29 augusti, 2017

Sjuknärvaro under lupp

Hur bra är det egentligen att gå till jobbet fast man känner sig sjuk? Det ska forskare ta reda på i ett nytt stort projekt som drar igång i höst.

influensa

Foto: mostphotos

Alla har vi gjort det någon gång, gått och jobbat trots att man känt sig krasslig. Nu vill forskare vid Karolinska institutet och Stockholms universitet ta reda på hur det här egentligen påverkar oss.

Sedan tidigare vet man att den som upprepade gånger går till jobbet trots sjukdom löper en ökad risk att längre fram drabbas av ohälsa och bli sjukskriven. Och det här ska man alltså gräva djupare i. Det handlar bland annat om att ta reda på om sjuknärvaro beror på höga krav på jobbet, att ingen annan kan göra jobbet när man är borta eller om man går till sitt arbete av helt andra anledningar.

– Vi har tillgång till ett väldigt stort datamaterial med 250 000 personer anställda inom offentlig och privat sektor, säger Gunnar Bergström, docent inom miljömedicin vid KI, och ansvarig för projektet som drar igång i höst.  

I studien kommer man att undersöka hur mycket sjuknärvaro kostar för arbetsgivarna i det långa loppet, och om satsningar på hälsa kan påverka produktiviteten positivt. Förhoppningen är att resultatet ska leda till nya rekommendationer. 

– Att kunna se kopplingen mellan hälsa och produktivitet kan vara viktigt för arbetsgivare som då kan förstå att det är värt att göra hälsosatsningar, att det finns pengar i det. 

Forskarna ska också ta reda på vilken typ av ohälsa som är dålig att jobba med. Tidigare forskning visar att bland annat ryggvärk kan påverkas positivt av att man jobbar, så länge det finns bra stöd och att ens arbetsuppgifter justeras. Nu ska man se om deltagarna kan må bättre av att gå till jobbet även vid exempelvis en mild psykisk ohälsa. 

Projektet pågår fram till 2019 och slutrapport kommer 2020. 

Text: Stina Loman, Akademikern

Akademikern

Läs även

Efter förhandlingsmötet: Staffanstorp utreder arbets...

ARBETSMILJÖ Mikael Smeds, förbundets chefsjurist, tyck...
17 juni, 2022

”Kommunledningen borde klargjort vad som gäller”

ARBETSMILJÖ Förbundets förhandlingsmöte i Staffanstorp...
15 juni, 2022

Coronahundarna tar över

ARBETSMILJÖ Hunden må vara människans bästa vän, men m...
13 juni, 2022

Biverkningar av vaccin vanlig arbetsskada

ARBETSMILJÖ Vård, omsorg och sociala tjänster hade fle...
9 juni, 2022