15 september, 2022

Heike Erkers: ”Vi kräver en socialtjänstminister”

POLITIK De sista rösterna har räknats och maktskiftet är ett faktum. ”Vi kräver att regeringen tillsätter en socialtjänstminister”, säger Heike Erkers, ordförande för Akademikerförbundet SSR.

"Vi har länge drivit frågan om en ny socialtjänstlag och det finns mycket förberett från tidigare regering, men en ny lag har dragit ut på tiden. Nu måste den på plats", säger förbundsordförande Heike Erkers.

Vad ett maktskifte kommer att innebära för medlemmarna är för tidigt att säga, menar Heike Erkers.

– Nu ska de jämka sin politik. Det partierna sagt i valdebatterna behöver inte nödvändigtvis bli verklighet, och det återstår att se vilka sakfrågor de kommer att driva. Men vi i förbundet kommer oavsett att fortsätta jobba för ett öppet och inkluderande samhälle och stå upp för allas lika värde. Alla partier kommer inte att tycka som oss, men vi kommer att kämpa vidare för saker som stark a-kassa, hbtqi-frågor och en stark socialtjänst med förebyggande insatser i fokus.

Kravet till den nya regeringen är tydligt: tillsätt en socialtjänstminister och presentera en ny socialtjänstlag.

– Vi fortsätter vår ihärdiga kamp för ett välfungerande socialt skyddsnät. Socialtjänstens verksamhet är så oerhört viktig och frågorna försvinner lätt när en minister har för många ansvarsområden. Därför kräver vi en socialtjänstminister vars första arbetsuppgift blir att presentera en ny socialtjänstlag.

Avgörande för att en ny socialtjänstlag ska ge effekt är både att lagen lyfter upp det förebyggande arbetet samt att alla insatser ska bygga på vetenskap och beprövad erfarenhet, menar Heike Erkers.

– Vi har länge drivit frågan om en ny socialtjänstlag och det finns mycket förberett från tidigare regering, men en ny lag har dragit ut på tiden. Nu måste den på plats, och detta före nästa sommar. Vi har inte haft någon socialtjänstminister sedan Morgan Johansson lämnade posten 2006, och vi kräver nu att det tillsätts en som kan förbättra socialtjänstens förutsättningar.

Vad tänker ni om att det nu blir maktskifte och att SD blir nästa största parti?

– Vi vet ännu inget om hur den nya regeringen kommer att sättas samman eller vilka sakfrågor de kommer att fokusera på. Vi kommer att driva våra viktiga fackliga frågor och när saker uppkommer som strider mot våra medlemmars intressen så kommer vi att agera. Men det är svårt att veta i förväg vad som kommer att hända.

Sverigedemokraterna har gått starkt framåt i bland annat Hörby där det tidigare varit stora konflikter mellan facken och kommunledningen. Akademikerförbundet SSR på central nivå gav sig då in i konflikten för att stötta den lokala SSR-föreningen.

Nu blir SD ännu större i Hörby ­– finns det risk för fler konflikter framöver?

– Det kan jag omöjligt spekulera kring. Men uppstår det liknande frågeställningar kommer vi att agera, vi kommer inte att lämna våra medlemmar.

Läs mer >> Konflikt mellan facken och kommunledningen i Hörby – ”Generalangrepp på folkstyret”

Therese Johansson

Senaste nytt

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och läs om arbetsliv, lön, karriär och fackliga frågor – varje onsdag direkt i din inkorg.

Senaste nytt

Debatt: Inför talangvisum och skattelättnad för före...

EU-VALET Kraftfulla åtgärder mot kompetensbristen k...
30 april, 2024

Larmet inifrån Arbetsförmedlingen: ”It-miljön skapar...

ARBETSMILJÖ Skyddsombuden har anmält brister i den dig...
26 april, 2024

Krönika: Det kan vara skadligt att vänja sig

KRÖNIKA Det är lätt att vänja sig, även vid sådant...
25 april, 2024

Låginkomsttagares vård kostar mer – trots att de lev...

FORSKNING Redan från 20-årsåldern har personer med l...
24 april, 2024


Läs även

Så ska du agera om Kommunal går ut i strejk

STREJKVARSEL Kommunal har varslat om strejk. Medlemmar ...
16 april, 2024

Nya löner på gång – så maxar du ökningen

LÖN Anställda i kommuner och regioner får 3,3 ...
16 april, 2024

Mer pengar till Kriminalvården och Sis i vårbudgeten

VÅRBUDGET Kriminalvården får ett tillskott på 1,4 mi...
15 april, 2024

Lönefrågor lockar nya medlemmar i Arvika

FACKLIGT Frågor om lön och friskvård lockar nya med...
12 april, 2024