8 november, 2022

Tvära kast för Arbetsförmedlingens anställda: ”Annan myndighet i dag”

KRÖNIKA Efter flera år av turbulens på Arbetsförmedlingen införs snart nya arbetssätt med privata aktörer. Akademikerns krönikör Johan Berg frågar sig hur mycket nya regeringen vågar röra den i grunden förändrade myndigheten.

"Arbetsförmedlingen är en helt annan myndighet än vad den var 2018."

Foto: Peter Kroon / Mohammed El-Yassir

1419. Så många dagar kommer reformeringen av Arbetsförmedlingen ha pågått när den går i mål den 1 december. Det är nästan fyra år som gått sedan fredagen den 11 januari 2019, då januariavtalet utropades av S, MP, C och L. Punkt 18 i avtalet innebar att Arbetsförmedlingen reformeras i grunden och ett LOV-system, där fristående aktörer upphandlas för att utföra matchande och rustande insatser, skulle införas.

Det kändes förutbestämt att det nya systemet skulle vara på plats år 2021 – samma år som myndighetens förnyelseresa, som pågått sedan 2014, skulle vara klar.

De beslut som kom under 2019 efter januariavtalet, i form av varslet på 4500 anställda och beslutet om att lägga ner 126 av 238 lokalkontor var direkta följder av bland annat det politiska vägvalet. Detta var en omskakande tid för oss i myndigheten.

Politikerna hade nog inte väntat sig den kritik som kom från olika håll, till och med från centerpartistiska kommunalråd runtom i landet, för vars parti privatiseringen varit en hjärtefråga. Det kändes därför inte helt oväntat att Centerpartiets frontman Martin Ådahl, tillsammans med Liberalernas Nyamko Sabuni, försökte slippa undan sitt ansvar när de utsåg Arbetsförmedlingens generaldirektör Mikael Sjöberg till syndabock.

Turbulensen under 2019 nådde sitt klimax under senhösten, då Mikael Sjöberg avgick och oppositionen hotade med att rikta misstroendeförklaring mot den nyss tillträdda arbetsmarknadsministern Eva Nordmark (S).

Den ideologiskt grundade reformen roddes i land till slut, ett år efter utsatt tid. Ett nytt system kommer att finnas på plats från och med den 1 december, där ny lagstiftning införs, som bland annat innebär ett ökat informationsutbyte mellan Arbetsförmedlingen och de fristående aktörerna och införandet av den nya programinsatsen Förmedlingsinsatser. Privatiseringen kommer inte att kunna utvärderas eftersom den genomförs fullskaligt, utan möjlighet att jämföra resultaten mellan Arbetsförmedlingens och de fristående aktörernas resultat.

En sak har jag lärt mig under den här resan. Saker och ting blir inte alltid som man tänkt sig

Det är en annan myndighet i dag jämfört med vad den var 2018, inte bara i form av att myndigheten har ett förändrat uppdrag, där matchningen i huvudsak utförs av fristående aktörer. Det handlar även om att myndigheten har genomfört en rad organisatoriska förändringar, så som fokus på digitala lösningar, ett ärendebaserat arbetssätt och ett utvecklat bedömningsstöd. Fokuset framåt, enligt vad som framgår av myndighetens verksamhetsplan för 2023 är att bryta och förhindra långtidsarbetslösheten. 2019 hade jag inte kunnat föreställa mig att myndigheten skulle fokusera på att säkra lokal närvaro och utveckla arbetet med arbetsgivare.

En sak har jag lärt mig under den här resan. Saker och ting blir inte alltid som man tänkt sig. Under 2019 och 2020 gick ett rykte om att myndigheten skulle bantas ner till 6000 anställda. I dag har myndigheten 11 000 anställda – men trots allt har 3000 anställda försvunnit sedan 2018. Myndigheten har under reformeringens gång fått hantera både en pandemi, en regeringskris och Rysslands fasansfulla anfallskrig mot Ukraina, med allt vad det har inneburit.

I min bok Spelet om Arbetsförmedlingen, som släpptes i juni, skildrar jag reformeringen. Jag har följt den hela vägen, ända sedan jag började som arbetsförmedlare i Örebro 2014, men även följt den i egenskap av debattör.

Nu skrivs ett nytt kapitel i Arbetsförmedlingens historia. En ny regering finns på plats. Vad Maria Mindhammars chef Johan Pehrson (L) kommer att hitta på har jag ingen aning om. Pehrson har sagt att han inte ska lägga ner myndigheten och att den ska fortsätta reformeras – men vad det innebär i praktiken stannar just nu vid en gissningslek.

Frågan är hur mycket den nya regeringen vågar röra vid Arbetsförmedlingen.

Text: Johan Berg, författare och debattör 

Johan Berg

  • Gör: Verksamhetscontroller på Arbetsförmedlingen, samt författare och debattör.
  • Bor: I Örebro.
  • Ålder: 36 år.
  • Utbildning: Personalvetare och rättsvetare.
  • Aktuell med: Författare till boken Spelet om Arbetsförmedlingen som släpptes på Carlsson bokförlag i somras.

Senaste nytt

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och läs om arbetsliv, lön, karriär och fackliga frågor – varje onsdag direkt i din inkorg.

Senaste nytt

Debatt: Inför talangvisum och skattelättnad för före...

EU-VALET Kraftfulla åtgärder mot kompetensbristen k...
30 april, 2024

Larmet inifrån Arbetsförmedlingen: ”It-miljön skapar...

ARBETSMILJÖ Skyddsombuden har anmält brister i den dig...
26 april, 2024

Krönika: Det kan vara skadligt att vänja sig

KRÖNIKA Det är lätt att vänja sig, även vid sådant...
25 april, 2024

Låginkomsttagares vård kostar mer – trots att de lev...

FORSKNING Redan från 20-årsåldern har personer med l...
24 april, 2024


Läs även

Nytt varsel på Arbetsförmedlingen

ARBETSFÖRMEDLING Fortsatta nedskärningar väntar på Arbetsfö...
13 mars, 2024

”Ett vanligt knegarjobb kan sällan ersätta den...

ARBETSFÖRMEDLING Det finns jobb att hitta efter fängelsetid...
8 mars, 2024

Sis i limbo – ”Klart att det väcker frågor”

SIS Sis ska göras om från grunden – hur påverk...
19 februari, 2024

Rädda Barnen: Fokus på straff på bekostnad av barns ...

DEBATT "Vi ser en politisk vilja att förskju...
12 februari, 2024