”Jag har gått ner flera kilo i vikt”. ”Du tvingar mig att bli kriminell”.
Handläggarna för ekonomiskt bistånd i Göteborgs stad är vana vid att personer som fått avslag på sin ansökan reagerar med att skuldbelägga dem. Syftet är ofta att få handläggaren att ändra sitt beslut.
– Man kanske säger att man tvingats prostituera sig. Även hot om att man ska ta sitt eget liv om man inte får bifall förekommer, berättar Pia Björking Petersson som är chef för en av enheterna.
I genomsnitt rapporteras, bland de nio handläggarna på hennes enhet, ett fall av otillåten påverkan i månaden. Det kan till exempel vara hot om att ett beslut kommer att få konsekvenser för handläggaren – att man ska gå till media eller anmäla saken till IVO.
– Man har så klart rätt att vända sig till media eller IVO om man är missnöjd, men det handlar mer om hur det framförs. Som: ”Ändra mitt beslut, annars kommer jag att…”.
Våldshot förekommer också. Ibland är de en aning förtäckta, andra gånger klart uttalade.
"Våldshot förekommer också. Ibland är de en aning förtäckta, andra gånger klart uttalade."
Pia Björking Petersson
– I stunden gäller det för handläggaren att försöka att hålla huvudet kallt, det är viktigt att fortsätta vara saklig och inte gå in i affekt själv. Men om en person blir otrevlig eller hotfull kan man alltid säga att man avslutar samtalet och lägga på.
Hot om våld polisanmäls alltid.
– På min enhet har det hänt en gång hittills i år och även förra året hände det en gång. De medarbetare som har utsatts för hot får också samtalsstöd via företagshälsovården.
När det inte är aktuellt att polisanmäla, men då försök till otillåten påverkan ändå förekommit, uppmanar Pia Björking Petersson sina medarbetare att prata med henne.
Ibland tar medarbetaren själv upp saken med klienten i fråga och berättar att beslutet inte kommer att ändras. Andra gånger byter man handläggare i ärendet.
– Ibland är det jag som ringer upp och säger att det inte är okej att bete sig på det där sättet. Vi fattar beslut utifrån lagar och regler, inte utifrån påtryckningar.
Före sommaren gick hela avdelningen en utbildning kring just otillåten påverkan och hur det kan påverka den enskilda individen såväl som demokratin och samhället i stort. Det är svårt att säga om försöken till otillåten påverkan faktiskt har ökat på enheten, eller om medarbetarna rapporterar fler fall för att man pratat mer om fenomenet på senare tid, menar Pia Björking Petersson.
– Jag tycker att det är väldigt viktigt att man som medarbetare kan prata om det med sina kollegor och med arbetsledningen. Det ska inte ligga någon skam i att erkänna att man faktiskt blir påverkad. Som åtgärd kan man då också bestämma att handläggaren på förhand ska dra varje beslut i det aktuella ärendet med sin arbetsledare, för att verkligen försäkra sig om att beslutet är korrekt.
Senaste nytt
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och läs om arbetsliv, lön, karriär och fackliga frågor – varje onsdag direkt i din inkorg.