Caroline Farberger har levt flera liv i ett. Carl som högpresterande student med dubbel examen från både Handelshögskolan och Chalmers, som kaxig, självsäker chef på väg uppåt i näringslivet, som frimurare med egen vapensköld (riddaren av samvetet) som familjeförsörjare och vd på Ica Försäkring. Och som Caroline, i egen hög person.
Livet följde länge en given kronologi och Carl spelade rollen som man perfekt. Uppfyllde allas förväntningar, checkade alla boxar. Gjorde föräldrarna stolta, de som gav sin son olika i veckopeng beroende på hur bra Carl presterat på proven. Masken satt som gjuten, och om den någon gång skavde drogs bara en högre växel på.
– Det var viktigt att som man gå den raka vägen genom livet. Jag skulle vara duktig i skolan, få bra betyg, gedigen utbildning, göra karriär och ”bli” någon, gifta mig, skaffa barn och bli familjeförsörjare. För då kommer jag få respekten både från mina föräldrar och andra. Så jag bar ständigt den hårda masken.
Redan som barn kände Carl sig annorlunda, insidan stämde inte överens med utsidan. Men i 70-talets Lerum fanns det inga förebilder eller vägledning.
– På den tiden var normerna kring kön stenhårda. Det fanns inget internet för att söka information eller stöd, utan hemma hade vi Bra böckers lexikon, och där stod ingenting om saker som transsexualitet eller könsdysfori. Det var främmande, det fanns inga ord för det.
"Jag var övertygad om att jag då skulle ses som obehaglig och patetisk, någon man tittade ner på."
Caroline Farberger
Dragningen mot det feminina har främst manifesterat sig som en avundsjuka mot kvinnor som fick ”stoppa ner handen i godispåsen” och frossa i kvinnliga uttryck. Men länge förträngde Carl varje impuls att släppa ut kvinnan inom sig.
– Jag var övertygad om att jag då skulle ses som obehaglig och patetisk, någon man tittade ner på. Så jag tryckte tillbaka det genom att göra ännu hårdare manliga saker.
Caroline Farbergers silhuett mot Häggviks skyline. Det är här hon håller till, i ett stort glaskomplex i ett industriområde intill E4:an. Hon är numera ”independent” och arbetar som styrelseproffs och investerare, och föreläser om inkluderande ledarskap både i Sverige och utomlands.
Hon har onekligen en internationell aura, ett självklart sätt att äga rummet. Världsvan, lite sval. Kommer det från åren som man?
– Jag har definitivt ett upparbetat självförtroende utifrån ett manligt manér. Jag har levt nästan hela mitt liv som man, det gör att jag tar för mig på ett sätt som jag kanske inte skulle ha gjort om jag fötts in i den kvinnliga könsrollen.
I nästan femtio år tryckte Carl undan varje känsla av att vilja vara någon annan. Det gick så länge jobbet var i fokus och tankarna var upptagna på annat håll. Det tidiga 90-talets konsultliv med 80-timmarsvecka och stenhård attityd, karriärklättringen på Trygg-Hansa, kärnfamiljsbygget och vd-rollen på nybildade Ica Försäkring.
Det snurrade fort och Carl ville hela tiden uppåt, framåt. När Caroline ser tillbaka blir det tydligt vilken karikatyr av en man hon spelade. Kaxig och full av ego. Arketypiskt manlig i alla sina beteenden. Det gav avtryck även hemma.
– Jag hade fått en bra skjuts i karriären och jag och min fru fastnade väldigt fort i de traditionella könsrollerna. För mig var det viktigt att inte tappa fart i jobbet, och min fru var beredd att offra sin karriär och vara hemma. Efter två år blev hon helt hemmafru, och jag kände bara ”Skönt, nu slipper jag göra avkall på min karriär”. Jag skäms ju väldigt mycket för detta idag.
När Carl närmade sig femtio började masken skava för mycket. Det som pockat inombords sedan barndomen ville slita sig ut. Det gick inte att stoppa längre.
"Skulle jag tappa min familj, mitt jobb, skulle omvärlden tappa respekten för mig?"
– Jag var livrädd, för om jag skulle släppa ut det så anade jag att det inte skulle gå att trycka tillbaka. Det var som anden i flaskan. Vad skulle hända då? Skulle jag tappa min familj, mitt jobb, skulle omvärlden tappa respekten för mig?
När allt kom omkring spelade det ingen roll. Driften att leva ut sitt sanna jag var överordnat allt annat. Och det gick ju bra. En solskenshistoria, mot alla odds.
– Jag har inte tappat någonting, inte familjemässigt, vänskapsmässigt eller karriärmässigt. Så hur svårt kan det vara? Men jag upplevde resan fram till transitionen som svår, för det fanns ju inga förebilder. Ingen i min position, i det extremt konservativa näringslivet, hade gjort det här innan, det var ett enda stort experiment.
Så hur var det att komma till jobbet på Ica Försäkring den 14 september 2018, första dagen som kvinna? Caroline hade förberett allt in i minsta detalj. Dagens Industri hade ett stort reportage som skulle publiceras samma dag som transitionen. Nu skulle det stora steget tas, i klackar.
