Situationen i många av landets kommuner är ansträngd. Så ansträngd att en stor del av personalen med akademisk utbildning väljer att sluta varje år. En del för att byta arbetsplats och andra för att bli konsulter. Men en hel del lämnar också yrket helt.
Inför 2025 års avtalsrörelse har Akademikerförbundet SSR tagit fram siffror över hur stor personalomsättningen var under 2023 bland kommunanställda socialsekreterare, kuratorer, HR-personal och biståndsbedömare.
– Avtalsrörelsen kommer att handla mycket om att säkra kompetensen, säger Markus Furuberg, förhandlingschef och biträdande förbundsdirektör.
– Vi är överens om att det är viktigt att arbetsgivaren värderar erfarenhet och kompetens, men det har inte fått fäste lokalt. När SKR och arbetsgivarsidan signalerar att det är deras viktigaste fråga är det upp till bevis nu.
Störst personalomsättning finns bland biståndsbedömare där 28,5 procent av de anställda slutade under 2023. Av socialsekreterarna slutade 27,1 procent under samma år.
– Man kan tänkta sig själv vad det skulle innebära för en verksamhet om mer än en fjärdedel av personalstyrkan slutade varje år. Man får en verksamhet som aldrig blir stabil. Vi behöver stoppa det här enorma utflödet.
För många som väljer att byta jobb handlar det om att de vill få upp sin lön genom att byta tjänst, enligt Markus Furuberg.
– För att bli uppskattad för den kompetens man har tvingas man att byta jobb. Vad skulle få dem att stanna kvar? När vi frågar medlemmarna handlar det om högre lön, rimlig arbetsbelastning och ett närvarande och bra ledarskap.
Situationen har varit ansträngd i många år, men personalomsättningen har minskat något bland biståndsbedömare och socialsekreterare sedan rekordåret 2016 då över en tredjedel av personalstyrkan lämnade sitt jobb.
Bland personal- och HR-specialister är omsättningen sjunkit 2023 jämfört med tidigare år innan, men ligger fortfarande oroväckande högt på 23,4 procent.
Är det en trend åt rätt håll vi ser?
– Jag skulle hoppas att det är en trend åt rätt håll. Tyvärr tror jag inte det för vi ser att arbetslösheten ökar något och konjunkturen är svagare. Då brukar vi se att fler stannar kvar.
Oroande nivåer av personalomsättning syns även bland kommunanställda chefer. Exempelvis lämnade 24,3 procent av förvaltnings- och planeringschefer sina jobb under 2023 och 23,6 procent av personalcheferna. Bland chefer i samhällsservice, äldreomsorg och i socialt arbete lämnade ungefär en femtedel sina jobb.
– När de som ska leda och fördela arbetet också byter jobb blir det en oro i organisationen.
Och löneutvecklingen är särskilt dålig för dem som arbetar i kommunsektorn.
– Lönekurvan för akademiker stiger i början, men bara upp till 39 års ålder. Sedan blir den helt flack. Därefter värderas inte erfarenhet. Om kommuner och regioner ska kunna konkurrera om kompetens måste vi vinkla upp den kurvan. Det fattas fortfarande karriärtjänster och möjligheter till löneökning, att man blir bedömd för sin egen prestation.
Senaste nytt
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och läs om arbetsliv, lön, karriär och fackliga frågor – varje onsdag direkt i din inkorg.