subventionerade anställningar för att få långtidsarbetslösa ut på arbetsmarknaden. Taken för vilka löner som subventioneras fullt ut bör ökas väsentligt och alla subventionerade anställningar bör omfattas av lagen om anställningsskydd.

    Utöver detta bör den tillfälliga höjningen av taket på 1 200 kronor i dagpenningen i arbetslöshetsförsäkringen permanentas, skriver de fackliga organisationerna. Detta för att säkra inkomsttryggheten, som enligt facken har ett stort värde för både individer och samhälle.

    – Därefter bör regering och riksdag, för att undvika att inkomsttryggheten gradvis urholkas, fatta beslut om att indexera taket så att det följer löneutvecklingen, säger Therese Svanström, ordförande i TCO.

    Hela rapporten finns att läsa här.

    Annika Clemens

    Senaste nytt

    Prenumerera på vårt nyhetsbrev och läs om arbetsliv, lön, karriär och fackliga frågor – varje onsdag direkt i din inkorg.

    Senaste nytt

    AVTALSRÖRELSE

    Kravet: Kortare arbetstid och 4,2 procent ...

    Avtalsrörelsen är i gång. I dag, fredag, växlar part...

    20 december, 2024

    POLITIK

    Reagerar på kommunalrådets uttalande – ”Kä...

    Anställda i Skurups kommun reagerar starkt på kommun...

    19 december, 2024

    ANALYS

    Sprickor i världens mest jämlika land

    Varför växer klyftorna i Sverige? Och vad gör det me...

    18 december, 2024

    ARBETSRÄTT

    Före detta LVU-utredaren: ”Mitt liv trasad...

    Åsa Friberg Granberg är en av de socialsekreterare s...

    17 december, 2024

    Läs även

    ARBETSFÖRMEDLING

    Kritik mot privat arbetsförmedling – ̶...

    Rusta och matcha är dyrare än Arbetsförmedlingens eg...

    17 oktober, 2024

    EKONOMI

    Forskare varnar för Northvoltkonkurs – ...

    Den ekonomiska krisen på Northvolt förvärras för var...

    15 oktober, 2024

    ANALYS

    Konsten att skapa inkluderande arbetsplatser

    Alla vet att mångfald är ett framgångsrecept för lön...

    10 oktober, 2024

    REPORTAGE

    ”Vi behöver förändra vår syn på vem ...

    24 000 personer med funktionsnedsättning är anställd...

    26 september, 2024