13 januari, 2022

Arbetsförmedlingen ska locka arbetskraft norrut

ARBETSMARKNAD Stora industrisatsningar skapar en enorm efterfrågan på arbetskraft i Norrbotten och Västerbotten. Nu ska Arbetsförmedlingen hjälpa till att hitta såväl ingenjörer som lärare och socionomer som vill flytta dit.

Northvolt bygger Europas största batterifabrik utanför Skellefteå

Northvolt bygger Europas största batterifabrik utanför Skellefteå. Det är en av flera stora företagssatsningar i norra Sverige som behöver arbetskraft.

Foto: Northvolt

– Arbetsförmedlingen ska kraftsamla sina insatser och vässa sina verktyg för att bidra till att möta de stora behov av kompetens, som vi ser bland annat i Norrbotten och Västerbotten till följd den pågående klimatomställningen och stora satsningar inom industrin, sade arbetsmarknadsminister Eva Nordmark i ett pressmeddelande när regeringen presenterade Arbetsförmedlingens uppdrag, strax innan jul.

Arbetsförmedlingen ska bland annat kartlägga kompetensbehovet, informera aktörer och arbetssökande över hela landet om det, stimulera arbetssökanden till geografisk och yrkesmässig rörlighet och hitta parter för samverkan, till exempel branschorganisationer, arbetsmarknadsparter, regioner, kommuner och statliga myndigheter.

Peter Larsson, nationell samordnare för samhällsomställningen i Norrbotten och Västerbotten. Foto: Pernilla Pettersson/Sveriges Ingenjörer

– Vi håller på och skissar på vilket sätt som arbetsmarknadspolitiken ska komma in i detta på ett lite mer aktivt sätt, säger Peter Larsson, som är nationell samordnare för samhällsomställningen vid större företagsetableringar och expansioner i Norrbotten och Västerbottens län.

Han räknar med att 20 000 nyanställda behövs till stora företagsetableringar som till exempel Northvolts jättelika batterifabrik, Hybrit Developments projekt för fossilfri stålproduktion och LKAB:s omställning till en mer fossilfri gruvverksamhet. Behovet är stort av både ingenjörer, operatörer och personal till service- och byggverksamhet.

– En kommun som Skellefteå kommer att expandera från 70 000 invånare till 100 000 invånare under en 15-årsperiod. Men för att se det stora sammanhanget så brukar jag säga att för varje ingenjör som rekryteras så behövs det också en lärare, för varje operatör behövs det en förskolelärare, säger Peter Larsson.

"Allt som finns idag kommer att vara mycket större, fler socionomer, fler tekniska konsulter, fler av allt."

Peter Larsson

Totalt kommer befolkningen i Norr- och Västerbotten att öka med omkring 100 000 invånare, beräknar han.

– Det är en organisk expansion. Allt som finns idag kommer att vara mycket större, fler socionomer, fler tekniska konsulter, fler av allt. Storföretagen har anställt sina HR-chefer nu. De har väl fullt upp med rekryteringen, säger han.

Den historiskt sett negativa demografiska utvecklingen i området ska vändas och befolkningen beräknas öka mest i kommuner som Skellefteå, Luleå, Boden, Gällivare och Kiruna.

– Det handlar väldigt mycket om att motverka negativa bilder som kan finnas av hur läget är de här delarna av landet. Alla de här fem kommunerna har en jäkla entreprenörsanda. De marknadsför sig som fem-minuters-samhällen, att allt finns tillgängligt på fem minuters avstånd, säger Peter Larsson.

 

Stefan Karlsson

Senaste nytt

Tidslinje: Lever vi längre i dåliga tider?

FOLKHÄLSA Forskarna är överens om att det finns ett ...
29 maj, 2023

Saco-S: Pressat läge på Sis inför sommaren

Sis Sis-personal pressas från flera håll: Rymn...
29 maj, 2023

Sis-medarbetaren: ”Det är en ansträngd situation – m...

Sis Hur är det att jobba på Sveriges kanske me...
26 maj, 2023

100 miljoner för friskare arbetsplatser

ARBETSMILJÖ Fack och arbetsgivare i välfärden går ut i...
24 maj, 2023


Läs även

Arbetslösa i Södermanland lockas till jobb i norr

ARBETSFÖRMEDLING Arbetsförmedlingen startar ett projekt för...
8 maj, 2023

Arbetsförmedlingen varslar 320 beslutshandläggare

ARBETSFÖRMEDLING Nu varslar Arbetsförmedlingen samtliga bes...
2 maj, 2023

Vikten av hjärta och hjärna

SPANING Nya färdigheter krävs när digitaliseringen...
25 april, 2023

Så många får stöd att ställa om – här är utbildninga...

UTBILDNING Hittills har över 45 000 ansökningar till ...
20 april, 2023