• 13 september, 2016

    Utbildning ska förebygga trakasserier

    Hur planerar du dina möten? Hur mår klienten? Det är frågor som ska tas upp i Arbetsförmedlingens nya utbildning om otillåten påverkan. – Säkerhet är något vi gör i vardagen, säger Robert Hansson, tillförordnad sektionschef för säkerhetsenheten på Arbetsförmedlingen.

    5345439-businesswoman-interviewing-male-candidate-for-job

    This is the CAPTION for 56242

    I förra veckan kom Brottsförebyggande rådet med en rapport om otillåten påverkan. Arbetsförmedlingen är en av de 13 myndigheter som ingår i undersökningen, och har varit involverade i processen sedan våren 2015. Utifrån rapporten ska Arbetsförmedlingen nu ta fram en utbildning om hur medarbetare kan hantera och bemöta otillåten påverkan som trakasserier, hot och våld. Robert Hansson, tillförordnad sektionschef för säkerhetsenheten på Arbetsförmedlingen, menar att mycket går att förebygga.

    – Titta på vad du känner till om klienten sedan tidigare, finns det något där som får dig att tänka annorlunda kring mötet? Hur mår personen? Det finns en mängd åtgärder att vidta när det gäller hur mötet genomförs, som vilken typ av rum du väljer, hur ni sitter, om du ska ha någon annan med dig eller om du behöver uppmärksamma någon på att mötet äger rum, säger han.

    Arbetsförmedlingen tar också fram en ny chefsutbildning som innehåller en del om otillåten påverkan. Här står chefens övergripande ansvar för arbetsmiljö och säkerhet i fokus.

    – Det handlar om att arbeta proaktivt. Att ta upp diskutera frågan om säkerhet och otillåten påverkan på personalmöten och arbetsplatsträffar. Förebyggande arbete ger bäst effekt när det blir en del i den ordinarie verksamheten, säkerhet är inte ett separat spår, det är något vi gör i vardagen, säger Robert Hansson.

    Christer Gustafsson, ordförande för Saco-S på Arbetsförmedlingen, menar att det är viktigt med ökad kunskap hos personalen. Kompetensutvecklingen har varit eftersatt, bland annat på grund av Arbetsförmedlingen har rekrytera många nya arbetare och inte hunnit med.

    – Vi möter många utsatta, frustrerade kunder och risken är att personalen inte känner till vad som är okej och inte. Jag tror att det går att förebygga en del otillåten påverkan genom ett gott bemötande. Tjänstemännen behöver till exempel vara tydliga med vad det innebär att vara inskriven på arbetsförmedlingen, att klienten måste söka arbete och utbildning, säger Christer Gustafsson.

    Kriminalvården deltog också i Brå:s studie. Lars Jonsson, ordförande för Saco-S i Kriminalvården, är inte förvånad över att 35 procent av tjänstemännen utsatts för trakasserier och 8 procent för våld.

    – Vi har ett tufft klientel som ofta mår dåligt och är inlåsta mot sin vilja. Men Kriminalvården tar problemet på allvar och jobbar förebyggande med riskbedömningar, övningar i bemötande när personalen ska meddela negativa beslut och slussar där vi ser om klienten är påverkad eller aggressiv innan personen får komma in i samtalsrummet, säger han.

    I våras beslutade Kriminalvården att se över och förtydliga riktlinjerna kring otillåten påverkan.

    – Det behöver bli tydligare hur personalen kan undvika att hamna i sådana situationer, hur de identifierar vad som är otillåten påverkan och vad den som blir utsatt kan göra. En välutbildad personalgrupp är avgörande för att på ett bra sätt bemöta och skapa förtroenden hos våra klienter i kriminalvården, säger Lars Jonsson.

    Läs mer om otillåten påverkan:

    Hot på jobbet påverkar privatlivet

    Chefer och politiker försöker påverka tjänstemän

    Rekordmånga hot på Försäkringskassans kontor

    Jennie Aquilonius

    Senaste nytt

    Prenumerera på vårt nyhetsbrev och läs om arbetsliv, lön, karriär och fackliga frågor – varje onsdag direkt i din inkorg.

    Senaste nytt

    ARBETSRÄTT

    Allt fler medarbetare köps ut

    Utköpen blir allt vanligare på arbetsmarknaden. En f...

    8 juli, 2025

    SEMESTER

    Kommunchefen: Planering nyckeln till stres...

    För att inte stupa in i semestern krävs en hållbar a...

    1 juli, 2025

    ALMEDALEN

    "Finns bitar i det här som är komplicerat,...

    Stor enighet under debatt om otillåten påverkan – ti...

    26 juni, 2025

    INTERNATIONELLT

    Heike Erkers: Saco borde uttala sig om Gaz...

    Centralorganisationen Saco gör inte något gemensamt ...

    26 juni, 2025

    Läs även

    ALMEDALEN

    Barn i fängelse diskuterades i Almedalen –...

    2026 ska barn och ungdomar kunna dömas till fängelse...

    26 juni, 2025

    ALMEDALEN

    LIVE: Akademikern och Socionomen arrangera...

    Experter och politiker tar plats i paneler när Socio...

    26 juni, 2025

    SEMESTER

    Facket: Krav på tillgänglighet hotar återh...

    Att vara ledig betyder inga jobbnotiser eller krav p...

    24 juni, 2025

    KRIMINALVÅRDEN

    Tiodubbel kostnad för barn i fängelse

    Bara när alla andra utvägar har prövats bör man plac...

    24 juni, 2025