13 februari, 2024

Akademikerförbundet SSR inför integritetsombud

UTBILDNING Anmälningsplikt, bakgrundskontroller av anställda, otillbörlig påverkan – integriteten bland personalen inom offentlig sektor är satt på prov. Akademikerförbundet SSR börjar nu utbilda integritetsombud.

Akademikerförbundet SSR inför integritetsombud. Foto: Getty

En rad politiska förslag och kommande lagändringar kan komma att påverka professionerna inom offentlig sektor och synen på personlig integritet, menar Jenny Grenander, rekryteringschef på Akademikerförbundet SSR.

– Vi ser ett stort behov av integritetsombud för att kunna hantera frågor som kränker medlemmarnas integritet. Förslag om angiverilag, ändrad sekretesslagstiftning, utvidgat tjänstemannaansvar och otillbörlig påverkan är alla exempel på frågor som kan komma att påverka tilliten till professionerna.

Den 1 februari anordnar Akademikerförbundet SSR en integritetsombudsutbildning för förtroendevalda runt om i landet. Syftet är att göra dem bättre rustade att stå upp för yrkesetiken.

– Syftet med denna spjutspetsutbildning är att bidra till ökad kunskap och trygghet för våra lokalfackliga att kunna möta frågor som sätter etiken och professionens roll på prov. Vilka krav kan man ställa? Förhoppningen är att man kan lyfta frågor direkt i samverkan med arbetsgivaren för att på ett konstruktivt sätt säkerställa integriteten i professionen.

Utbildningen kommer ta plats på Akademikerförbundet SSR:s kansli i Stockholm, och trycket har varit stort. Kursen är fullbokad med lång kölista – ett tecken på att behovet av kunskap och vägledning kring etik- och integrationsfrågor är stort ute i organisationerna, menar Jenny Grenander.

– Det kommer komma frågor som sätter etiken och professionens roll på spel, och vi som jobbar fackligt behöver vara på tårna. Det här är något som engagerar medlemmarna, och en rad händelser den senaste tiden har aktualiserat detta.

– Till exempel i Södertälje, där man gjort löpande olagliga bakgrundskontroller på anställda. Hur agerar man när sådant händer? Eller där socialsekreterare blivit ombedda att lämna ut uppgifter om sina klienter. Hur stöttar vi medlemmar som känner att deras yrkesetik hotas? Utbildningen ger en fördjupad kompetens inför kommande etiska utmaningar på arbetsplatsen.

Blir det fler utbildningstillfällen?

– Med tanke på intresset och att det finns en stor efterfrågan på den här typen av kunskap så kommer vi mest troligt att ordna fler kurstillfällen. Integritetsfrågor i arbetslivet engagerar och vi behöver verktyg för att kunna orientera oss i dessa ofta komplexa frågor.

Therese Johansson

Senaste nytt

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och läs om arbetsliv, lön, karriär och fackliga frågor – varje onsdag direkt i din inkorg.

Senaste nytt

Grupperna som har svårare att komma in på arbetsmark...

ARBETSMARKNAD Vissa får lättare jobb än andra. Nu uppman...
23 februari, 2024

Ett jobb öppnar dörrar – men vem vill släppa in en a...

ANALYS Ett arbete kan vara vägen bort från krimin...
21 februari, 2024

Ny rapport: Ökande ojämlikhet medför risker för hela...

EKONOMI ✓ Den ekonomiska ojämlikheten ökar. ✓ Risk...
21 februari, 2024

Hon fick omställningsstudiestöd – ”Mitt jobb kräver ...

UTBILDNING Över 61 000 personer har sökt omställnings...
20 februari, 2024


Läs även

Kritik mot att socialkonsulenter tas bort på Arbetsf...

ARBETSFÖRMEDLINGEN Arbetsförmedlingen planerar att plocka bor...
5 februari, 2024

Akademikerförbundet SSR JO-anmäler Gällivare kommun

ARBETSRÄTT Enligt förbundet ska Gällivare kommun ha f...
24 januari, 2024

Protester mot bortplockad friskvårdstimme

FRISKVÅRD Nästan samtliga anställda inom Stockholms ...
23 januari, 2024

Dags att nominera till ny styrelse till Akademikerfö...

KONGRESS 2024 Vilka frågor ska förbundet driva – och vil...
22 januari, 2024