13 november, 2023

Minoritetsstress drabbar hbtqi-personer på jobbet

ARBETSMILJÖ Hbtqi-personer upplever ofta en minoritetsstress på jobbet. Men vad betyder det – och hur skapar man ett klimat på arbetsplatsen där alla inkluderas? Forskaren Anna Malmquist tipsar.

Minoritetsstress drabbar många hbtqi-personer, inte minst på jobbet.

Anna Malmquist, docent i socialpsykologi vid Linköpings universitet, menar att minoritetsstress är ett begrepp som är viktigt att känna till på arbetsplatsen då det drabbar många hbtqi-personer.

Anna Malmquist

– Den vanligaste typen av minoritetsstress som hbtqi-personer kan möta så gott som dagligen, inte minst på sin arbetsplats, är mikroaggressioner. Det kan vara allt från ”skämt”, oförstående frågor och kommentarer till blickar och gester. Subtila nålstick som gör tydligt att man inte passar in i normen.

Vilka konsekvenser får minoritetsstressen?

– Det är en stress som adderas till all annan stress vi bär på, alla vanliga kriser som drabbar alla människor. Att ständigt vara på tårna och ha höjd beredskap inför omgivningens beteende är utmattande och kan leda till både upplevt utanförskap, ångest och psykisk ohälsa.

Anna Malmquist håller i ett seminarium på Socionomdagarna där hon berättar om sin forskning, som bland annat baseras på intervjuer. Bland annat har hon sett att många hbtqi-personer lyfter arbetsintervjuer som en extra jobbig situation.

– Minoritetsstress består också av en rädsla att utsättas för oönskade beteenden om man berättar om sin hbtqi-identitet. Det handlar om att i varje situation tvingas navigera i hur öppen man ska vara. Om man berättar finns alltid risken att bli diskriminerad och det kan vara mycket som står på spel vid en jobbintervju.

Anna Malmquist menar att det finns mycket man kan göra på en arbetsplats för att skapa en inkluderande kultur och minska utsattheten för personer som tillhör en minoritet.

– Det är viktigt att man skaffar sig kunskap, både generell hbtqi-kunskap och att man har koll på vad till exempel minoritetsstress är och hur det yttrar sig. Skapa forum på arbetsplatsen där ni diskuterar normer och föreställningar, och våga säga ifrån om någon blir utsatt. Konkreta tips är att ställa öppna och inkluderande frågor och att inte ta för givet att alla lever enligt heteronormen. Det är en bra start.

Therese Johansson

Senaste nytt

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och läs om arbetsliv, lön, karriär och fackliga frågor – varje onsdag direkt i din inkorg.

Senaste nytt

Kritik mot privat arbetsförmedling – ”Dyrare m...

ARBETSFÖRMEDLING Rusta och matcha är dyrare än Arbetsförmed...
17 oktober, 2024

Forskare varnar för Northvoltkonkurs – ”Kan ge...

EKONOMI Den ekonomiska krisen på Northvolt förvärr...
15 oktober, 2024

Vill bryta tabun kring klimakteriet

ARBETSMILJÖ Klimakteriebesvär orsakar en produktivitet...
14 oktober, 2024

Forskare: Starka fackförbund leder till färre konfli...

ARBETSRÄTT Den svenska modellen kan ge upphov till nå...
11 oktober, 2024


Läs även

Allt fler använder AI på jobbet

DIGITALISERING Skulle du vända dig till en AI-terapeut fö...
30 september, 2024

Hur bekväm får man vara?

LEDARE Alla vet att det lönar sig. Ändå är det ba...
24 september, 2024

Forskaren: ”Ta tillbaka 90-talets time management-ku...

ARBETSMILJÖ Vilka kommunikationskanaler ska vi ha och ...
23 september, 2024

Debatt: Hur påverkar nya lagen arbetsvillkoren i soc...

POLITIK Krav på kunskap och förebyggande arbete nä...
10 september, 2024