17 september, 2020

Efter protesterna: Mer pengar till säkerhet på Sis-hem

Hundra miljoner kronor årligen lägger regeringen på att förbättra säkerheten på Sis-hem för unga brottslingar. Detta efter protester från bland annat facket.

sis-puff2

Två unga män fritogs från ungdomshem Råby i augusti. De var dömda till sluten ungdomsvård för mord respektive mordförsök. Lena Henriksson, ordförande i Saco-S på Sis, välkomnar att myndigheten får mer pengar till säkerheten.

ANNIKA CLEMENS / PRIVAT

– Det är ju jättebra, det är precis det vi behöver, säger Lena Henriksson, ordförande för Saco-S på Statens institutionsstyrelse (Sis).

Hon har tidigare riktat skarp kritik mot politikerna som hon anser har varit medvetna om den bristande säkerheten men ändå inte skjutit till mer pengar. ”Det är väl känt att vi behöver rusta våra institutioner på ett sätt som inte ligger inom ramen för vår budget”, sade Lena Henriksson till Akademikern förra veckan. Socialminister Lena Hallengren (S) avböjde från att kommentera kritiken, men meddelar nu alltså att säkerheten på Sis-hemmen finns med som en post i budgetpropositionen som presenteras i sin helhet på måndag.

Det finns ett stort behov att stärka säkerheten inom Sis verksamhet, konstaterar regeringen i ett pressmeddelande.

Sis ska få 110 miljoner kronor redan nästa år för att bygga ut säkerheten, enligt en överenskommelse mellan regeringen och samarbetspartierna L och C. Därefter ska 100 miljoner kronor årligen gå till Sis för att myndigheten ska kunna ”bygga ut kapaciteten, kvaliteten och säkerheten”.

Läs mer Facket larmar: Känt att säkerheten brister på ungdomshemmen
Stora brister säkerheten på ungdomshem

Sommarens fritagningar och rymningar har tydliggjort bristerna i säkerheten på Sis-hem där bland annat gängkriminella ungdomar som har dömts för brott sitter. Även fackförbundet Seko har efterlyst handlingskraft från regeringen och påtalat att det behövs resurser till säkerheten.

Ett bra så kallat perimeterskydd som ska skydda mot fritagningar och rymningar och en stabil säkerhetsorganisation är viktigt för att undvika missförhållanden, konstaterar regeringen i ett pressmeddelande.

Samtidigt som de yttre säkerhetsbristerna måste förbättras vill Lena Henriksson också lyfta behovet av utbildning för personalen. Sis jobbar med att ta fram en mer omfattande grundutbildning för nyanställda.

– På utsidan är det larm, lås och perimeterskydd som behövs. Men på insidan är det personalen som står för säkerheten, säger hon.

Därför tycker hon att det är bra att myndigheten ser över en mer omfattande grundutbildning som innefattar särskilda befogenheter, rollen som statstjänsteman, säkerhet och andra viktiga verktyg för arbetet.

– Det gör att man har en bra grund att stå på när man kommer in. I och med det höjer man säkerheten för både personal och ungdomar. Det är viktigt att pengarna räcker till det också.

Annika Clemens

Senaste nytt

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och läs om arbetsliv, lön, karriär och fackliga frågor – varje onsdag direkt i din inkorg.

Senaste nytt

Grupperna som har svårare att komma in på arbetsmark...

ARBETSMARKNAD Vissa får lättare jobb än andra. Nu uppman...
23 februari, 2024

Ett jobb öppnar dörrar – men vem vill släppa in en a...

ANALYS Ett arbete kan vara vägen bort från krimin...
21 februari, 2024

Ny rapport: Ökande ojämlikhet medför risker för hela...

EKONOMI ✓ Den ekonomiska ojämlikheten ökar. ✓ Risk...
21 februari, 2024

Hon fick omställningsstudiestöd – ”Mitt jobb kräver ...

UTBILDNING Över 61 000 personer har sökt omställnings...
20 februari, 2024


Läs även

Besked från regeringen: Sis läggs ner – ska göras om...

SIS ”Den myndighet vi i dag känner som Sis ska...
5 februari, 2024

Facket: Svårt klara uppdraget när Arbetsförmedlingen...

ARBETSFÖRMEDLING Ett hundratal anställda riskerar att bli a...
5 februari, 2024

2 av 5 kommuner tvingas dra ner på socialtjänstens s...

EKONOMI En ekonomisk bister verklighet möter många...
29 januari, 2024

Barn skjuter barn – hur vänder vi utvecklingen?

KRIMINALITET Unga killar som står på kö för att utföra ...
26 januari, 2024