– Jag är besviken och förvånad över att utvecklingen inte går snabbare, säger Philip Hwang, professor i psykologi vid Göteborgs universitet.
Sverige är ett av de länder i världen som har mest generösa lagar om föräldraledighet. Trots detta är det ändå mammorna som tar ut majoriteten av föräldradagarna, visar statistik från Försäkringskassan, och det är inom den privata sektorn som utvecklingen går långsammast.
Mot den bakgrunden har Philip Hwang, professor i psykologi vid Göteborgs universitet, tillsammans med Linda Haas, professor i sociologi vid Indiana University, gjort en studie inom privat sektor för att ta reda på vad det beror på.
– Jag och Linda Haas har forskat kring de här frågorna ända sedan början av 1990-talet. Nu hade vi kommit till en punkt där vi hela tiden fick samma svar. Av den anledningen bestämde vi oss för att gräva djupare i företagskulturen, säger Philip Hwang.
Studien har fokuserat på några av de största, privata företagen i Sverige där man har gjort en serie enkät- och intervjustudiermed anställda på alla nivåer, chefer, mellanchefer, tjänstemän och kollektivanställda.
Resultatet av studien, som publicerades i slutet av januari, visar på en informell företagskultur som hindrar pappor från att vara föräldralediga.
– Det finns exempelvis sällan någon plan eller policy kring jämställdhet och föräldraledighet. Budskapet till de manliga anställda är att de ska minimera sitt uttag av föräldraledighet. Det sägs inte rakt ut, men det sägs mellan raderna. Det är ett passivt motstånd, säger Philip Hwang.
Den här kulturen, förklarar han, leder till att män i många fall inte vill orsaka problem för sina kollegor – och av den anledningen inte väljer att vara föräldralediga. Studien visar även på en kultur som grundar sig i ett antagande om den ”ideale anställde”, läs manliga anställde, som prioriterar sitt arbete före sin familj.
– Detta i sin tur visar sig genom att män inte ens vågar prata om den här typen av frågor, av rädsla för att förlora sina jobb eller hamna utanför karriärstegen, säger Philip Hwang.
Han berättar även om intervjuer med högt uppsatta chefer som säger att de inte har råd att köra på den raka ”svenska linjen”, utan förklarar att det finns positioner där det inte är möjligt att vara föräldraledig eller vabba.
– Då pratar man underförstått om att det måste vara en man på denna position, säger han.
Att utvecklingen går på pass långsamt är någonting som förvånar Philip.
– Det som gör mig mest beklämd är att det är företagskulturen som skapar hinder, säger han och fortsätter:
– Det råder helt olika kulturer för män och kvinnor, där kvinnor redan är placerade på en annan nivå eftersom de förväntas vara föräldralediga och ta hand om barn. Den förväntan har man inte på männen, säger han.
Han betonar att alla har ett ansvar för att vända trenden, såväl arbetsgivaren som fack och den enskilde medarbetaren.
– Det är dags att förstå att arbetsliv och familjeliv hänger ihop. De företag som uppmuntrar papporna att dela föräldraledigheten med mammorna kommer att bli mer attraktiva och få fler lojala anställda, säger han.
Senaste nytt
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och läs om arbetsliv, lön, karriär och fackliga frågor – varje onsdag direkt i din inkorg.