26 februari, 2016

Mindre trassel ska lyfta ideella sektorn

Det ideella engagemanget ska fångas upp och förutsättningarna för organisationer i det civila samhället att göra sitt jobb ska bli bättre. Det föreslår regeringens utredare.

3577008-whippet

Foto: Mostphotos

Utredningens uppdrag var att stärka det civila samhället och underlätta för organisationer att bedriva sin verksamhet. I dag saknas förståelse för civilsamhällets särskilda villkor och hur de skiljer sig från näringslivet, enligt ideella organisationer. De upplever också en projekttrötthet och att det finns ett gap mellan politiken och den verklighet de arbetar i.

Under hösten och vintern har civilsamhället gjort enorma insatser i vårt land, konstaterar regeringens särskilde utredare, Dan Ericsson.

– Det visar på civilsamhällets kraft och att det finns människor och organisationer som är beredda att göra en insats. Målet med förslagen är att vi ska få en bättre utväxling av de ideella insatser som görs, sade han.

Men betänkandet erbjuder ingen quick-fix, utan en bred palett av åtgärder och ett långsiktigt och strukturerat arbete. Bland förslagen finns till exempel kompetenshöjande insatser för statliga myndigheter och att när man inför nya regler så ska konsekvenserna för civilsamhället utredas.

Utredningen föreslår att Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor får i uppdrag att ta fram en webbaserad guide som ska underlätta organisationernas kontakter med myndigheter. Dessutom rekommenderas kommuner att inrätta en lotsfunktion på kommunal nivå för att kunna ge bättre information och stöd.

– Förenklingsarbetet bör också följas upp på ett sätt som motsvarar hur man arbetar med näringslivet, säger Dan Ericsson.

Göran Pettersson är generalsekreterare på paraplyorganisationen Forum – Idéburna organisationer med social inriktning.

– Det är en bra genomgång av civilsamhällets förutsättningar, men är väl inte någon kioskvältare direkt, om man får uttrycka det så, säger han.

Göran Petterson menar att utredningen visserligen innehåller en hel del bra förslag, som att erfarenhet från civilsamhällets organisationer ska ses som en merit vid rekrytering av nya generaldirektörer och att man lyft fram idéburet offentligt partnerskap, IOP, som en möjlighet. Det innebär att kommunen under vissa förutsättningar kan göra en överenskommelse med en idéburen organisation om ett uppdrag, utan att göra en upphandling.

Däremot saknar han mer konkreta åtgärdsförslag kring finansieringen av civilsamhällets organisationer. Framför allt hade han hoppats att fördelningen av pengar, framför allt via Allmänna arvsfonden, skulle tas upp i högre utsträckning. Och han hade gärna sett mer kraftfulla förslag för att åtgärda bristen på kunskap om civilsamhällets förutsättningar.

– Om departement och myndigheter läste och förstod vad som stod i utredningen skulle många problem vara undanröjda. Så kommer det inte att bli. Men jag är ändå hoppfull att det ska bli bättre på några års sikt, säger han. 

Nu ska förslaget ut på remiss till berörda organisationer, som får säga sitt. 

Text: Annika Larsson Sjöberg

Akademikern

Senaste nytt

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och läs om arbetsliv, lön, karriär och fackliga frågor – varje onsdag direkt i din inkorg.

Senaste nytt

Kongressbeslut: Fler regionala skyddsombud för små a...

Kongress 2024 Skyddsombudens roll var uppe för debatt un...
25 maj, 2024

Hot mot demokratin i fokus – ”Måste det gå så ...

KONGRESS 2024 Vart är det demokratiska Sverige på väg? D...
24 maj, 2024

Kongressen är i gång – det här ser ombuden fram emot

KONGRESS 2024 84 ombud är på plats på Runö konferenscent...
24 maj, 2024

Hård kritik mot arbetsmiljön på Ivo – ”Raljant ton f...

ARBETSMILJÖ Tystnadskultur, toppstyrning och upplevd p...
22 maj, 2024


Läs även

Förslag till kongressen: Förbundskansliet ska bli kl...

KONGRESS 2024 Ska förbundskansliet bli klimatneutralt? O...
21 maj, 2024

Bör Akademikerförbundet slopa SSR?

KONGRESS 2024 I en motion till kongressen föreslås att f...
17 maj, 2024

Vi är akademikerfacket i staten

KRÖNIKA Nu påbörjar vi en resa med målet om att bl...
16 maj, 2024

Rekordmånga motioner till kongressen – ”Histor...

KONGRESS 2024 Akademikerförbundet SSR:s kongress närmar ...
15 maj, 2024