• 26 juni, 2015

    Ny LVU ska stärka rättssäkerhet och barnperspektiv

    Dagens LVU-lagstiftning bör skrotas och rättssäkerheten förstärkas för barn som tvångsomhändertas, menar regeringens utredare Håkan Ceder, som i dag presenterade ett nytt förslag till lagstiftning.

    Barn-, äldre- och jämställdhetsminister Åsa Regnér mottog i dag betänkandet Barns och ungas rätt vid tvångsvård, förslag till ny LVU (lagen med särskilda bestämmelser om vård av unga). I betänkandet föreslås att LVU i sin nuvarande form ska upphöra och ersättas av en ny lag med tydliga bestämmelser om kvalitetskrav i vården och om barns grundläggande rättigheter i samband med tvångsvård.

    – Det är hög tid att tvångsvården för barn och unga reformeras. Lagen ska vara det yttersta skyddsnätet för barn i mycket utsatta situationer. Beslut om tvångsvård är bland det mest ingripande som kan ske i en familj, så kraven på rättssäkerhet måste vara höga, säger Håkan Ceder, särskild utredare.

    ”Tvångsvården ska vara trygg och säker, ändamålsenlig och präglas av kontinuitet. Den ska ges med omtanke, bygga på respekt och helhetssyn. Ett barn som vårdas utanför det egna hemmet ska ha rätt till samhörighet med anhöriga och närstående, exempelvis syskon, och kontakt med hemmiljön. Han eller hon ska ges möjlighet till en fritid som är anpassad efter ålder och intresse”, skriver Håkan Ceder i DN Debatt.

    I betänkandet föreslås bland att barn och unga som placeras utanför hemmet ska ha rätt att få en hälsoundersökning på begäran av Socialtjänsten i landstingets regi. Socialtjänsten ska också ha en skyldighet att aktivt erbjuda stöd till omhändertagna barns föräldrar. På så sätt ska föräldrarna göras delaktiga i vården och bidra till att utveckla deras förmågor som föräldrar. Unga som lämnar tvångsvården för ett vuxenliv ska också få ett bättre stöd genom tydligare lagstiftning och statligt finansierat utvecklingsarbete.

    Som ett led i att öka rättssäkerheten ska samtliga tvångsåtgärder vid ungdomshem kunna överklagas. Dessutom ska både barn och föräldrar ha rätt till offentligt biträde i mål om begränsat umgänge. Den nya lagen föreslås träda i kraft den 1 juli 2017.

    Akademikern

    Senaste nytt

    Prenumerera på vårt nyhetsbrev och läs om arbetsliv, lön, karriär och fackliga frågor – varje onsdag direkt i din inkorg.

    Senaste nytt

    DEBATT

    Debatt: Solidariteten saknas i FN-rapport ...

    Diskriminering och utanförskap för personer med funk...

    14 januari, 2025

    ARBETSMILJÖ

    Behov av stöd vid påverkansbesök

    Många kommuner vill ha stöd i sitt arbete mot otillå...

    13 januari, 2025

    EKONOMI

    Stort utanförskap i 180 bostadsområden

    180 bostadsområden i 66 kommuner bedöms ha stor prob...

    10 januari, 2025

    ARBETSFÖRMEDLING

    Kravet: Fristående arbetsförmedlare måste ...

    Rusta och matcha visade sig kosta mer än Arbetsförme...

    9 januari, 2025

    Läs även

    LAGSTIFTNING

    Nya lagar och regler 2025

    Sänkt inkomstskatt, enklare arbetsmiljöregler och va...

    7 januari, 2025

    SEMESTER

    Rekordåret 2025 – här är alla röda dagar

    2024 var bra – men 2025 blir ett rekordår när det ko...

    2 januari, 2025

    ÅRSKRÖNIKA

    Skärmtid, krav på kortare arbetstid och st...

    De mest lästa reportagen i Akademikern speglar ett t...

    23 december, 2024

    AVTALSRÖRELSE

    Kravet: Kortare arbetstid och 4,2 procent ...

    Avtalsrörelsen är i gång. I dag, fredag, växlar part...

    20 december, 2024