26 januari, 2024

Barn skjuter barn – hur vänder vi utvecklingen?

KRIMINALITET Unga killar som står på kö för att utföra mord på uppdrag. Vad beror den ökade kriminaliteten bland unga på och hur påverkar sociala medier? Det var några av frågorna som lyftes på torsdagens paneldebatt i Malmö.

Allt fler unga dras in i grov kriminalitet och aldrig tidigare har Sverige sett så många barn begå så grova brott.

– Vi möter åtta till tio-åringar som är beredda att ta uppdrag för de kriminella nätverken, så kallade springisar, berättade Rafi Farouq, verksamhetschef på Malmöbaserade föreningen Flamman som arbetar med bland annat avhopparverksamhet.

De lockas in av kriminella personer som kan ses som kriminella influencers, där den kriminella världen glorifieras. Att ha rätt kläder, rätt hundras och lyssna på rätt musik blir ett sätt att höra till för barn och ungdomar. Jämfört med bara för några år sedan lockas fler yngre barn in i kriminaliteten. Dessutom är det i dag inte bara barn med klassiska riskfaktorer som dras in, enligt Rafi Farouq.

– Vi ser även hur unga från medelklassbakgrund lockas av den här kriminella världen.

Den kriminella världen lockar unga, men kort efter att de har dragits in är det inte så roligt längre, berättade han vidare. Och väl inne är det svårt att ta sig ut.

– De som hoppar av kan bli bötfällda av de kriminella gängen.

Vilken roll spelar då sociala medier för den grova kriminaliteten bland unga?
– Ja, hur påverkas unga av den globala, digitala värld vi lever i? Den ökande kriminaliteten bland unga är ett tecken – ett tragiskt tecken – på att de saknar menig i livet, sade David Brehm Sausdal, biträdande professor i kriminologi vid Lunds universitet.

Han jämför med den politik mot gängkriminalitet som förs i Danmark och som många gånger lyfts som föredöme i den svenska debatten. Och visst, säger han, Danmark har lyckats bättre. Men den stora skillnaden är att välfärdssamhället fungerar bättre i Danmark. Välfärden har inte monterats ner på samma sätt som den har i Sverige där vi ser barnfattigdom i många av exempelvis Malmös stadsdelar.

Kvällens paneldebatt hade temat Barn skjuter barn – hur vänder vi utvecklingen? Anna-Karin Ivert, forskare i kriminologi vid Malmö universitet, poängterade vikten av att välja rätt insatser.

– Det görs mycket bra och det finns många insatser. Men det är viktigt att ta reda på vad som fungerar och satsa där.

Hon har bland annat utvärderat Malmös arbete med Sluta skjut som har visat goda resultat.

– Jag vill också nyansera bilden, 2023 hade vi en dödsskjutning i Malmö. 2018 hade vi tolv. Så det har blivit bättre, sade kommunpolis Johannes Dontsios, som också arbetar med Sluta skjut.

Men han berättade också att han ser mer narkotikabrottslighet och fler yngre som är indragna i kriminalitet.

David Brehm Sausdal, Farishta Sulaiman, Sedat Arif och Rafi Farouq deltog i paneldebatten i Malmö. Foto: Johan Persson

Anna von Reis, avdelningschef på socialtjänsten och med i styrgruppen för Sluta skjut, berättade om hur de även har börjat rikta in sig mot 15-18-åringar.

Bristen på förtroende för socialtjänsten lyftes också under kvällens samtal, liksom svårigheten att behålla kompetens i socialtjänsten. Lise Aragaw Johannsson, ordförande i Akademikerförbundet SSR i Malmö, berättade om socialsekreterare som inte orkar jobba kvar på grund av den tuffa arbetsmiljön.

– Vi får också många samtal från skolkuratorer som är frustrerade. Om han har ansvar för 600 elever, hur ska man kunna arbeta förebyggande då?

Från politiken var Farishta Slulaiman (M) och Sedat Arif (S), andre vice ordförande respektive ordförande i arbetsmarknads- och socialnämnden med.

Läs om debatten på samma tema i Göteborg: Fullsatt i publiken i debatt om unga och kriminalitet

Paneldebatt i Malmö. Från vänster: Annika Sjöberg, Johannes Dontsios, David Brehm Sausdal, Sedat Arif, Farishta Sulaiman, Anna von Reis, Rafi Farouq, Lise Aragaw Johansson och Anna-Karin Ivert. Foto: Johan Persson

Redaktionen

Senaste nytt

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och läs om arbetsliv, lön, karriär och fackliga frågor – varje onsdag direkt i din inkorg.

Senaste nytt

Maxad övervakning ska stoppa gängen – men vad händer...

ANALYS Ökad kontroll ska stoppa välfärdsbrotten s...
24 juni, 2024

Debatt: Skolkuratorns uppdrag är dubbelt

DEBATT En skolkurator måste kunna möta elever i e...
20 juni, 2024

Efter West Pride: ”Fackets roll är viktigare än någo...

PRIDE Fördomar mot hbtqi-personer legitimeras al...
18 juni, 2024

Kriminella ligor skulle stoppas med hemliga kontroller

REPORTAGE Facket hade rätt: Bakgrundskontrollerna so...
18 juni, 2024


Läs även

Uppdrag: Stoppa bidragsfuskarna

REPORTAGE Försäkringskassan steppar upp för att stop...
5 juni, 2024

Debatt: Gemensamt ansvar bygger Europa starkare

EU-VALET Lika lön för lika arbete, stärkt a-kassa o...
4 juni, 2024

Ministern om uppgifterna om SD:s trollfabrik: ”Upp t...

POLITIK Camilla Waltersson Grönvall (M) har jobbat...
27 maj, 2024

Hur mycket övervakning tål vi?

LEDARE Nya lagar ska stoppa de kriminella gängen....
14 maj, 2024