26 juni, 2015

Ny LVU ska stärka rättssäkerhet och barnperspektiv

Dagens LVU-lagstiftning bör skrotas och rättssäkerheten förstärkas för barn som tvångsomhändertas, menar regeringens utredare Håkan Ceder, som i dag presenterade ett nytt förslag till lagstiftning.

Barn-, äldre- och jämställdhetsminister Åsa Regnér mottog i dag betänkandet Barns och ungas rätt vid tvångsvård, förslag till ny LVU (lagen med särskilda bestämmelser om vård av unga). I betänkandet föreslås att LVU i sin nuvarande form ska upphöra och ersättas av en ny lag med tydliga bestämmelser om kvalitetskrav i vården och om barns grundläggande rättigheter i samband med tvångsvård.

– Det är hög tid att tvångsvården för barn och unga reformeras. Lagen ska vara det yttersta skyddsnätet för barn i mycket utsatta situationer. Beslut om tvångsvård är bland det mest ingripande som kan ske i en familj, så kraven på rättssäkerhet måste vara höga, säger Håkan Ceder, särskild utredare.

”Tvångsvården ska vara trygg och säker, ändamålsenlig och präglas av kontinuitet. Den ska ges med omtanke, bygga på respekt och helhetssyn. Ett barn som vårdas utanför det egna hemmet ska ha rätt till samhörighet med anhöriga och närstående, exempelvis syskon, och kontakt med hemmiljön. Han eller hon ska ges möjlighet till en fritid som är anpassad efter ålder och intresse”, skriver Håkan Ceder i DN Debatt.

I betänkandet föreslås bland att barn och unga som placeras utanför hemmet ska ha rätt att få en hälsoundersökning på begäran av Socialtjänsten i landstingets regi. Socialtjänsten ska också ha en skyldighet att aktivt erbjuda stöd till omhändertagna barns föräldrar. På så sätt ska föräldrarna göras delaktiga i vården och bidra till att utveckla deras förmågor som föräldrar. Unga som lämnar tvångsvården för ett vuxenliv ska också få ett bättre stöd genom tydligare lagstiftning och statligt finansierat utvecklingsarbete.

Som ett led i att öka rättssäkerheten ska samtliga tvångsåtgärder vid ungdomshem kunna överklagas. Dessutom ska både barn och föräldrar ha rätt till offentligt biträde i mål om begränsat umgänge. Den nya lagen föreslås träda i kraft den 1 juli 2017.

Akademikern

Senaste nytt

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och läs om arbetsliv, lön, karriär och fackliga frågor – varje onsdag direkt i din inkorg.

Senaste nytt

Larmet inifrån Arbetsförmedlingen: ”It-miljön skapar...

ARBETSMILJÖ Skyddsombuden har anmält brister i den dig...
26 april, 2024

Krönika: Det kan vara skadligt att vänja sig

KRÖNIKA Det är lätt att vänja sig, även vid sådant...
25 april, 2024

Låginkomsttagares vård kostar mer – trots att de lev...

FORSKNING Redan från 20-årsåldern har personer med l...
24 april, 2024

Debatt: 3 sätt att lösa kompetensbristen i EU

EU-VALET En europeisk talangpool är ett sätt att mö...
23 april, 2024


Läs även

Alltid redo för uppdrag ute i världen

PORTRÄTT Efter många års arbete i världens konflikt...
19 april, 2024

Facket kräver handledning för alla kuratorer – ”Har ...

FACKLIGT I Region Västerbotten arbetar många av vår...
18 april, 2024

Så ska du agera om Kommunal går ut i strejk

STREJKVARSEL Kommunal har varslat om strejk. Medlemmar ...
16 april, 2024

Nya löner på gång – så maxar du ökningen

LÖN Anställda i kommuner och regioner får 3,3 ...
16 april, 2024