– Allt fler tjänstemän arbetar längre upp i åldrarna, och det är viktigt att man då kan fortsätta att tjäna in ålderspension och även har rätt till sjukpension. Det är bra för våra medlemmar att vi nu höjer gränsen till 66 år, säger Martin Wästfelt, ordförande i den fackliga samverkansorganisationen PTK:s förhandlingsgrupp i ett pressmeddelande.
Akademikerförbundet SSR, ett av PTK:s 25 medlemsförbund, är mycket nöjda med förhandlingsresultatet.
– Förändringarna i ITP-avtalet ger en större ekonomisk trygghet och underlättar för våra medlemmar att få ett mer flexibelt och hållbart arbetsliv, säger Louisa Hegardt, ombudsman på Akademikerförbundet SSR.
ITP-avtalet består av två delar. Överenskommelsen innebär att alla som omfattas av ITP 1, det vill säga tjänstemän födda 1979 eller senare, kan tjäna in tjänstepension upp till 66 års ålder, åldersgränsen ligger idag på 65 år, från och med nästa år. Förändringen gäller inte ITP 2, tjänstemän födda 1978 eller tidigare. Rätten till sjukpension höjs också till 66 års ålder för alla som har ITP.
Enligt avtalet införs också ett inkomsttak för intjänande av tjänstepension i ITP 1. Idag tjänar den som har ITP 1 in tjänstepension på hela lönen. Det nya taket innebär att den som tjänar mer än 30 inkomstbasbelopp, det vill säga har en lön på minst 177 500 kronor i månaden, inte får pensionsinbetalningar för den del som överstiger beloppet.
Avtalet träder i kraft den 1 januari 2023. Förändringen är en anpassning till riksdagens beslut om att höja åldersgränsen i den allmänna pensionen och näraliggande trygghetssystem, som till exempel sjukförsäkringen.
Senaste nytt
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och läs om arbetsliv, lön, karriär och fackliga frågor – varje onsdag direkt i din inkorg.