• 2 september, 2015

    Så tillgängliga är de statliga myndigheterna

    Bara tre av landets strategiska myndigheter uppfyller kriterierna för grundläggande tillgänglighet, visar en ny rapport. Flera har till och med blivit sämre på att välkomna alla.

    113160-braille-bible

    Alla statliga myndigheter ska verka för att deras lokaler, verksamheter och information är tillgängliga för personer med olika funktionsnedsättningar. Det har regeringen slagit fast. Men av totalt 257 myndigheter i landet uppfyller bara nio stycken – fyra procent ­– kriterierna för grundläggande tillgänglighet, enligt en enkätundersökning från Myndigheten för delaktighet. Även bland de 22 strategiska myndigheterna med särskilt ansvar för funktionshinderspolitiken finns brister och bara tre uppfyller samtliga kriterier.

    – Även om det sker en positiv utveckling på sina håll återstår det mycket innan myndigheterna är fullt tillgängliga. Årets enkät visar till exempel att 30 procent av myndigheterna inte har någon övergripande handlingsplan för tillgänglighetsarbetet trots att detta ska finnas enligt förordningen, säger Nina Lindqvist, analyschef på Myndigheten för delaktighet (MFD).

    Socialstyrelsen gör framsteg

    Två myndigheter som gjort stora framsteg sedan mätningen förra året är Socialstyrelsen och Migrationsverket. Socialstyrelsen kommer nu nära full pott, med 12 poäng av 13 möjliga. Myndigheten har förbättrat såväl information och kommunikation som lokaler. Migrationsverket får fler poäng efter att ha inventerat sin skriftliga information och utbildat personalansvariga.

    Försäkringskassan har liksom Socialstyrelsen 12 poäng. Trots det har myndigheten gått bakåt, särskilt när det gäller den fysiska tillgängligheten. Också Arbetsförmedlingen har backat jämfört med förra året. Men det ska man inte dra allt för stora växlar på, menar Pedro Landfors, utredare på MFD.

    – Man kan till exempel ha bytt lokaler eller inte sett över vissa rutiner, vilket gjort att man tappat poäng, säger Pedro Landfors.

    Frågan om varför vissa myndigheter gått bakåt eller står och stampar på samma plats ska analyseras närmare under hösten. En faktor kan vara att myndigheterna, i takt med att de får mer kunskap om tillgänglighet, helt enkelt blir bättre på att identifiera och rapportera brister.

    Ylva Mossing

    Akademikern

    Senaste nytt

    Prenumerera på vårt nyhetsbrev och läs om arbetsliv, lön, karriär och fackliga frågor – varje onsdag direkt i din inkorg.

    Senaste nytt

    EXPERTEN SVARAR

    Hur ska vi hinna när vi blir färre på jobbet?

    Ett antal hälso- och sjukvårdskuratorer sägs upp när...

    22 januari, 2025

    SPANING

    Admin till döds

    Trots kritik fortsätter den administrativa bördan at...

    21 januari, 2025

    ARBETSRÄTT

    Förbundet stämmer Kriminalvården för traka...

    En anställd på Kriminalvården anmälde trakasserier k...

    20 januari, 2025

    PORTRÄTT

    Bakom stängda dörrar

    Den judiska kulturen hotas både utifrån och inifrån....

    17 januari, 2025

    Läs även

    ARBETSMARKNAD

    Arbetslösheten ökar brett – då vänder det

    Arbetslösheten stiger och låg under förra året på de...

    15 januari, 2025

    DEBATT

    Debatt: Solidariteten saknas i FN-rapport ...

    Diskriminering och utanförskap för personer med funk...

    14 januari, 2025

    ARBETSMILJÖ

    Behov av stöd vid påverkansbesök

    Många kommuner vill ha stöd i sitt arbete mot otillå...

    13 januari, 2025

    EKONOMI

    Stort utanförskap i 180 bostadsområden

    180 bostadsområden i 66 kommuner bedöms ha stor prob...

    10 januari, 2025