15 maj, 2023

Orimliga krav på effektiviseringar

KRÖNIKA Ambitionsnivån ska höjas och verksamheten ska bli effektivare – samtidigt som budgeten stramas åt. Magiskt tänkande från politiskt håll som drabbar medlemmarna, skriver Heike Erkers.

Heike Erkers

Heike Erkers, ordförande Akademikerförbundet SSR.

Foto: Sandra Johnson

Våra medlemmar har inte råd med politikers magiska tänkande. I valrörelsen hörde vi sköna ord om satsningar på välfärden och tryggheten. Tyvärr befinner sig många av våra offentliganställda medlemmar i en betydligt dystrare vardag när myndigheter, regioner och kommuner fått ny budget. Vi ser nedskärningar.

I budgeten står sällan så mycket om att skära i verksamheterna – tvärtom. Ambitionsnivån ska höjas och verksamheten ska bli effektivare. Tyvärr är detta bara ord som används för att föra oss bakom ljuset. Samtidigt skjuter staten till för lite pengar till välfärden.

Vi ser orimliga krav på effektiviseringar i stora delar av offentlig sektor. Att göra arbetet mer effektivt är bra men med de förutsättningarna våra medlemmar har innebär det i praktiken att socialsekreteraren ska handlägga fler ärenden, att chefen i äldreomsorgen ska pressa ner personalkostnader, att sjukhuskuratorn inte får den nya kollega som utlovats, att arbetsförmedlaren ska hjälpa fler långtidsarbetslösa till jobb på samma arbetstid.

Att öka bemanningen kan vara en effektivisering. En bättre arbetsmiljö minskar både sjukskrivningarna och behov av inhyrd personal. Med luft i systemet hinns även det förebyggande arbetet med. Att arbeta förebyggande sparar inte pengar på samma budgetrad men rätt stöd i rätt tid är en vinst för samhället.

Det blir allt hårdare tag i samhället och politiker lägger sig i detaljer. Vi måste bryta denna utveckling tillsammans genom fackligt arbete och att väcka opinion mot besparingskraven på välfärden. Politiker måste ge akademiker rätt förutsättningar att göra sina jobb!

Heike Erkers, förbundsordförande Akademikerförbundet SSR

Akademikern

Senaste nytt

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och läs om arbetsliv, lön, karriär och fackliga frågor – varje onsdag direkt i din inkorg.

Senaste nytt

Förslag till kongressen: Förbundskansliet ska bli kl...

KONGRESS 2024 Ska förbundskansliet bli klimatneutralt? O...
21 maj, 2024

Bör Akademikerförbundet slopa SSR?

KONGRESS 2024 I en motion till kongressen föreslås att f...
17 maj, 2024

Vi är akademikerfacket i staten

KRÖNIKA Nu påbörjar vi en resa med målet om att bl...
16 maj, 2024

Rekordmånga motioner till kongressen – ”Histor...

KONGRESS 2024 Akademikerförbundet SSR:s kongress närmar ...
15 maj, 2024


Läs även

Ligger du rätt i lön? Kolla in senaste statistiken

LÖN Dags att förhandla om din lön? Här är färs...
14 maj, 2024

Hur mycket övervakning tål vi?

LEDARE Nya lagar ska stoppa de kriminella gängen....
14 maj, 2024

Tuff situation för skolkuratorer i Malmö – "Det blir...

FACKLIGT Nedskärningar i Malmös skolor går ut över ...
13 maj, 2024

Forskaren: ”Barn har rätt till psykosocialt samtalss...

FORSKNING Debatten om skolkuratorns roll gick varm u...
10 maj, 2024