– Jag var jättenervös. Jag hade fixat håret hos frissan på morgonen och var oklanderligt klädd i überkorrekt Bossdräkt. Men fram till den här dagen hade jag inte gått i höga klackar i mer än en timme i mitt liv, nu skulle jag gå en hel arbetsdag. Tänk om jag skulle ramla på klacken? Det skulle se för patetiskt ut. Men jag blev mottagen med så mycket värme och kärlek. Det var en fantastisk upplevelse!
Caroline har levt som kvinna i sex år och hunnit växa in i sin nya identitet både privat och yrkesmässigt. De osynliga strukturer som försvårar för kvinnor i näringslivet är nu glasklara för henne – men Carl såg dem inte.
"När jag stod på andra sidan såg jag det med egna ögon, det som min fru och andra kvinnor i min närhet försökte förklara för mig när jag levde som man. Att det faktiskt är svårare för kvinnor, att det ställs helt andra krav än på män."
– När jag stod på andra sidan såg jag det med egna ögon, det som min fru och andra kvinnor i min närhet försökte förklara för mig när jag levde som man. Att det faktiskt är svårare för kvinnor, att det ställs helt andra krav än på män. Men då vägrade jag att tro på det. Lagstiftningen var ju likställd, alla stora bolag har välutformade HR-policys kring jämställdhet. Var och en gör väl sina egna livsval – vad är problemet?
Sent ska syndaren vakna. Ögonen vidöppna, och skammen sköljde över henne. Men i stället för att älta det som ändå inte kan göras ogjort, beslutade hon sig för att använda erfarenheterna till att förändra. Carl hade omedvetet haft ett exkluderande ledarskap – nu var det dags för Caroline att göra tvärtom.
– Jag bytte till en aktivt inkluderande ledarstil för att se till att alla verkligen kände sig välkomna att bidra med sina unika perspektiv. Men jag märkte också att det blev bättre diskussioner, vi fattade bättre beslut och fick bättre resultat. Jag kände bara ”wow – det här är ju en affärsfråga”.
Idag föreläser Caroline Farberger om inkluderande ledarskap med en tydlig mission: att få näringslivets ledare att öppna ögonen och förstå värdet av mångfald och inkludering för att bli mer konkurrenskraftiga.
– Vad hade fått mig att byta fot? Inte genom att vädja till vad som är moraliskt, demokratiskt eller mänskligt rätt. Utan att tala till mitt ego. På mina föreläsningar vinklar jag det lite som ”Kära man, du kan bli en bättre chef och din verksamhet mer lönsam om du lär dig inkluderande ledarskap.” Now we’re talking!
Min väg
1992
Livets gräddfil
Tog examen, flyttade till Stockholm och fick mitt första jobb på den amerikanska managementkonsultfirman McKinsey. Då kände jag: Nu är jag i livets gräddfil – nu får jag jobba med de stora grabbarna i Stockholm. Jag kände att jag ägde världen.
1998
Linjekarriären
Jag hoppar på mitt första linjechefsjobb och inledde vad som skulle bli en arton år lång chefsresa på Trygg-Hansa (med några års paus för äventyr). En viktig milstolpe. Det kom några jobbiga gupp på vägen, men en väldigt fin och lärorik tid.
2001
Spruckna drömmar
Runt millennieskiftet var den nya ekonomin och dot.com-revolutionen i full sving och jag bara kände att jag måste få testa på att bli entreprenör. Jag och tre andra startade Insmark, en liten startup finansierad av riskkapital på en fin adress i Stockholm. Vi var som mest fjorton anställda, men intäkterna kom inte. Vi var för tidiga och drömmen sprack.
2003
Villa, volvo, vovve
Livet är på banan igen. Jag gifte mig, köpte villa i Edsviken utanför Sollentuna och återupptog karriären på Trygg-Hansa. Livet förvandlades snabbt till villa, volvo, vovve (fast med katt).
2005
Tvillingarna
Jag blir pappa till tvillingar och känner bara ”Wow – livet är så mycket mer än bara jag, jag, jag.” Det var en stor livsomställning som tvingade mig att bli lite mer ödmjuk. Men min fru fick dra största lasset hemma, jag var aldrig föräldraledig. Karriären kom först.
2016
Vd på Ica Försäkring
Nu var jag riktigt kaxig – första vd-jobbet på Ica Försäkring. Nu fick jag vara med och bygga upp något från grunden, ett helt nytt försäkringsbolag som utmanade en konservativ bransch och de stora bolagen. Jag stannade i sex år och fick möjlighet att göra en fantastisk scale up-resa.
2017–2018
Från Carl till Caroline
Transitionsprocessen var verkligen urbota jobbig, jag mådde jättedåligt och det var en enorm psykisk påfrestning. Men när jag kom ut som Caroline 2018 släppte allt och det kändes som om jag svävade på moln. Jag kunde äntligen vara mig själv och fick ta emot så mycket kärlek från omvärlden.
Senaste nytt
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och läs om arbetsliv, lön, karriär och fackliga frågor – varje onsdag direkt i din inkorg.