Just nu görs en översyn av socialtjänstlagen och vissa av socialtjänstens uppgifter, något Akademikern skrivit om tidigare.
Under sommaren meddelade regeringen att uppdraget ska utvidgas. Utredarna ska bland annat se över om barnrättsperspektivet behöver förtydligas i socialtjänstlagen. I juni beslutade nämligen riksdagen att anta regeringens förslag att göra barnkonventionen till lag, och den börjar gälla 1 januari 2020.
Utredarna ska ta fram en vägledning som ska fungera som stöd vid tolkningen av barnkonventionen. De ska också göra en kartläggning om hur svensk lagstiftning och praxis stämmer överens med barnkonventionen.
– Det måste bli en förändring eftersom vi har gjort barnkonventionen till lag, det måste komma till uttryck i socialtjänstlagen, säger Margareta Winberg som är regeringens särskilda utredare.
Hon har även fått i uppdrag att se om det behövs en särskild äldrelag.
– En äldrelag är något som pensionärsorganisationerna drivit och jag ska kommer att utreda för- och nackdelar.
Margareta Winberg får också i uppdrag att analysera och se över socialnämndens möjligheter att delegera beslutanderätt.
Även utredningstiden har blivit förlängd. Tidigare skulle utredningen redovisas i december i år, men nu är slutdatum framflyttat till 1 juni 2020.
Heike Erkers är förbundsordförande för Akademikerförbundet SSR.
– Den översyn av socialtjänstlagen som pågår är viktig och efterlängtad. Tilläggsdirektivet innebär att utredningen får ett ännu tyngre uppdrag och det välkomnar vi, även om vi fortfarande saknar det sociala arbetet kring försörjningsstöd i utredningsarbetet, säger hon i ett pressmeddelande.
Text: Stina Loman.
Läs mer:
I Akademikern nummer 4-2016 hade vi tema "Barn" med fokus på barnkonventionen, läs här.
Senaste nytt
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och läs om arbetsliv, lön, karriär och fackliga frågor – varje onsdag direkt i din inkorg.