Personen som skickat in förslaget om namnbyte föreslår att Akademikerförbundet SSR endast bör heta Akademikerförbundet. Problemet med att ha med SSR i namnet, som står för Sveriges Socionomers Riksförbund, är enligt motionären att det dels är långt och krångligt, dels att det signalerar att vissa grupper värderas mer än andra.
”Alla är ju lika mycket värda enligt oss. Jag anser därför att vi som förbund skall påvisa tydligt att vi är ett fackförbund för alla samhällsvetare och därav endast bör ha namnet Akademikerförbundet”, skriver motionären i sitt yrkande.
Förbundsstyrelsens inställning är dock att namnet Akademikerförbundet SSR fungerar som en avgränsning från andra akademikergrupper. Att bara ta namnet Akademikerförbundet skulle kunna leda till att andra akademiker, såsom jurister, läkare och ingenjörer, felaktigt tror att förbundet organiserar också dem, skriver man i sitt yttrande.
Förutom att ett namnbyte också är en kostsam historia, anser styrelsen att SSR är en del av förbundets själ och historia, och en del av många medlemmars identifikation med sitt förbund.
– Förbundet bildades 1958 av framför allt socionomer och fick namnet Sveriges Socionomers Riksförbund. På 1993 års kongress beslutades om namnändring till det namn vi bär i dag, då SSR följt med som en påminnelse om vårt ursprung. Akademikerförbundet SSR är i dag ett brett samhällsvetarförbund med ett väl inarbetat varumärke, säger förbundssekreteraren Tore Bengtsson.
Förbundsstyrelsen avslutar sitt yttrande med att man anser att namnet Akademikerförbundet SSR ska behållas och att förbundet ska beskriva sig som ”Sveriges ledande samhällsvetarförbund”. Styrelsen föreslår därför kongressen att avslå motionen.
Senaste nytt
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och läs om arbetsliv, lön, karriär och fackliga frågor – varje onsdag direkt i din inkorg.