13 januari, 2022

Arbetsförmedlingen ska locka arbetskraft norrut

ARBETSMARKNAD Stora industrisatsningar skapar en enorm efterfrågan på arbetskraft i Norrbotten och Västerbotten. Nu ska Arbetsförmedlingen hjälpa till att hitta såväl ingenjörer som lärare och socionomer som vill flytta dit.

Northvolt bygger Europas största batterifabrik utanför Skellefteå

Northvolt bygger Europas största batterifabrik utanför Skellefteå. Det är en av flera stora företagssatsningar i norra Sverige som behöver arbetskraft.

Foto: Northvolt

– Arbetsförmedlingen ska kraftsamla sina insatser och vässa sina verktyg för att bidra till att möta de stora behov av kompetens, som vi ser bland annat i Norrbotten och Västerbotten till följd den pågående klimatomställningen och stora satsningar inom industrin, sade arbetsmarknadsminister Eva Nordmark i ett pressmeddelande när regeringen presenterade Arbetsförmedlingens uppdrag, strax innan jul.

Arbetsförmedlingen ska bland annat kartlägga kompetensbehovet, informera aktörer och arbetssökande över hela landet om det, stimulera arbetssökanden till geografisk och yrkesmässig rörlighet och hitta parter för samverkan, till exempel branschorganisationer, arbetsmarknadsparter, regioner, kommuner och statliga myndigheter.

Peter Larsson, nationell samordnare för samhällsomställningen i Norrbotten och Västerbotten. Foto: Pernilla Pettersson/Sveriges Ingenjörer

– Vi håller på och skissar på vilket sätt som arbetsmarknadspolitiken ska komma in i detta på ett lite mer aktivt sätt, säger Peter Larsson, som är nationell samordnare för samhällsomställningen vid större företagsetableringar och expansioner i Norrbotten och Västerbottens län.

Han räknar med att 20 000 nyanställda behövs till stora företagsetableringar som till exempel Northvolts jättelika batterifabrik, Hybrit Developments projekt för fossilfri stålproduktion och LKAB:s omställning till en mer fossilfri gruvverksamhet. Behovet är stort av både ingenjörer, operatörer och personal till service- och byggverksamhet.

– En kommun som Skellefteå kommer att expandera från 70 000 invånare till 100 000 invånare under en 15-årsperiod. Men för att se det stora sammanhanget så brukar jag säga att för varje ingenjör som rekryteras så behövs det också en lärare, för varje operatör behövs det en förskolelärare, säger Peter Larsson.

"Allt som finns idag kommer att vara mycket större, fler socionomer, fler tekniska konsulter, fler av allt."

Peter Larsson

Totalt kommer befolkningen i Norr- och Västerbotten att öka med omkring 100 000 invånare, beräknar han.

– Det är en organisk expansion. Allt som finns idag kommer att vara mycket större, fler socionomer, fler tekniska konsulter, fler av allt. Storföretagen har anställt sina HR-chefer nu. De har väl fullt upp med rekryteringen, säger han.

Den historiskt sett negativa demografiska utvecklingen i området ska vändas och befolkningen beräknas öka mest i kommuner som Skellefteå, Luleå, Boden, Gällivare och Kiruna.

– Det handlar väldigt mycket om att motverka negativa bilder som kan finnas av hur läget är de här delarna av landet. Alla de här fem kommunerna har en jäkla entreprenörsanda. De marknadsför sig som fem-minuters-samhällen, att allt finns tillgängligt på fem minuters avstånd, säger Peter Larsson.

 

Stefan Karlsson

Senaste nytt

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och läs om arbetsliv, lön, karriär och fackliga frågor – varje onsdag direkt i din inkorg.

Senaste nytt

Grupperna som har svårare att komma in på arbetsmark...

ARBETSMARKNAD Vissa får lättare jobb än andra. Nu uppman...
23 februari, 2024

Ett jobb öppnar dörrar – men vem vill släppa in en a...

ANALYS Ett arbete kan vara vägen bort från krimin...
21 februari, 2024

Ny rapport: Ökande ojämlikhet medför risker för hela...

EKONOMI ✓ Den ekonomiska ojämlikheten ökar. ✓ Risk...
21 februari, 2024

Hon fick omställningsstudiestöd – ”Mitt jobb kräver ...

UTBILDNING Över 61 000 personer har sökt omställnings...
20 februari, 2024


Läs även

Välkomnar före detta kriminella

REPORTAGE Att erbjuda jobb även till personer med st...
1 februari, 2024

”Avgörande att leta bredare”

LEDARE Att personer som står långt från arbetsmar...
30 januari, 2024

Så långt norrut som möjligt

REPORTAGE Juana Aguirre Barrios tog klivet och flytt...
26 januari, 2024

Massiv inflyttning krävs för att klara den gröna oms...

ANALYS Norrbotten och Västerbotten behöver över 1...
18 januari, 2024