Piteå, Umeå, Örebro, Jönköping, Eskilstuna, Kalmar och Malmö har valts ut av Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) för sin långa och breda erfarenhet av jämställdhetsarbete. Tanken är att de genom pilotprojektet ska kunna jämföra arbetssätt på ett systematiskt sätt för att lära sig av varandra. Politiker, höga chefer och nyckelpersoner kommer att delta i projektet.
– Jämställdhet är en del av kommunernas ordinarie uppdrag. Välfärdstjänster, service och resursfördelning ska vara likvärdiga för alla invånare, oavsett vad de har för kön, säger SKL:s ordförande Lena Micko i ett pressmeddelande.
Satsningen är en förlängning av ett tidigare jämställdhetsprojekt, som pågick mellan 2008 och 2013. Men medan det då satsades på bredd är det nya pilotprojektet ett försök att ta utvecklingen vidare med hjälp av de kommuner som kommit längst i jämställdhetsarbetet.
Pilotprojektet kommer att pågå under ett år. Efter det kommer de sju kommunerna att utgöra ett nav för en ny grupp av kommuner som i sin tur ska lära sig av varandras jämställdhetsarbete. På sikt kommer även dessa kommuner att fylla samma funktion för att föra vidare erfarenheter och goda arbetssätt. Projektet i sin helhet är tänkt att pågå fram till 2018.
Ylva Mossing
Senaste nytt
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och läs om arbetsliv, lön, karriär och fackliga frågor – varje onsdag direkt i din inkorg.