17 september, 2020

Efter protesterna: Mer pengar till säkerhet på Sis-hem

Hundra miljoner kronor årligen lägger regeringen på att förbättra säkerheten på Sis-hem för unga brottslingar. Detta efter protester från bland annat facket.

sis-puff2

Två unga män fritogs från ungdomshem Råby i augusti. De var dömda till sluten ungdomsvård för mord respektive mordförsök. Lena Henriksson, ordförande i Saco-S på Sis, välkomnar att myndigheten får mer pengar till säkerheten.

ANNIKA CLEMENS / PRIVAT

– Det är ju jättebra, det är precis det vi behöver, säger Lena Henriksson, ordförande för Saco-S på Statens institutionsstyrelse (Sis).

Hon har tidigare riktat skarp kritik mot politikerna som hon anser har varit medvetna om den bristande säkerheten men ändå inte skjutit till mer pengar. ”Det är väl känt att vi behöver rusta våra institutioner på ett sätt som inte ligger inom ramen för vår budget”, sade Lena Henriksson till Akademikern förra veckan. Socialminister Lena Hallengren (S) avböjde från att kommentera kritiken, men meddelar nu alltså att säkerheten på Sis-hemmen finns med som en post i budgetpropositionen som presenteras i sin helhet på måndag.

Det finns ett stort behov att stärka säkerheten inom Sis verksamhet, konstaterar regeringen i ett pressmeddelande.

Sis ska få 110 miljoner kronor redan nästa år för att bygga ut säkerheten, enligt en överenskommelse mellan regeringen och samarbetspartierna L och C. Därefter ska 100 miljoner kronor årligen gå till Sis för att myndigheten ska kunna ”bygga ut kapaciteten, kvaliteten och säkerheten”.

Läs mer Facket larmar: Känt att säkerheten brister på ungdomshemmen
Stora brister säkerheten på ungdomshem

Sommarens fritagningar och rymningar har tydliggjort bristerna i säkerheten på Sis-hem där bland annat gängkriminella ungdomar som har dömts för brott sitter. Även fackförbundet Seko har efterlyst handlingskraft från regeringen och påtalat att det behövs resurser till säkerheten.

Ett bra så kallat perimeterskydd som ska skydda mot fritagningar och rymningar och en stabil säkerhetsorganisation är viktigt för att undvika missförhållanden, konstaterar regeringen i ett pressmeddelande.

Samtidigt som de yttre säkerhetsbristerna måste förbättras vill Lena Henriksson också lyfta behovet av utbildning för personalen. Sis jobbar med att ta fram en mer omfattande grundutbildning för nyanställda.

– På utsidan är det larm, lås och perimeterskydd som behövs. Men på insidan är det personalen som står för säkerheten, säger hon.

Därför tycker hon att det är bra att myndigheten ser över en mer omfattande grundutbildning som innefattar särskilda befogenheter, rollen som statstjänsteman, säkerhet och andra viktiga verktyg för arbetet.

– Det gör att man har en bra grund att stå på när man kommer in. I och med det höjer man säkerheten för både personal och ungdomar. Det är viktigt att pengarna räcker till det också.

Annika Clemens

Senaste nytt

Sis-medarbetaren: ”Det är en ansträngd situation – m...

Sis Hur är det att jobba på Sveriges kanske me...
26 maj, 2023

100 miljoner för friskare arbetsplatser

ARBETSMILJÖ Fack och arbetsgivare i välfärden går ut i...
24 maj, 2023

Tvingades sluta på dagen: ”Utan facket hade jag inte...

REPORTAGE Kristina Tercero fick lämna sitt jobb som ...
23 maj, 2023

Så mycket bör du tjäna – kolla om du ligger rätt i lön

LÖN Dags att förhandla eller söka nytt jobb? K...
22 maj, 2023


Läs även

Ny rapport: Förebyggande arbete nödvändigt mot LVU-k...

LVU-KAMPANJEN Desinformationskampanjen mot svensk social...
28 april, 2023

Facklig kritik mot regeringens satsning på Kriminalv...

POLITIK Akademikerförbundet SSR och Saco-S är krit...
17 april, 2023

Experten svarar: Hjälp – vi har för mycket att göra!

EXPERTEN SVARAR Arbetsbelastningen har ökat samtidigt som ...
12 april, 2023

Arbetsmiljöverket backar om beslut kring skyddsombud...

ARBETSRÄTT Skyddsombud får delta i individärenden – i...
11 april, 2023