Kollegor har en viktig roll när det kommer till att förebygga köp av sexuella tjänster, visar forskning. Jämställdhetsmyndigheten startade i höstas kampanjen ”Låt inte tystnaden tala” som lyfter upp kollegornas roll i att förebygga sexköp. Enligt Sofie Kindahl, utredare på Jämställdhetsmyndigheten, visar forskning att kollegors reaktioner har stor betydelse. Den som betalar för sex är ofta mer orolig för de sociala konsekvenserna än att det är olagligt, eller att personen i prostitution är utsatt.
Vilka tips kan du ge dem som vill säga ifrån till kollegor som pratar om att köpa sex?
– Uppmärksamma att det är en brottslig handling och att straffet för sexköp nyligen har höjts till fängelse. Om det inte är säkert att samtycke finns vid sex kan man dömas för våldtäkt eller oaktsam våldtäkt. Många som köper sex har inte särskilt mycket empati för den som utnyttjas i prostitution – däremot är de flesta rädda för konsekvenserna. Många hävdar även att de betalar för sex på grund av att de själva mår dåligt. Då kan man tipsa om att det finns hjälp att få på KAST-mottagningar runt om i landet.
En av tio män i Sverige har någon gång betalat för sex. Det betyder samtidigt att nio av tio inte har gjort det. Genom att tydligt ta avstånd hjälper man andra runtomkring sig att också våga göra det, säger Sofie Kindahl.
– Vågar man inte säga ifrån så explicit kan man alltid gå ihop tillsammans med andra och markera mot jargongen eller snacket som går, eller bara välja att inte haka på genom att börja prata om annat. En bra sak är att lyfta det som ett arbetsmiljöproblem till sitt fack eller arbetsgivare. De är skyldiga att ta det vidare och sätta in åtgärder.
Förebygg sexköp – så gör du
- Säg ifrån mot kränkande jargong.
- Haka inte på/börja prata om annat.
- Uppmärksamma problemet med sexköp.
- Upplys om att det är olagligt och vad det kan få för konsekvenser.
- Lyft upp den utsattas situation.
- Informera om att det finns stöd och hjälp att få, till exempel KAST-mottagning.
- Säg till din chef eller fackförbund om problemet.
Se mer på Jämställdhetsmyndighetens kampanj: Låt inte tystnaden tala
Senaste nytt
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och läs om arbetsliv, lön, karriär och fackliga frågor – varje onsdag direkt i din inkorg.