– Det är inga lätta frågor, så det känns jättebra, säger Markus Furuberg, förhandlingschef vid Akademikerförbundet SSR.
– Det som las-utredningen tittar på är inte fackligt lätta frågor.
Efter Januariöverenskommelsen tillsattes en utredning av lagen om anställningsskydd, las, för att sätta press på parterna. Om de inte lyckades komma överens hotade regeringen och samarbetspartierna Liberalerna och Centern med lagstiftning.
Nu har alltså parterna nått en överenskommelse som berör anställda i kommuner och regioner.
– Det var svårt. Det var kort tid och stor press från olika håll. Men det har gått över förväntan och vi har lyckats, säger Markus Furuberg.
Nu förväntar han sig att regeringen är lyhörd och inte lägger fram ett förslag som krockar med parternas överenskommelse.
– Det lagändringen skulle göra har vi löst genom kollektivavtal. Om regeringen ändå lägger fram ett förslag måste det vara kompatibelt med vår överenskommelse, annars förstör regeringen det som parterna har arbetat fram.
I korthet går överenskommelsen ut på att kompetensutveckling ska ges förebyggande, innan det blir aktuellt med arbetsbrist och eventuella uppsägningar.
För den som är tillsvidareanställd i en kommun eller region betyder avtalet, som träder i kraft i maj 2020, rätt till omskolning eller kompetensutveckling i god tid innan arbetsgivaren behöver ställa om och då kan kräva ny kompetens. För den som är visstidsanställd innebär det rätt till kompetensutveckling för att kunna skaffa sig den kompetens som en fast anställning kräver.
Den som har varit sjukskriven en längre tid och inte kan gå tillbaka till sin gamla tjänst har rätt till utveckling eller omställning för att kunna göra något annat på arbetsplatsen.
Arbetsgivarsidan, med Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) och Sobona (arbetsgivarorganisation för kommunala företag), fick igenom sina önskemål om mindre kretsar turordningen. Detta infördes på försök för tre år sedan och permanentas i maj i och med överenskommelsen.
Redan efter årsskiftet kan fack och arbetsgivare på lokal nivå gemensamt söka pengar för kompetensrustning. Exempelvis för kuratorslegitimation, behörighet inom socialtjänsten eller för att förstärka på HR-sidan där man jobbar mycket med organisationsutveckling.
Frågorna i las-utredningen återstår dock att lösa för anställda i privat och statlig sektor. Akademikerförbundet följer och deltar i de förhandlingarna som genom PTK för den privata sidan och Saco-S för statligt anställda. Avtalet som i dagarna har slutits mellan arbetsgivaren och fackliga organisationer i kommunal och regional sektor berör 1,2 miljoner anställda.
Markus Furuberg är nöjd med att det gick så fort att avsluta dem och att överenskommelsen är färdig i god tid innan övriga avtalsrörelsen drar i gång ordentligt.
– Det rasslade på här, det känns tillfredsställande. Nu behöver parterna i privat och statlig sektor hitta överenskommelser som passar dessa sektorer utan att störa denna överenskommelse.
Senaste nytt
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och läs om arbetsliv, lön, karriär och fackliga frågor – varje onsdag direkt i din inkorg.