• 2 december, 2024
    ARBETSMILJÖ

    Aspiranten: ”Många vill försöka påverka poliser”

    Hot och skuldbeläggningar var vardag för Kristian Björn när han arbetade inom Kriminalvården. Nu ska han bli polis och räknar med att bli minst lika utsatt.

    Före detta Kriminalvården-anställde Kristian Björn utbildar sig till polis och räknar med att även där bli utsatt för otillåten påverkan. Foto: Getty/privat

    Som frivårdsinspektör och programledare i Kriminalvården såg Kristian Björn allt fler klienter försöka påverka hans beslut. Ofta handlade det om skuldbeläggning, men även mer eller mindre förtäckta hot förekom.

    För två år sedan intervjuades han i Akademikern och varnade då för det växande problemet med försök till otillåten påverkan. Och frågan är lika aktuell nu som då, tycker han.

    – Det har hänt väldigt mycket politiskt och Kriminalvården som organisation har vuxit oerhört på kort tid. Man har svårt att rekrytera tillräckligt mycket kompetent personal, samtidigt som man tappat många med lång erfarenhet.

    Nyanställda som inte känner sig helt säkra i sin yrkesroll ännu kan vara lättare att påverka, påpekar han. Samtidigt kan påverkansförsök från gäng och från familjer öka när fler ungdomar sätts i fängelse.

    – Det krävs stor kunskap inom organisationen för att undvika att försöken till otillåten påverkan skenar iväg ytterligare.

    För ett år sedan lämnade Kristian Björn Kriminalvården för att utbilda sig till polis, och därför kan han inte ge en helt färsk lägesrapport. Men så länge han arbetade kvar upplevde han att frågan om otillåten påverkan var högst levande inom Kriminalvården. Arbetsgivaren tog problemet på stort allvar.

    – Om man har uppmärksamhet på frågan tror jag också att den är hanterbar. Anställda måste våga yttra sig ifall de utsätts och få lära sig om hur försök till otillåten påverkan kan se ut, om de ännu inte själva fått den erfarenheten. Ingen ska behöva vara rädd för att ställa frågor. Den som är det minsta osäker bör prata med en kollega eller chef, för att undvika att kliva i fällan.

    Som akademiker kunde Kristian Björn söka till den funktionsinriktade polisutbildningen, ett snabbspår som gjort att han nu snart är redo för aspiranttjänstgöring. Han är övertygad om att han kommer att fortsätta utsättas för försök till otillåten påverkan även i sin nya roll.

    – Det förutsätter jag. Många vill försöka att påverka poliser, och jag tänker mig att man inom Polisen är väldigt van vid det. Jag tror att organisationen är bra på att hantera de frågorna, så det känner jag mig trygg med.

    Reporter Karin Persson

    Senaste nytt

    Prenumerera på vårt nyhetsbrev och läs om arbetsliv, lön, karriär och fackliga frågor – varje onsdag direkt i din inkorg.

    Senaste nytt

    LEDARE

    Med olika bilder av verkligheten

    De växande ekonomiska klyftorna för med sig risker, ...

    3 december, 2024

    ARBETSTID

    Var tionde vill arbeta mindre

    Bland anställda vill drygt 11 procent gå ner i arbet...

    3 december, 2024

    NYHET

    Socialsekreteraren som knivhöggs var ensam...

    Socialsekreteraren i Mellerud som överlevde en kniva...

    28 november, 2024

    EXPERTEN SVARAR

    Stress på jobbet – vilken hjälp har du rät...

    Har man rätt till arbetsanpassning även om man inte ...

    28 november, 2024

    Läs även

    SPANING

    Tvingas till träning på arbetstid

    Allt fler av alla som jobbar har hälsofarligt låg ko...

    19 november, 2024

    PSYKISK OHÄLSA

    Rekordmånga blir sjuka av stress – dubbel ...

    Oavsett yrke löper kvinnor dubbelt så hög risk att b...

    19 november, 2024

    DEBATT

    Replik: Dags att komplettera HR-avdelninga...

    Utmaningen att ”kunna allt” finns i flera profession...

    15 november, 2024

    ARBETSMILJÖ

    Jobbkonflikter tung riskfaktor för sjukskr...

    Kvinnor som upplever konflikter på jobbet har mer än...

    12 november, 2024