”Att få ner brotten och öka känslan av trygghet är två olika saker”

LAGSTIFTNING Vind i seglen och råg i ryggen. Så beskriver Johanna Sollerman, brottsförebyggande strateg i Örebro kommun, uppsidorna av den nya lagen som ger kommunerna mer ansvar att förebygga brott. Men skillnaderna i landet är stora, befarar hon.

Johanna Sollerman, brottsförebyggande strateg i Örebro kommun. Foto: Privat/Getty

Hur känner ni i Örebro inför den nya lagen?

– Vi är positiva! Fördelarna är att vi har jobbat enligt lagen i flera år och redan är inkörda i det strukturerade och kunskapsbaserade brottsförebyggande arbetet. Kan vi då bara luta oss tillbaka och fortsätta som vanligt? Såklart inte. Lagen ger oss mer råg i ryggen att satsa, utveckla vårt arbete och jobba långsiktigt med större mandat från ledningen.

Hur kommer arbetet se ut rent praktiskt?

– Det stora arbetet blir att titta på årsanalyserna, där syftet är att samverkande verksamheter tillsammans följer upp insatser som satts in senaste året för att se vilka som verkar effektiva och som bör fortsätta. Vi har stor vana av att samla in lägesbilder, sätta in insatser och göra uppföljning. Nu ska vi göra det på längre sikt och fundera på vad som ska ingå i en årsanalys. Den stora utmaningen framåt blir att göra de så tydliga och riktade som möjligt.

Kommer lagen leda till färre brott?

– Får vi fortsätta jobba kunskapsbaserat så att vi blir mer riktade i våra insatser och lär oss göra större skillnad på färre men mer effektiva insatser kommer vi få ner brotten. Samtidigt, att få ner brotten är en sak, att öka medborgarnas känsla av trygghet en annan. Det är två olika utmaningar, och båda måste prioriteras. Lagen ger oss vind i seglen för att på sikt komma åt båda problemen.

Vad krävs för att det ska fungera?

– Örebro har goda förutsättningar. Vi har en bra samverkan med andra aktörer i kommunen, till exempel polisen och våra bostadsbolag, och tar spjärn av lagen för att ta ännu fler steg framåt. Men trots vårt ”försprång” vill jag vill inte ge sken av att det här kommer att göras på en kvart. Vi har lång väg kvar. Jag är också ödmjuk inför att mindre kommuner har helt andra förutsättningar och kanske startar från noll i det här arbetet. Då krävs det att det finns anpassat stöd från stat och myndigheter för att det ska bli jämlikt över landet.

Therese Johansson

Senaste nytt

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och läs om arbetsliv, lön, karriär och fackliga frågor – varje onsdag direkt i din inkorg.

Senaste nytt

Maxad övervakning ska stoppa gängen – men vad händer...

ANALYS Ökad kontroll ska stoppa välfärdsbrotten s...
24 juni, 2024

Debatt: Skolkuratorns uppdrag är dubbelt

DEBATT En skolkurator måste kunna möta elever i e...
20 juni, 2024

Efter West Pride: ”Fackets roll är viktigare än någo...

PRIDE Fördomar mot hbtqi-personer legitimeras al...
18 juni, 2024

Kriminella ligor skulle stoppas med hemliga kontroller

REPORTAGE Facket hade rätt: Bakgrundskontrollerna so...
18 juni, 2024


Läs även

Expo: Facket kunde gjort mer i EU-valrörelsen

POLITIK Ytterhögern flyttar fram sina positioner i...
11 juni, 2024

Förslaget: Ny myndighet mot ungdomskriminalitet

POLITIK Regeringen föreslår att en ny myndighet in...
10 juni, 2024

Träffa oss i Almedalen!

ALMEDALEN Akademikern håller två panelsamtal i Almed...
5 juni, 2024

Uppdrag: Stoppa bidragsfuskarna

REPORTAGE Försäkringskassan steppar upp för att stop...
5 juni, 2024