14 juni, 2016

”Jag kommer att få en bättre livskvalitet”

Kortare arbetstid med bibehållen lön. Det får barnutredarna i Sundsvalls kommun i ett pilotprojekt som startar i höst. – Jag tror att jag kommer att orka mer, säger socialsekreteraren Helene Stenberg.

4483383-three-am

This is the CAPTION for 55980

Sundsvalls kommun har som många andra svårt att rekrytera och behålla personal på avdelningen för barnutredning. Sedan 2015 har 20 av 30 socialsekreterare slutat och i dagsläget har avdelningen tio vakanta tjänster. Majoriteten av utredarna har mindre än två års yrkeserfarenhet. 

I ett försök att göra jobbet mer attraktivt, och för att minska socialsekreterarnas arbetsbörda, inför kommunen nu förkortad arbetstid med bibehållen lön för tre arbetsgrupper. Det gäller två barnutredargrupper och en vuxenutredargrupp och omfattar cirka 35 personer.

Initiativet till förändringen kommer ursprungligen från personalen. Helene Stenberg har arbetat som barnutredare i Sundsvalls kommun sedan 2005. Hon är en av dem som välkomnar försöket.

– Det känns väldigt spännande. Jag tycker att det är roligt att få vara en del utav det här och att det är en positiv signal från ledningen att man är villig att prova något nytt, säger hon.

Hennes förhoppning är framförallt att den förkortade arbetstiden kommer att underlätta rekryteringen och få fler att vilja stanna kvar, vilket skulle ge en minskad arbetsbelastning.

– Det i sig ger oss ju bättre möjlighet att hjälpa människor, vilket ger mig en positiv känsla. Jag tänker också att det finns utrymme för återhämtning på ett annat sätt när man jobbar sex timmar. Jag tror att jag kommer att orka mer och få en bättre livskvalitet.

Helene Stenberg är inte orolig för att arbetsbördan inledningsvis ska öka i och med att samma antal utredningar nu ska hinnas med på kortare tid.

– Min farhåga är i stället att försöket inte ska ge resultat i rekryteringen på sikt. Då tror jag att det kan bli tufft. Just nu känns det som om folk väljer att stanna för att se vad det ska bli av det här, säger hon.

I dagsläget är det inte klarlagt exakt hur mycket kortare arbetstid personalen får, men det rör sig om att själva utredningsarbetet ska uppgå till cirka sex timmar per dag, vilket ska ge mer tid till återhämtning.

– Tanken är att man också ska få utrymme att ägna sig åt kompetensutveckling inom ramen för sin heltidstjänst och att man får planera den tiden som man vill, något som har varit svårt att hinna med tidigare, säger Eva Rönnbäck, verksamhetschef för myndighetsutövning i socialtjänsten i Sundsvalls kommun.

Försöket kommer att pågå under ett år med start i september.

– Om det fungerar bra är ambitionen att lösningen ska bli permanent och att vi ska införa den för alla socialsekreterare i kommunen.

Socialsekreteraren Helene Stenberg hoppas också att förändringen ska vara bestående.

– Det vore jätteroligt. Jag har bara hört positivt om det här från alla i arbetsgruppen, säger hon.

Läs mer!
Föräldralediga socialsekreterare får störst löneökning
Tibro stärker socialsekreterarna

Så lite tjänar socialsekreterarna

Karin Persson

Missa inget!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och håll dig uppdaterad om aktuellt från Akademikern.

Senaste nytt

Debatt: Inse värdet av sociologer och beteendevetare...

DEBATT Sociologer och beteendevetare underskattas...
28 september, 2023

Ny bok skildrar hedersförtryck i Sverige

MÄNSKLIGA RÄTTIGHETER I boken ”Hedersförtryck: berättelser i Sve...
27 september, 2023

5 tips: Så bör du förhålla dig till AI i arbetslivet

ARTIFICIELL INTELLIGENS AI kommer att påverka i stort sett alla jo...
26 september, 2023

AI förändrar arbetslivet i grunden

ARTIFICIELL INTELLIGENS AI kan underlätta jobbet för många. Men va...
26 september, 2023


Läs även

Viktigt att vara förberedd när AI tar mer plats i ar...

LEDARE AI-experternas varningar för superintellig...
25 september, 2023

Välkommen satsning på socialtjänsten i utmanande tid...

BUDGET Satsningarna på välfärden i regeringens bu...
21 september, 2023

Tre miljarder sparas på arbetsmarknadsåtgärder

BUDGET Arbetslösheten väntas öka framöver. Trots ...
20 september, 2023

Regeringen vill spara miljarder på insatser för arbe...

BUDGET Stora neddragningar på arbetsmarknadsåtgär...
20 september, 2023