• 13 februari, 2024
    UTBILDNING

    Akademikerförbundet SSR inför integritetsombud

    Anmälningsplikt, bakgrundskontroller av anställda, otillbörlig påverkan – integriteten bland personalen inom offentlig sektor är satt på prov. Akademikerförbundet SSR börjar nu utbilda integritetsombud.

    Akademikerförbundet SSR inför integritetsombud. Foto: Getty

    En rad politiska förslag och kommande lagändringar kan komma att påverka professionerna inom offentlig sektor och synen på personlig integritet, menar Jenny Grenander, rekryteringschef på Akademikerförbundet SSR.

    – Vi ser ett stort behov av integritetsombud för att kunna hantera frågor som kränker medlemmarnas integritet. Förslag om angiverilag, ändrad sekretesslagstiftning, utvidgat tjänstemannaansvar och otillbörlig påverkan är alla exempel på frågor som kan komma att påverka tilliten till professionerna.

    Den 1 februari anordnar Akademikerförbundet SSR en integritetsombudsutbildning för förtroendevalda runt om i landet. Syftet är att göra dem bättre rustade att stå upp för yrkesetiken.

    – Syftet med denna spjutspetsutbildning är att bidra till ökad kunskap och trygghet för våra lokalfackliga att kunna möta frågor som sätter etiken och professionens roll på prov. Vilka krav kan man ställa? Förhoppningen är att man kan lyfta frågor direkt i samverkan med arbetsgivaren för att på ett konstruktivt sätt säkerställa integriteten i professionen.

    Utbildningen kommer ta plats på Akademikerförbundet SSR:s kansli i Stockholm, och trycket har varit stort. Kursen är fullbokad med lång kölista – ett tecken på att behovet av kunskap och vägledning kring etik- och integrationsfrågor är stort ute i organisationerna, menar Jenny Grenander.

    – Det kommer komma frågor som sätter etiken och professionens roll på spel, och vi som jobbar fackligt behöver vara på tårna. Det här är något som engagerar medlemmarna, och en rad händelser den senaste tiden har aktualiserat detta.

    – Till exempel i Södertälje, där man gjort löpande olagliga bakgrundskontroller på anställda. Hur agerar man när sådant händer? Eller där socialsekreterare blivit ombedda att lämna ut uppgifter om sina klienter. Hur stöttar vi medlemmar som känner att deras yrkesetik hotas? Utbildningen ger en fördjupad kompetens inför kommande etiska utmaningar på arbetsplatsen.

    Blir det fler utbildningstillfällen?

    – Med tanke på intresset och att det finns en stor efterfrågan på den här typen av kunskap så kommer vi mest troligt att ordna fler kurstillfällen. Integritetsfrågor i arbetslivet engagerar och vi behöver verktyg för att kunna orientera oss i dessa ofta komplexa frågor.

    Therese Johansson

    Senaste nytt

    Prenumerera på vårt nyhetsbrev och läs om arbetsliv, lön, karriär och fackliga frågor – varje onsdag direkt i din inkorg.

    Senaste nytt

    SEMESTER

    Kommunchefen: Planering nyckeln till stres...

    För att inte stupa in i semestern krävs en hållbar a...

    1 juli, 2025

    ALMEDALEN

    "Finns bitar i det här som är komplicerat,...

    Stor enighet under debatt om otillåten påverkan – ti...

    26 juni, 2025

    INTERNATIONELLT

    Heike Erkers: Saco borde uttala sig om Gaz...

    Centralorganisationen Saco gör inte något gemensamt ...

    26 juni, 2025

    ALMEDALEN

    Barn i fängelse diskuterades i Almedalen –...

    2026 ska barn och ungdomar kunna dömas till fängelse...

    26 juni, 2025

    Läs även

    POLITIK

    Förslaget: Nyanlända ska kvalificera sig t...

    Regeringen föreslår högre krav för nyanlända att ta ...

    17 juni, 2025

    SIS

    Sis-chefen: ”Jag vägrar bli utköpt och tys...

    Michael Himmlegaard larmar om missförhållanden på Si...

    10 juni, 2025

    BEREDSKAP

    Så jobbar vi i krigstider

    Den eviga fredens dvala tycks vara över. Men vart gå...

    5 juni, 2025

    STREJK

    Strejken på Systembolaget avblåst

    Fack och arbetsgivare har kommit överens om ett nytt...

    4 juni, 2025