• 30 mars, 2017

    Avgörande skede för avtalsrörelsen

    På fredag går industrins avtal ut och hela arbetsmarknadens löneutrymme ska sättas. Men Akademikerförbundet SSR förhandlar om sifferlösa avtal. Vad spelar då märket för roll?

    17230560-planbok

    Foto: Mostphotos

    Just nu pågår slutförhandlingarna kring hur mycket lönerna ska öka inom industrin. Den siffra som bestäms kallas märket och påverkar inte bara de industrianställdas löner utan också andra löntagare. Märket fungerar nämligen som norm för resten av arbetsmarknaden.

    På senare år har flera Sacoförbund, däribland Akademikerförbundet SSR, valt att teckna kollektivavtal där det inte finns en centralt satt siffra utan löneökningen har istället bestämts lokalt. 

    Ett problem med märket är att det ger samma procentuella löneökning till alla grupper. Det innebär att de som har lägre lön aldrig kommer ikapp grupper med högre lön. Det befäster löneskillnader mellan bland annat offentlig och privat sektor eller mellan kvinnor och män.

    Markus Furuberg är förhandlingschef på Akademikerförbundet SSR.

    – Modellen med märket måste utvecklas för att vara hållbar över tid. Akademikerförbundet SSR tror på större inflytande över löneökningsbehovet. Vilket innebär att det behöver finnas större utrymme och möjligheter till förändring efter analysen av löneökningsbehovet lokalt i varje kommun. Annars finns det risk att vi aldrig får ordning på oönskade lönestrukturer eller jämställda löner, säger han och fortsätter:

    – På senare år har märket blivit för hårt, det bidrar till att man befäster alla rådande lönestrukturer och säger att de är rätt. Det vänder vi oss emot.

    Spelar märket någon roll för Akademikerförbundet SSR:s medlemmar?

    – En centralt satt siffra har betydelse även för avtalskonstruktioner utan siffra, visar undersökningar från Medlingsinstitutet. Märket bidrar till normeringen generellt på arbetsmarknaden.

    Samtidigt som alla nu går och väntar på att märket ska sättas pågår avtalsförhandlingar för fullt inom Akademikerförbundet SSR med både privat sektor och kommuner och landsting. Men hur det går med de förhandlingarna är Markus Furuberg förtegen om.

    – Vi är på en mängd olika områden och vi vill utveckla den lokala lönebildningen. Det vi ser störst problem med är att våra medlemmar inte kan påverka sin lön i tillräckligt stor utsträckning och därmed är det svårt att göra lönekarriär inom yrket. Vi vet att akademiker i andra sektorer kan påverka sin lön men i kommun och landsting är det svårt, säger Markus Furuberg.   

    Text: Stina Loman, Akademikern

    Läs mer: Så funkar det: Avtalsrörelse

    Akademikern

    Senaste nytt

    Prenumerera på vårt nyhetsbrev och läs om arbetsliv, lön, karriär och fackliga frågor – varje onsdag direkt i din inkorg.

    Senaste nytt

    AVTALSRÖRELSE

    Kravet: Kortare arbetstid och 4,2 procent ...

    Avtalsrörelsen är i gång. I dag, fredag, växlar part...

    20 december, 2024

    POLITIK

    Reagerar på kommunalrådets uttalande – ”Kä...

    Anställda i Skurups kommun reagerar starkt på kommun...

    19 december, 2024

    ANALYS

    Sprickor i världens mest jämlika land

    Varför växer klyftorna i Sverige? Och vad gör det me...

    18 december, 2024

    ARBETSRÄTT

    Före detta LVU-utredaren: ”Mitt liv trasad...

    Åsa Friberg Granberg är en av de socialsekreterare s...

    17 december, 2024

    Läs även

    ARBETSRÄTT

    Så funkar det: Strejk

    Strejken på Tesla pågår och förra hösten varslade Ak...

    19 augusti, 2024

    LÖN

    Jämställda löner blir ny lag – ”Inget part...

    När EU:s direktiv om lika löner för män och kvinnor ...

    8 augusti, 2024

    STREJK

    Har du kollegor som strejkar? Så ska du agera

    Som kollega och medlem i Akademikerförbundet SSR bör...

    14 juni, 2024

    LÖN

    Ligger du rätt i lön? Kolla in senaste sta...

    Dags att förhandla om din lön? Här är färsk lönestat...

    14 maj, 2024