12 oktober, 2015

Arbetsmarknaden allt mer splittrad

Splittringen på arbetsmarknaden blir allt större. Så även bland akademiker. För inrikes födda fortsätter arbetslösheten att minska, medan den ökar bland utrikes födda.

platsjournalen

Foto: Camilla Veide

Trenden att arbetslösheten minskar, som den har gjort de senaste två åren, tycks nu ha stannat av. I slutet på september var 369 000 personer, 16–64 år, inskrivna vid Arbetsförmedlingen. Det är 2 000 färre än samma månad i fjol, och nedgången har alltså i stort sett upphört. Men klyftan mellan vem som får jobb och inte blir allt större. Arbetslösheten bland inrikes födda fortsätter att minska och är nu 4,6 procent. Bland utrikes födda däremot fortsätter den att öka och är uppe i 21,6 procent.

Det finns dessutom en risk att den totala arbetslösheten ökar i oktober och november, bedömer Arbetsförmedlingens analyschef Mats Wadman.

– Fortsätter den här utvecklingen, och just nu finns det ingenting som tyder på att den inte ska göra det, så är det en uppenbar risk att arbetslösheten börjar stiga i oktober eller november, säger han i ett pressmeddelande.

För akademiker ser mönstret likadant ut. Arbetslösheten minskar något för de inrikes födda med eftergymnasial utbildning men ökar för de utrikes födda. Enligt den senaste statistiken är 50 000 utrikes födda, 16–64 år, med eftergymnasial utbildning inskrivna som arbetslösa, jämfört med 45 000 samma period i fjol. För inrikes födda med eftergymnasial utbildning är arbetslösheten fortsatt låg, strax under fyra procent.

En utmaning framöver för Arbetsförmedlingen är att se till att de arbetslösa får den kompetens som kommer att efterfrågas på arbetsmarknaden på sikt och att nyanlända snabbt får jobb.

– På kort sikt finns det en risk att arbetslösheten stiger men på längre sikt börjar arbetskraftsreserverna ta slut. Utflödet till arbetsmarknaden av utrikes födda kan då antas öka. Vi behöver få ut nyanlända i jobb snabbt, säger Andreas Mångs, analytiker på Arbetsförmedlingen.

Text: Sally Henriksson

Akademikern

Missa inget!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och håll dig uppdaterad om aktuellt från Akademikern.

Senaste nytt

Välkommen satsning på socialtjänsten i utmanande tid...

BUDGET Satsningarna på välfärden i regeringens bu...
21 september, 2023

Tre miljarder sparas på arbetsmarknadsåtgärder

BUDGET Arbetslösheten väntas öka framöver. Trots ...
20 september, 2023

Regeringen vill spara miljarder på insatser för arbe...

BUDGET Stora neddragningar på arbetsmarknadsåtgär...
20 september, 2023

Miljardsatsning inför ny socialtjänstlag

BUDGET För att reformen ska vara möjlig vill rege...
15 september, 2023


Läs även

Mer pengar till Sis fram till 2026

BUDGET Sis har länge kritiserats för allvarliga b...
15 september, 2023

Krönika: ”Angiveri riskerar splittring”

KRÖNIKA En anmälningsplikt riskerar att skada både...
15 september, 2023

Facket: Kritiken mot Samhall befogad

ARBETSMILJÖ Samhall fick skarp kritik i en granskning ...
14 september, 2023

Varning för vobbträsket

ARBETSMILJÖ Vobb i stället för vabb ökar. Till glädje ...
13 september, 2023