Migration

Akademikern
Det är allt fler nyanlända som deltar i olika snabbspår. Men fortfarande är det svårt att hitta folk som kan jobba inom socialt arbete, enligt en ny rapport från Arbetsförmedlingen.
Nyhet
Akademikern
Ett nytt treårigt kollektivavtal för akademiker inom bemanning är klart. Avtalet mellan Akademikerförbunden och Almega Bemanningsföretagen ska göra det det lättare för nyanlända akademiker att komma ut i jobb snabbt.
Akademikern
Akademikern
Regeringen vill stärka socialtjänsten och hälso- och sjukvården och har därför inrättat ett nytt kunskapscenter för ensamkommande barn och unga. Socialstyrelsen ska hålla i trådarna.
Akademikern
Akademikern
Foto: Margareta Bloom Sandebäck.

Nya Akademikern: Får du göra lönekarriär?

Hur rik vill du bli på ditt jobb? Det bör gå att fördubbla lönen under yrkeslivet, anser facket. Men i många branscher är det svårt. Hur ser det ut för dig?
Akademikern
Akademikern
Med klar majoritet har riksdagen nu beslutat att införa de nya, hårdare, asyllagarna. Effekten befaras bli att alla nyanlända, inklusive akademiker, vill ta första bästa jobb.
Arbetsmarknad
Akademikern
Foto: Paulina Holmgren.

Tema integration: Han spelar roll

Körkort, praktikplats eller en självvald fritidsaktivitet. I Skellefteå har man konkreta mål för ensamkommande ungdomars integration.
Migration
Akademikern
I juni klubbas sannolikt regeringens nya asyllag. Sveriges regler hamnar då på EU:s miniminivå. Många är rädda att det sätter krokben för integrationen.
Migration
Akademikern
Foto: Anna Simonsson. Statsvetaren Tina Morad på Refugees welcome i Stockholm hjälper flyktingar att bygga ett hem i Sverige.

Hon hjälper flyktingar att hitta hem

När flyktingar strömmade till centralstationen startade Tina Morad Refugees welcome Stockholm. Nu tar de nästa steg: att hjälpa flyktingarna att bygga ett liv i Sverige.
Migration
Akademikern
Foto: Anna Simonsson.

Vem får bygga sitt liv i Sverige?

Sverige har en lång tradition av generöst flyktingmottagande. Men i juni stramas lagarna förmodligen åt. Många som arbetar med integration är skeptiska men förbereder sig nu på de nya förutsättningarna. I nya Akademikern är temat integration.
Migration
Akademikern
En röd liten stuga. Symbolen för svenskt sommarliv. Men vem är välkommen att bygga ett liv i Sverige? I dag skickar vi Akademikern till tryck. Temat är integration och vi hänger med Refugees welcome i Stockholm och besöker Skellefteå kommun som satsar på de ensamkommande barnen. Tidningen landar i din brevlåda senast den 7 juni.
Migration