Etiska dilemman i arbetslivet kan till exempel uppstå till följd av konflikter eller en särskild dynamik i en arbetsgrupp. Men de kan också handla om direktiv man får i sin arbetsroll – direktiv som inte stämmer överens med den egna bilden av hur arbetet ska bedrivas eller vilka målen med arbetet är. Förändringar i politiken, som i sin tur påverkar den politiskt styrda organisationens inriktning, kan skapa svårbemästrade situationer för den opolitiska tjänstemannen.
Signaler från medlemmarna
Från Akademikerförbundet SSR:s sida ser man att medlemmarna tycks ställas inför etiska dilemman i allt högre utsträckning. Polariseringen i Sverige har ökat och de politiska förändringarna är stora.
– Vi får signaler om att det påverkar våra medlemmar. Vi ser ett ökat behov av stöd i de här frågorna, säger Maria Kalingas Ruin som är professionsombudsman på Akademikerförbundet SSR.
Förbundets samhällsvetarmedlemmar, som har läst ämnen som statsvetenskap, socialantropologi, samhällsplanering och nationalekonomi, har ofta strategiska nyckelpositioner med stort ansvar på sina arbetsplatser.
– Det är lätt att hamna i kläm om man känner att styrningen inte korrelerar med ens egna etiska kompass.
Under hösten gör förbundet därför en satsning på att uppdatera skriften ”Etik för samhällsvetare”. Den befintliga skriften är teoritung och ganska gammal. Nu ska materialet bli mer lättillgängligt och kommer att innehålla aktuella och relevanta fallstudier som arbetsgrupper kan använda som diskussionsunderlag. Får man till exempel, som medarbetare på en statlig myndighet, öppet kritisera de regler för verksamheten som beslutats av riksdagen? Hur kritisk får man vara mot sin arbetsplats i sociala medier, och påverkas svaret på den frågan av vilken sorts arbetsplats det handlar om – ett företag, en humanitär organisation eller ett statligt verk?
Utvecklar det etiska samtalet
– Vi vill bidra till att utveckla det etiska samtalet och synliggöra utmaningar som alla kanske är medvetna om, men som är svåra att sätta fingret på. Etik kan låta som något väldigt akademiskt, men i själva verket befinner vi oss i etiska dilemman hela tiden, säger Maria Kalingas Ruin.
För att möta det ökade behovet av stöd håller förbundet två seminarier på temat etiska dilemman i en tid av politisk förändring. Dels är Bo Rothstien, tidigare professor i statsvetenskap, inbjuden. Och dels hålls ett samtal med etikforskaren Erica Falkenström där hon disktuterar med förbundets samhällspolitiska chef Ursula Berge om hur etiken kan stärkas i en organisation.
Senaste nytt
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och läs om arbetsliv, lön, karriär och fackliga frågor – varje onsdag direkt i din inkorg.