30 mars, 2015

Stupstocken ska avskaffas efter nyår

Den bortre tidsgränsen i sjukförsäkringen slopas efter nyår, föreslår Socialdepartementet. Hur det kommer att påverka handläggarna är osäkert, säger fackrepresentanter.

Maxgränsen för hur många dagar en person kan få sjukpenning infördes av alliansregeringen 2008. Den innebär att en person efter 914 dagar med sjukpenning inte har rätt till fortsatt ersättning. Merparten går då över till aktivitetsstöd från Arbetsförmedlingen och kan åter söka om sjukpenning efter tre månader.

Den nuvarande regeringen lovade i höstens budgetproposition att den så kallade ”stupstocken” skulle avskaffas redan till den 1 juli 2015, men när regeringens budget röstades ner flyttades tidsplanen fram.

"Bra och dåligt"

I en promemoria från Socialdepartementet på måndagen föreslås det i stället att maxgränsen avskaffas från och med den 1 januari 2016. Bestämmelsen om att sjukpenning i normalfallet inte lämnas för de tre månaderna som följer efter en period med sjuk- eller aktivitetsersättning avskaffas också.

Anna Malmström, ordförande i Saco-S-föreningen på Försäkringskassan, säger att det är svårt att förutse vilka konsekvenser förändringarna kommer att få för handläggarna.

– Det är rätt mycket administration kring utförsäkringen, så ser man det rent krasst blir det en administrativ lättnad. Men när gränsen försvinner kommer vissa ärenden att ligga kvar hos handläggarna längre vilket kan leda till att de får fler fall och en ökad arbetsbörda. Det kan bli både bra och dåligt, säger Anna Malmström.

Hög belastning

Än så länge har föreningen inte fått några synpunkter från medlemmarna om de förestående förändringarna. Men Anna Malmström säger att de mycket väl kan börja rulla in framåt sommaren.

– Vi vet att handläggarna som jobbar med sjukförsäkringen har det tufft, inte bara på grund av detta. Det har varit omorganisation och nya arbetssätt, så överlag har de hög belastning på sig, säger hon. 

Ylva Mossing

Akademikern

Senaste nytt

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och läs om arbetsliv, lön, karriär och fackliga frågor – varje onsdag direkt i din inkorg.

Senaste nytt

Facket kräver handledning för alla kuratorer – ”Har ...

FACKLIGT I Region Västerbotten arbetar många av vår...
18 april, 2024

Så ska du agera om Kommunal går ut i strejk

STREJKVARSEL Kommunal har varslat om strejk. Medlemmar ...
16 april, 2024

Nya löner på gång – så maxar du ökningen

LÖN Anställda i kommuner och regioner får 3,3 ...
16 april, 2024

Mer pengar till Kriminalvården och Sis i vårbudgeten

VÅRBUDGET Kriminalvården får ett tillskott på 1,4 mi...
15 april, 2024


Läs även

Fackliga kollegorna i fängelse – ”Det är nog värst f...

MÄNSKLIGA RÄTTIGHETER Maryia Taradzetskaya befann sig i Berlin f...
15 april, 2024

Lönefrågor lockar nya medlemmar i Arvika

FACKLIGT Frågor om lön och friskvård lockar nya med...
12 april, 2024

Debatt: När vi hyllar arbetet trampar vi på de arbet...

DEBATT Jacob Oredsson, hälso- och sjukvårdskurato...
11 april, 2024

Facket: Fler måste kunna få omställningsstudiestöd

OMSTÄLLNING Akademikerförbundet SSR kräver mer pengar ...
9 april, 2024