10 juni, 2016

Vem får bygga sitt liv i Sverige?

Sverige har en lång tradition av generöst flyktingmottagande. Men i juni stramas lagarna förmodligen åt. Många som arbetar med integration är skeptiska men förbereder sig nu på de nya förutsättningarna. I nya Akademikern är temat integration.

1603_omslag

This is the CAPTION for 55957

I juni klubbar riksdagen sannolikt den nya lagen om tillfälliga uppehållstillstånd. Förslaget har mötts av en sällan skådad sågning från myndigheter, organisationer och fackförbund. Inte ens migrationsministern verkar helt tillfreds med den nya politiken, utan beskriver den för Akademikern som det bästa av två dåliga alternativ. Oavsett vad man tycker om den nya lagen är det klart att den kommer att få stora effekter för integrationen i Sverige och nu förbereder sig många myndigheter, kommuner och organisationer på de nya förutsättningarna. 

I sommarnumret av Akademikern är temat integration. Vi följer med statsvetaren Tina Morad som lade studierna på hyllan och tog en ledande roll i frivilligorganisationen Refugees welcome Stockholm när flyktingströmmarna till Sverige ökade i höstas. Efter att i snart ett år ha välkomnat flyktingar till Sverige riktar de alltmer blicken mot integrationen. Snart hoppas de öppna sitt första boende. 

Vi besöker också Skellefteå kommun som har lång erfarenhet av att ta emot ensamkommande flyktingbarn. Målet är att ungdomarna ska vilja etablera sig och leva sina liv i kommunen. De berättar om detaljerade och konkreta planer för att lyckas, men också om ett system på bristningsgränsen.

I detta nummer hittar du också läsning om vilka regler som gäller kring semester. Socionomen Markus Carlsson som är Sveriges första aktivitetskoordinator för unga med cancer berättar om sitt arbete och vad som driver honom i karriären. I Fort McMurrey i Kanada har invånarna nyligen fått börja återvända efter den förödande skogsbranden och här i Sverige visar samtidigt uppföljningar av branden i Västmanland för två år sedan att kollegor och arbetsgivare spelade en avgörande roll för hälsan hos de drabbade. Och så spanar vi på flexpensionen - vad är det som fack och arbetsgivare bråkar om så pass mycket att man hotat med strejk?

Tidningen kommer i brevlådan senast på måndag. Hör gärna av dig och berätta vad du tycker om Akademikern: chefred@akademikern.se. Tidningen är till för dig och vi vill att den ska kännas angelägen. För att lyckas med det behöver vi din feedback. Vill du diskutera med andra medlemmar? Starta och delta i diskussioner på förbundets sajt: akademssr.se.

Du kan också bläddra i tidningen här!

Trevlig läsning!

Åsa Bolmstedt

Senaste nytt

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och läs om arbetsliv, lön, karriär och fackliga frågor – varje onsdag direkt i din inkorg.

Senaste nytt

Har du kollegor som strejkar? Så ska du agera

STREJK Som kollega och medlem i Akademikerförbund...
14 juni, 2024

Världens tio länder med sämst villkor för arbetare

MÄNSKLIGA RÄTTIGHETER 22 människor dödades för sitt fackliga eng...
13 juni, 2024

Expo: Facket kunde gjort mer i EU-valrörelsen

POLITIK Ytterhögern flyttar fram sina positioner i...
11 juni, 2024

Södertälje slutar med bakgrundskontrollerna – ”Invän...

ARBETSRÄTT De kritiserade bakgrundskontrollerna i Söd...
11 juni, 2024


Läs även

Förslaget: Ny myndighet mot ungdomskriminalitet

POLITIK Regeringen föreslår att en ny myndighet in...
10 juni, 2024

Träffa oss i Almedalen!

ALMEDALEN Akademikern håller två panelsamtal i Almed...
5 juni, 2024

Uppdrag: Stoppa bidragsfuskarna

REPORTAGE Försäkringskassan steppar upp för att stop...
5 juni, 2024

Debatt: Gemensamt ansvar bygger Europa starkare

EU-VALET Lika lön för lika arbete, stärkt a-kassa o...
4 juni, 2024