8 september, 2020

Är din nya kollega en algoritm?

Robotarna har knackat på och tagit sig in bland akademikeryrkena. När algoritmerna hjälper till att fatta beslut uppstår nya, etiska dilemman, skriver Åsa Bolmstedt i sin sista ledare för Akademikern.

asa_kopia_2

Åsa Bolmstedt lämnar jobbet som chefredaktör för Akademikern.

Uppfostra din robot och luta dig tillbaka. För fem år sedan spanade Akademikern in i framtiden: På vilket sätt skulle robotar komma att förändra akademikernas arbetsvardag? Efter att ha blivit ett självklart inslag på verkstadsgolven och börjat hantera enklare kontorssysslor knackade de på dörren till akademikeryrkena.
Nu, 2020, är de med och fattar beslut i kommuner och på myndigheter. På vissa håll tar de fram underlag som de mänskliga kollegorna använder i beslutsfattandet, på andra bestämmer de själva.
På vissa arbetsplatser har införandet av digitala kollegor gått smidigt, på andra har det varit mer turbulent. Vilka de långsiktiga effekterna blir av att robotar deltar i myndighetsutövning vet vi inte ännu. De kan frigöra tid för det professionella arbetet, men för också med sig etiska dilemman, vem är till exempel ansvarig för de beslut som roboten fattar?

Det magasin som ni får hem i dagarna är det sista numret av Akademikern som jag ansvarar för. Det har varit en förmån att få göra journalistik tillsammans med er under de här åren! Det finns inget bättre än att få höra att våra artiklar diskuteras på arbetsplatser och i hemmen. Allra mest uppmärksamhet har våra teman om diskriminering på grund av hudfärg i arbetslivet, respektive att dö på grund av jobbet väckt. Allvarliga ämnen som berör. Men även mer vardagsnära saker, som konsten att ge och få feedback från chefer
och kollegor, väckte många samtal.
Egentligen är det inte så konstigt: Vi vill alla få förutsättningar att göra ett professionellt jobb, och vi vill må bra när vi gör det.
Jag kommer inte att ersättas av en robot, utan det blir Johanna Kvarnsell tar över ansvaret för Akademikern. Fortsätt höra av er till henne med tips, ris och ros.

Åsa Bolmstedt

Senaste nytt

Var fjärde ung tjej har svåra besvär av psykisk ohälsa

PSYKISK OHÄLSA Psykisk ohälsa vanligt förekommande bland ...
2 juni, 2023

Spotify: Vi måste skapa trygghet – rädda människor p...

HR På Spotify brukade många problem lösas gen...
31 maj, 2023

Kommunerna med störst andel barn i fattiga hushåll

EKONOMI Stora skillnader mellan kommunerna – här f...
30 maj, 2023

Tidslinje: Lever vi längre i dåliga tider?

FOLKHÄLSA Forskarna är överens om att det finns ett ...
29 maj, 2023


Läs även

Professorn: Alla yrken kommer att påverkas av AI

AI Professor Fredrik Heintz varnar för turbul...
16 maj, 2023

Arbetslösa i Södermanland lockas till jobb i norr

ARBETSFÖRMEDLING Arbetsförmedlingen startar ett projekt för...
8 maj, 2023

Arbetsförmedlingen varslar 320 beslutshandläggare

ARBETSFÖRMEDLING Nu varslar Arbetsförmedlingen samtliga bes...
2 maj, 2023

Ny rapport: Förebyggande arbete nödvändigt mot LVU-k...

LVU-KAMPANJEN Desinformationskampanjen mot svensk social...
28 april, 2023