2 februari, 2022

”Alla som har en utbildning kommer kunna få jobb här uppe”

ARBETSMARKNAD Intresset är stort för de nya arbetstillfällen som uppstår när industrin storsatsar i norr. Men för Arbetsförmedlingen är det också en rejäl utmaning att hitta folk till totalt 10 000 nya tjänster.

Northvolt och Mona Burlin Foto: Northvolt och privat

Mona Burlin på Arbetsförmedlingen arbetar med rekrytering i norr i samband med de stora industrisatsningarna.

Foto: Privat

De stora industrisatsningarna i Norrbotten och Västerbotten har gjort att efterfrågan på arbetskraft i regionerna ökar. Enligt Arbetsförmedlingen finns ett stort intresse för de nya tjänster som uppstår – men också utmaningar och hinder innan jobbfrågan är helt löst.

– När vi kontaktar arbetssökanden och berättar om de nya jobben som finns här är det många som är intresserade, men en flytt kan vara svår eftersom det innebär kostnader för den arbetssökande. Kanske är det en hel familj som flyttar och då måste det funka med till exempel skolor och fritidsintressen, säger Mona Burlin, certifierad företagsrådgivare vid Arbetsförmedlingen Norra Västerbotten.

Hon jobbar med det förflyttningsprojekt som regionerna startat för att locka arbetskraft till Norrbotten och Västerbotten.

– Genom marknadsföring av regionerna vill vi visa att livet här uppe är ett enklare liv, vilket vi tror kan locka många hit. Samtidigt är det en utmaning att tajma ny arbetskraft med byggandet av bostäder, så regioner, kommuner och näringsliv måste samarbeta för att få det att klaffa.

Kompetenser som efterfrågas är bland annat ingenjörer, men det råder framför allt brist på processoperatörer till Northvolt batterifabrik i Skellefteå.

– Det är de som jobbar med själva produktionen av batterier. Skellefteå kommun har utformat en speciell yrkesutbildning på Komvux i Skellefteå i samarbete med industriföretagen för att möta det stora behovet av deras specifika kompetenser, säger Mona Burlin.

Totalt handlar det om drygt 3000 tjänster på batterifabriken. Men det är inte bara är kompetens till industrisatsningarna som efterfrågas.

– Behovet kommer hela tiden utökas till andra yrkesroller, till exempel hr-personal inom företagen. Sedan spiller behovet över till andra branscher som skola och omsorg. Det kan betyda att vi behöver till exempel socionomer och lärare, så totalt kan det handla om runt 10 000 tjänster, säger Mona Burlin.

Hur lång tid har ni på er att rekrytera?
– Det är både bråttom samtidigt som det kommer att pågå i flera år. Batterifabriken beräknas vara fullt utbyggd 2025 och då måste tjänsterna vara fyllda där, men sedan fortsätter rekryteringen för alla andra företag som etablerar sig här, säger Mona Burlin. Det kommer också bli en större rörlighet på arbetsmarknaden vilket i förlängningen skapar nya rekryteringsbehov. Jag skulle våga påstå att alla som har en utbildning kommer kunna få jobb här uppe.

Tror du att ni lyckas?
– Vi måste klara det. Men en förutsättning för det är att alla branscher och regioner hjälps åt för att nå dit. En annan förutsättning för att lyckas är hjälp från regeringshåll, med till exempel flyttbidrag för att underlätta för de som vill jobba här, säger Mona Burlin.

Läs mer: Arbetsförmedlingen ska locka arbetskraft norrut

Carin Fock

Senaste nytt

Jobbstress leder till 700 dödsfall årligen

ARBETSMILJÖ Antalet personer som dör till följd av job...
23 mars, 2023

Inkomst och utbildning påverkar livslängden

FOLKHÄLSA Höginkomsttagare lever nästan sju år längr...
22 mars, 2023

Replik: Rutiner, policy och dokumentation mer rättss...

REPLIK Systematiskt arbete behövs för att skapa e...
22 mars, 2023

Ökad produktivitet vid distansarbete

ARBETSMILJÖ Många får mer gjort vid distansarbete, vis...
20 mars, 2023


Läs även

Tuff framtid för samhälls- och beteendevetare

ARBETSMARKNAD Dyster prognos för samhällsvetare, beteend...
17 mars, 2023

Risk för år av försämrad arbetsmiljö när regionerna ...

EKONOMI SKR flaggar för tuffa år för landets kommu...
16 mars, 2023

Förbundets krav i avtalsrörelsen: 4,4 procents löneö...

AVTAL Nu växlas arbetet upp i avtalsförhandlinga...
14 mars, 2023

Integrationsprojektet låste upp jobbet

ARBETSMARKNAD Eda Yadigar Şimşek, 27, från Turkiet är en...
9 mars, 2023