Akademikerförbundet SSR och flera andra fackförbund anser att arbetet med las-utredningen bör pausas och att den inte bör skickas ut på remiss förrän parterna är färdiga med sina förhandlingar. Det finns också de som anser att utredningen bör slängas i papperskorgen. Men Eva Nordmark (S) varken pausar arbetet eller kastar utredningen i papperskorgen, utan avser att snart skicka ut den på remiss.
– Jag tror och hoppas att parterna kommer fram med en produkt i höst som vi kan ta vidare till lagstiftning, säger Eva Nordmark till Akademikern.
– Men om parterna inte göra det är det viktigt för mig som arbetsmarknadsminister att vi har ett brett underlag där fackförbund, domstolar, andra myndigheter och organisationer får möjlighet att ge sin syn.
Arbetet fortsätter alltså. Men det förslag som presenterades av regeringens särskilda utredare Gudmund Toijer i måndags kommer Eva Nordmark inte att lägga fram som ett lagförslag. Det behöver justeras, anser hon, eftersom det inte innehåller den efterfrågade balansen mellan parterna.
– Jag kommer inte att lägga fram det förslaget. Om parterna inte kommer överens kommer vi att behöva göra justeringar och vi ska lyssna in remissinstanserna. Det är ett stort arbete vi behöver jobba med under hösten.
Eva Nordmark har sagt att utredningens förslag har slagsida åt arbetsgivarsidan och att balansen mellan parterna därmed inte upprätthålls. Men regeringens samarbetspartier Centern och Liberalerna har varit tydliga med att de anser att utredningen håller sig till direktiven och ser ingen slagsida.
Hur ska du klara att lägga fram ett lagförslag med de justeringar du vill se för att uppnå balans mellan parterna?
– Man ska vara ärlig. Om parterna inte kommer överens i höst kommer det vara ett svårt läge. Vi ser väldigt olika på de här olika delarna i utredningen.
Las-utredningen var en del av januariavtalet och ett resultat av de förhandlingar som Socialdemokraterna och Miljöpartiet förde med samarbetspartierna för att kunna bilda regering.
– Arbetsrätten är en sån fråga som vi har kompromissat om. Jag tror att det är fullt möjligt att hitta en framkomlig väg. Men för mig är det en viktig grundprincip att vi ska upprätthålla balansen.
Arbetet med utredningens förslag fortsätter alltså. Exakt när det skickas ut på remiss är inte klart än och inte heller hur lång remisstiden blir. Men Eva Nordmark säger att det är viktigt att remisstiden blir så lång att parterna kan svara på den över 700 sidor tjocka utredningen ett bra sätt.
– Jag har själv en bakgrund hos parterna och jag kommer ihåg tillfällen där det var så extremt kort remisstid. Det måste finnas tid att ta sig an den här utredningen.
Senaste nytt
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och läs om arbetsliv, lön, karriär och fackliga frågor – varje onsdag direkt i din inkorg.