• 25 oktober, 2024
    MINORITETSSTRESS

    ”Det kan vara subtilt och dolt eller straight to my face”

    Att hela tiden vara på sin vakt. Vänta på blicken, ”skämtet” eller den förklädda kränkningen. Paula von Essen vet allt om minoritetsstress, men kunskapen i arbetslivet är låg. ”En solklar arbetsmiljöfråga – men facket gör för lite.”

    Paula von Essen, stipendiehandläggare på Uppsala universitet, tycker att facket bör driva frågan om riskerna med minoritetsstress på svenska arbetsplatser.

    Foto: Marcus Gustafsson

    Att leva med minoritetsstress är att ständigt vara beredd på att möta diskriminering, var som helst, när som helst. På jobbet, i mataffären, hos läkaren. För Paula von Essen, stipendiehandläggare på Uppsala universitet, ligger stressen alltid latent i kroppen.

    – Jag är adopterad från Etiopien och kom till Sverige när jag var nio månader. På grund av min hudfärg blir jag bemött på ett annat sätt än vad de som tillhör majoriteten blir. Det kan vara subtilt och dolt eller straight to my face. Att leva med den här kroniska, lågintensiva stressen kan vara ganska tärande.

    Minoritetsstress definieras ofta som den stress och oro som drabbar de individer som tillhör en minoritetsgrupp, och som riskerar att utsättas för strukturell ojämlikhet, diskriminering och kränkningar i samhället.

    Till exempel har Paula von Essen bott i Sverige i hela sitt liv, men får ändå beröm för sin svenska hos läkaren. I kön i mataffären märker hon skillnaden i bemötande från kunden innan, ansiktsuttrycket ändras blixtsnabbt när hon kommer fram. På jobbet är hon stundtals den enda med synligt utomeuropeisk bakgrund – inga problem att bli insläppt om hon glömt sitt passerkort. ”Dig kommer man ju ihåg.”

    "Det är helt osynligt för andra som lever inom normen, det är subtila nålstick som ingen annan än vi som utsätts märker."

    Paula von Essen

    – Vid ett tillfälle var jag hos företagshälsovården som menade att jag hade för mörk hud för att kunna göra en undersökning. Det här är helt osynligt för andra som lever inom normen, det är subtila nålstick som ingen annan än vi som utsätts märker. Att vi är så ensamma i detta gör det ännu svårare att bära, och oförståelsen från andra leder till dubbel ohälsa. Det är förminskande och kan leda till att man begränsar sig själv, vågar inte ta plats av rädsla för att bli diskriminerad.

    Hur medvetna är arbetsgivare om detta?

    – Inte särskilt medvetna. Ofta behandlas det som ett individproblem, men det är mycket för en individ att bära. Ingen är skapt för att kunna hantera diskriminering, vi har ingen hemlig utbildning där vi lär oss det. Den kroniska stressen leder till ohälsa som kan påverka både jobbet och privatlivet negativt. Arbetsgivare och fack behöver medvetandegöra problemet och inse att det hämmar mångas utveckling på jobbet. Det är viktigt att organisationen runtomkring en stöttar, det tjänar alla på.

    Paula von Essen har bott i Sverige sedan hon var nio månader, men får ändå beröm för sin svenska. Oförståelsen hon och andra möts av kan leda till dubbel ohälsa.

    Hon har levt med en underliggande stress så länge hon kan minnas, men det var en ögonöppnare när hon upptäckte att det faktiskt fanns ett ord för det.

    – När jag fick veta att det finns något som heter minoritetsstress blev jag faktiskt glad, det bevisade att det inte bara finns i mitt huvud. Att det finns ett begrepp gör det lättare att lyfta frågan och jobba för att synliggöra detta.

    Inför kongressen 2024 skrev Paula von Essen, även ordförande i universitetsförvaltningens lokala Saco-S-förening, en motion om att Akademikerförbundet SSR bör driva frågan om riskerna med minoritetsstress på svenska arbetsplatser.

