18 februari, 2016

Ny sajt ger unga koll på soc

Nu lanserar Barnombudsmannen och Socialstyrelsen Koll på soc. Sajten ska ge barn och unga svar på deras frågor om vad socialtjänsten är och hur de kan få den hjälp de behöver.

soc_banner_300x250

Foto: Kollpasoc.se

För två och ett halvt år sedan gav regeringen Barnombudsmannen och Socialstyrelsen i uppdrag att göra socialtjänsten mer känd och tillgänglig för barn och unga. Nu är den nya sajten Koll på soc klar.

– Vi har sett att många barn i utsatta situationer inte känner till att socialtjänsten finns. Om de vet att det finns något som heter soc, så vet de inte att socialtjänsten är till för att hjälpa dem som inte har det bra. Vi behöver berätta för barn att det finns stöd som de har rätt att få, säger Ellinor Bollman som är Barnombudsmannens kommunikationschef och ansvarig för regeringsuppdraget.

I arbetet med att utforma sajtens innehåll tog man hjälp av 175 barn och unga i åldrarna 4-18 år. En del av dem hade tidigare erfarenhet av socialtjänsten medan den var okänd för andra. Ett viktigt budskap från barnen var: ”Linda inte in det. Säg som det är!”

– Barnen sa också att man inte riktigt vet vad som är normalt i en familj. Har andra det som jag? Vad är normalt och när bör man söka hjälp? Därför finns det många anonymiserade barnberättelser på sajten.

På webbplatsen kan barn läsa om vad som gäller när man är placerad av socialtjänsten, när man inte har det bra hemma eller när man själv gör sig illa på olika sätt. Där finns svar på vanliga frågor, möjlighet att ställa frågor anonymt och inom kort även en chatfunktion. Barnen kan också titta på filmer där socialsekreterare, poliser och fältassistenter intervjuats om sitt arbete. Dessutom förklaras sådant som medling och orosanmälan i tecknade kortfilmer.

Genom Koll på soc ska barnen också enklare kunna hitta till närmaste socialtjänst. Sajten har en sökfunktion där det ska räcka med att skriva in vilken stad eller kommun man bor i för att slussas rätt. Den som inte kan uppge det ska få hjälp att hamna rätt genom sin ip-adress. I dagsläget går det att hitta kontaktuppgifter till socialtjänsten i 140 av landets 290 kommuner på webbplatsen.

Informationen på sajten är anpassad för att såväl kommuner som myndigheter och bloggar ska kunna använda den på sina egna webbplatser eller som tryckt material. Det går till exempel att länka till innehållet genom banners som laddas ner på kollpasoc.se eller genom att ladda ner hela innehållet som filer.

Nu ska Koll på soc spridas i sociala medier och med hjälp av barn- och ungdomsorganisationer. Elever i grundskolan ska också få information om webbplatsen via affischer och visitkort som ges ut till elevhälsan under våren. 

Ellinor Bollman tror att även många vuxna kan ha nytta av sajten.

– Förhoppningsvis har de som jobbar inom socialtjänsten redan all den kunskap som vi förmedlar till barnen. Men det kan vara bra för dem att se vilken information barnen får. De kan också använda sajten för att se hur man på ett enkelt sätt kan förklara de här svåra begreppen för ett barn. 

Text: Karin Persson

Akademikern

Missa inget!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och håll dig uppdaterad om aktuellt från Akademikern.

Senaste nytt

Välkommen satsning på socialtjänsten i utmanande tid...

BUDGET Satsningarna på välfärden i regeringens bu...
21 september, 2023

Tre miljarder sparas på arbetsmarknadsåtgärder

BUDGET Arbetslösheten väntas öka framöver. Trots ...
20 september, 2023

Regeringen vill spara miljarder på insatser för arbe...

BUDGET Stora neddragningar på arbetsmarknadsåtgär...
20 september, 2023

Miljardsatsning inför ny socialtjänstlag

BUDGET För att reformen ska vara möjlig vill rege...
15 september, 2023


Läs även

Mer pengar till Sis fram till 2026

BUDGET Sis har länge kritiserats för allvarliga b...
15 september, 2023

Krönika: ”Angiveri riskerar splittring”

KRÖNIKA En anmälningsplikt riskerar att skada både...
15 september, 2023

Facket: Kritiken mot Samhall befogad

ARBETSMILJÖ Samhall fick skarp kritik i en granskning ...
14 september, 2023

Varning för vobbträsket

ARBETSMILJÖ Vobb i stället för vabb ökar. Till glädje ...
13 september, 2023