• 10 juni, 2016

    Vem får bygga sitt liv i Sverige?

    Sverige har en lång tradition av generöst flyktingmottagande. Men i juni stramas lagarna förmodligen åt. Många som arbetar med integration är skeptiska men förbereder sig nu på de nya förutsättningarna. I nya Akademikern är temat integration.

    1603_omslag

    This is the CAPTION for 55957

    I juni klubbar riksdagen sannolikt den nya lagen om tillfälliga uppehållstillstånd. Förslaget har mötts av en sällan skådad sågning från myndigheter, organisationer och fackförbund. Inte ens migrationsministern verkar helt tillfreds med den nya politiken, utan beskriver den för Akademikern som det bästa av två dåliga alternativ. Oavsett vad man tycker om den nya lagen är det klart att den kommer att få stora effekter för integrationen i Sverige och nu förbereder sig många myndigheter, kommuner och organisationer på de nya förutsättningarna. 

    I sommarnumret av Akademikern är temat integration. Vi följer med statsvetaren Tina Morad som lade studierna på hyllan och tog en ledande roll i frivilligorganisationen Refugees welcome Stockholm när flyktingströmmarna till Sverige ökade i höstas. Efter att i snart ett år ha välkomnat flyktingar till Sverige riktar de alltmer blicken mot integrationen. Snart hoppas de öppna sitt första boende. 

    Vi besöker också Skellefteå kommun som har lång erfarenhet av att ta emot ensamkommande flyktingbarn. Målet är att ungdomarna ska vilja etablera sig och leva sina liv i kommunen. De berättar om detaljerade och konkreta planer för att lyckas, men också om ett system på bristningsgränsen.

    I detta nummer hittar du också läsning om vilka regler som gäller kring semester. Socionomen Markus Carlsson som är Sveriges första aktivitetskoordinator för unga med cancer berättar om sitt arbete och vad som driver honom i karriären. I Fort McMurrey i Kanada har invånarna nyligen fått börja återvända efter den förödande skogsbranden och här i Sverige visar samtidigt uppföljningar av branden i Västmanland för två år sedan att kollegor och arbetsgivare spelade en avgörande roll för hälsan hos de drabbade. Och så spanar vi på flexpensionen - vad är det som fack och arbetsgivare bråkar om så pass mycket att man hotat med strejk?

    Tidningen kommer i brevlådan senast på måndag. Hör gärna av dig och berätta vad du tycker om Akademikern: chefred@akademikern.se. Tidningen är till för dig och vi vill att den ska kännas angelägen. För att lyckas med det behöver vi din feedback. Vill du diskutera med andra medlemmar? Starta och delta i diskussioner på förbundets sajt: akademssr.se.

    Du kan också bläddra i tidningen här!

    Trevlig läsning!

    Åsa Bolmstedt

    Senaste nytt

    Prenumerera på vårt nyhetsbrev och läs om arbetsliv, lön, karriär och fackliga frågor – varje onsdag direkt i din inkorg.

    Senaste nytt

    ARBETSMILJÖ

    ”Hot att ta sitt eget liv om man int...

    Handläggarna för ekonomiskt bistånd i Göteborgs stad...

    9 december, 2024

    NYHET

    Arbetsmiljöverket överväger åtalsanmälan m...

    Arbetsmiljöverket har efter våldsdådet mot en social...

    5 december, 2024

    LEDARE

    Med olika bilder av verkligheten

    De växande ekonomiska klyftorna för med sig risker, ...

    3 december, 2024

    ARBETSTID

    Var tionde vill arbeta mindre

    Bland anställda vill drygt 11 procent gå ner i arbet...

    3 december, 2024

    Läs även

    ARBETSMILJÖ

    Aspiranten: ”Många vill försöka påve...

    Kristian Björn räknar med att bli utsatt för otillåt...

    2 december, 2024

    NYHET

    Socialsekreteraren som knivhöggs var ensam...

    Socialsekreteraren i Mellerud som överlevde en kniva...

    28 november, 2024

    EXPERTEN SVARAR

    Stress på jobbet – vilken hjälp har du rät...

    Har man rätt till arbetsanpassning även om man inte ...

    28 november, 2024

    POLITIK

    De undantas från anmälningsplikten

    Socialtjänst, skola, sjukvård och bibliotek undantas...

    26 november, 2024