8 april, 2020

Hon är permitterad på heltid från Volvo

Sara Alfredsson är en av flera tusen korttidspermitterade på Volvo. I sex veckor håller hon sig hemma på heltid med 92.5 procent av lönen.

saraa2

Sara Alfredsson jobbar som gruppchef på Volvos provbana. Men liksom 20 000 andra anställda är hon permitterad på heltid på grund av pandemin.

Mikael Alfredsson

Klockan åtta på fredagsmorgonen den 20 mars fick Sara Alfredsson beskedet att verksamheten skulle stänga samma dag. Som gruppchef på Volvos produktutveckling fick Sara Alfredsson ägna hela dagen åt att informera medarbetarna.

– I början var det jättejobbigt. Att som chef få höra klockan åtta på morgonen att du ska stänga klockan fyra, det var en anspänning den dagen. Först när jag kom hem hann jag tänka efter.

När medarbetarna fick beskedet blev de till en början alldeles tysta, sedan började de städa och plocka ihop. De flesta hade stor förståelse för det som hände.

– Businessen gick från hundra till noll. När Kina och Italien stänger saknar vi viktiga delar för att bygga våra lastbilar.

Sara Alfredsson jobbar på Volvos provbana som ligger i skogen mellan Borås och Alingsås. I botten är hon personalvetare, men jobbar sedan 2017 som chef för en grupp som kvalitetstestar nya lastbilsmodeller på Volvo.

Tuffast var kanske beskedet för de som inte var fast anställda. Några av dem grät när de fick beskedet.

I Sara Alfredssons grupp på 40 personer var 25 personer bemanningsanställda. För dem innebar beslutet att de förlorade sitt jobb på Volvo. Vissa av dem är kvar på bemanningsbolaget med en låg garantiersättning, men många har blivit uppsagda.

Gruppen jobbar i fyra olika skift och beslutet kom så hastigt att flera av de bemanningsanställda inte hann säga hej då till sina kollegor.

– När man har fått tänka lite och inte längre är i chocktillstånd har många stor förståelse för att samhället ser bedrövligt ut nu. Men då var det konsulter som stod och grät och undrade vad de skulle göra veckan efter. Om det läggs varsel, då förbereder man ett sånt samtal, men nu gick det fort.

Till en början tyckte Sara Alfredsson att det var jobbigt att bara gå hemma. Men efter några veckor har hon vant sig. Hon sitter i förbundsstyrelsen för Akademikerförbundet SSR och kan jobba en del med det. Hon är också ordförande i det lokala kyrkorådet, något som också ger en del att göra.

– Jag bor på landet och passar på att ta hand om hem och barn. Jag har hästar och rider ganska mycket. I början tänkte jag att jag inte skulle klara av att vara hemma och inte träffa någon, men sedan har jag fått balans. Det är gött att vara lite ledig, men jädrigt tråkigt också när ingen annan i familjen är det.

AB Volvo har permitterat totalt 20 000 anställda. De som jobbar på Volvos provbana är hemma på heltid i sex veckor. Den 4 maj ska de komma tillbaka på lite mer än halvtid i fyra veckor och vad som sker därefter beror på hur omvärlden ser ut. Det är en del av det stöd som går ut till företag under coronakrisen där staten står för en del av företagens lönekostnader.

Men när Sara Alfredssons grupp träffas igen den 4 maj är det bara 15 personer i stället för 40 som för några veckor sedan. Hon tror att konsulterna kommer att behövas igen, men först på lite sikt.

Under permitteringen ska de anställa stå till arbetsgivarens förfogande och Sara Alfredsson och hennes grupp kan kallas in i annat arbete under coronakrisen. Volvo har fått förfrågningar om att hjälpa till och på vissa håll tillverkas skyddsutrustning. Sara Alfredssons grupp har fått en förfrågan om de skulle vara möjligt att hjälpa till med transporter till det nya fältsjukhuset som byggs i Göteborg.

– Än har inget blivit verkställt. Men det är det vi väntar på.

Vad som kommer att hända längre fram vet inte Sara Alfredsson. Allt hänger på vad som händer i omvärlden och framför allt i Kina.

– Så fort Kina öppnar då kan vi dra i gång lite smått. Det viktiga är att få i gång produktionen fort, först efter det kan produktutvecklingen också komma i gång.

Annika Clemens

Senaste nytt

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och läs om arbetsliv, lön, karriär och fackliga frågor – varje onsdag direkt i din inkorg.

Senaste nytt

Facket kräver handledning för alla kuratorer – ”Har ...

FACKLIGT I Region Västerbotten arbetar många av vår...
18 april, 2024

Så ska du agera om Kommunal går ut i strejk

STREJKVARSEL Kommunal har varslat om strejk. Medlemmar ...
16 april, 2024

Nya löner på gång – så maxar du ökningen

LÖN Anställda i kommuner och regioner får 3,3 ...
16 april, 2024

Mer pengar till Kriminalvården och Sis i vårbudgeten

VÅRBUDGET Kriminalvården får ett tillskott på 1,4 mi...
15 april, 2024


Läs även

Facket: Fler måste kunna få omställningsstudiestöd

OMSTÄLLNING Akademikerförbundet SSR kräver mer pengar ...
9 april, 2024

Ny lokalförening i Nyköping står upp för socialsekre...

FÖRTROENDEVALDA Nystartade lokalföreningen i Nyköping kämp...
8 april, 2024

Fyra nya namn föreslås till förbundsstyrelsen

AKADEMIKERFÖRBUNDET SSR Fyra nya namn finns med i förslaget till n...
2 april, 2024

Siffersatt avtal i hamn – 3,3 procent i löneökning

AVTAL Nytt kollektivavtal är klart och garantera...
28 mars, 2024