    – Jag började tänka: hur kan det här inte vara en större facklig fråga? Det handlar om inkludering och alla människors rätt att vara trygga och må bra på sin arbetsplats. Att bli bedömd efter sin kompetens, inte sin hudfärg eller ursprung. Det är en solklar arbetsmiljöfråga! Jag tycker att facket kan göra mycket mer, inte minst att vara synlig i opinionen när det gäller den här frågan. Rent arbetsrättsligt är det superviktigt – facket måste våga vara rösten som säger ifrån.

    Vad kan arbetsgivare göra konkret för att motverka minoritetstress?

    – Som chef måste man våga sätta en standard för hur man beter sig på arbetsplatsen och jobba aktivt för att skapa en inkluderande arbetsmiljö. Ha en tydlig värdegrund, var observant för vilken typ av språk som används och var en förebild. Skapa en trygghet genom att de trivselregler och policys som finns på arbetsplatsen upprätthålls. Jag tycker också att lönesättningen ska vara spårbar så att människor kan känna sig trygga med att man blir bedömd för sin kompetens och inget annat.

    "Ha en tydlig värdegrund, var observant för vilken typ av språk som används och var en förebild."

    I motionen hänvisar hon till ett hårdnande politiskt klimat rörande invandring som har skapat en ökad oro och stress bland många med en annan etnisk bakgrund än svensk. Att jobba i offentlig sektor gör det hela än mer problematiskt, tycker Paula von Essen som jobbat på stipendiekansliet på Uppsala universitet i åtta år.

    – Sverige har blivit alltmer polariserat med ett hårdnande debattklimat. Vi har ett parti sprunget ur nazism, och det påverkar personer även på arbetsplatsen. I offentlig sektor blir det mer kännbart i och med att du som tjänsteman ska agera opolitiskt. Därför tror jag det finns en risk att frågan om minoritetsstress bortses från – det blir för känsligt för arbetsgivaren att nudda vid det getingboet. Rädslan att agera utanför tjänstemannarollen blir för stor.

    Hur tänker du om framtiden?

    – SD blir större och fler partier har hakat på deras retorik. Jag och min man har pratat om att vi nog måste lämna landet för att våra barn ska vara trygga och ha det bra. Det är stora tankar som ligger i bakhuvudet hela tiden. Jag vill bo kvar i Sverige, det är mitt hem, men jag känner mig inte välkommen här. Att man ens ska behöva känna så, då har något fundamentalt gått förlorat.

    Men det finns ändå något trösterikt i att engagera sig fackligt och veta att det är många som vill se en förändring, säger hon.

    – Tillsammans kan vi göra mycket! Utbilda i normkritik, verka för inkludering på arbetsplatserna, höja rösten om diskriminering. I det arbetet har jag definitivt en framtidstro.

    Reporter Therese Johansson

    Senaste nytt

    Prenumerera på vårt nyhetsbrev och läs om arbetsliv, lön, karriär och fackliga frågor – varje onsdag direkt i din inkorg.

    Senaste nytt

    FÖRBUNDET

    Han blir ny biträdande förbundsdirektör

    Markus Furuberg har utsetts till ny biträdande förbu...

    25 oktober, 2024

    POLITIK

    Samlades för att manifestera mot anmälning...

    Lärare, läkare, socialsekreterare, sjuksköterskor oc...

    23 oktober, 2024

    KRÖNIKA

    Krönika: Drömmen om privat Arbetsförmedlin...

    IFAU:s rapport sticker hål på drömmen om att privata...

    22 oktober, 2024

    KRIMINALVÅRDEN

    Sänkta krav på chefer – ”Risk för sä...

    Kriminalvården expanderar och för att hitta tillräck...

    21 oktober, 2024

    Läs även

    ARBETSMILJÖ

    Vill bryta tabun kring klimakteriet

    Klimakteriebesvär orsakar en produktivitetsförlust p...

    14 oktober, 2024

    ARBETSRÄTT

    Forskare: Starka fackförbund leder till fä...

    Den svenska modellen kan ge upphov till något av en ...

    11 oktober, 2024

    ANALYS

    Konsten att skapa inkluderande arbetsplatser

    Alla vet att mångfald är ett framgångsrecept för lön...

    10 oktober, 2024

    DEBATT

    Debatt: Förlegade it-system skapar stress ...

    Arbetsförmedlingen och andra myndigheter använder et...

    7 oktober, 2024