2 juli, 2015

Hård kritik mot statens etableringsinsatser

Statens etableringsinsatser för nyanlända invandrare är ineffektiva, konstaterar Riksrevisionsverket i en ny rapport. Integrationsarbetet måste förändras, bland annat genom snabbare yrkesvalidering och yrkesinriktad språkundervisning.

I en rad granskningar mellan 2011 och 2014 har Riksrevisionen undersökt statens insatser för att underlätta etableringen för nyanlända. I den slutrapport som presenterades i dag riktas omfattande kritik mot det statliga arbetet. För hälften av de nyanlända tar det 7–10 år att etablera sig på arbetsmarknaden och etableringsgraden är betydligt lägre än för den övriga befolkningen.

De flesta jobben och den största tillväxten finns i storstadsregionerna. Trots det tar dessa emot allt färre nyanlända medan landsbygdskommunerna ökar sitt mottagande. Etableringen på arbetsmarknaden skulle sannolikt gå snabbare om fler nyanlända hade möjlighet att bosätta sig i tillväxtkommunerna. Men för det krävs förändringar både inom integrationsområdet och andra politikområden, säger riksrevisor Claes Norgren. Framför allt behövs det satsas på nya bostäder för att möta behoven.

– Sverige måste bli betydligt bättre på att tillvarata de nyanländas kompetens. Etablerings- och integrationspolitiken möter nu stora utmaningar och åtgärder behövs för att kunna nå målen. Etableringsreformen bör ligga fast men det krävs aktiva insatser även inom andra politikområden, bland annat är det av avgörande betydelse att bostadsbyggandet ökar, säger riksrevisor Claes Norgren.

Samordning och anpassning

Många aktörer är inblandade i etableringsinsatserna och ansvarsfördelningen mellan de olika aktörerna är inte alltid klar. Det krävs bättre samordning och bättre anpassning till de nyanländas faktiska behov. Genom att exempelvis korta väntetiderna för validering av yrkeskompetens och satsa på yrkesinriktad svenskundervisning kan fler högutbildade snabbare komma i arbete, betonar Riksrevisionen i sin rapport. 

Akademikern

Senaste nytt

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och läs om arbetsliv, lön, karriär och fackliga frågor – varje onsdag direkt i din inkorg.

Senaste nytt

Kritik mot privat arbetsförmedling – ”Dyrare m...

ARBETSFÖRMEDLING Rusta och matcha är dyrare än Arbetsförmed...
17 oktober, 2024

Forskare varnar för Northvoltkonkurs – ”Kan ge...

EKONOMI Den ekonomiska krisen på Northvolt förvärr...
15 oktober, 2024

Vill bryta tabun kring klimakteriet

ARBETSMILJÖ Klimakteriebesvär orsakar en produktivitet...
14 oktober, 2024

Forskare: Starka fackförbund leder till färre konfli...

ARBETSRÄTT Den svenska modellen kan ge upphov till nå...
11 oktober, 2024


Läs även

Konsten att skapa inkluderande arbetsplatser

ANALYS Alla vet att mångfald är ett framgångsrece...
10 oktober, 2024

Debatt: Förlegade it-system skapar stress i statens ...

DEBATT Arbetsförmedlingen och andra myndigheter a...
7 oktober, 2024

Etiska dilemman vanligare på jobbet

ARBETSMILJÖ Den politiska polariseringen kan vara en o...
3 oktober, 2024

Vem försöker påverka dina beslut?

KRÖNIKA Hot och påtryckningar om att fatta ett vis...
2 oktober, 2024