10 juni, 2016

Vem får bygga sitt liv i Sverige?

Sverige har en lång tradition av generöst flyktingmottagande. Men i juni stramas lagarna förmodligen åt. Många som arbetar med integration är skeptiska men förbereder sig nu på de nya förutsättningarna. I nya Akademikern är temat integration.

1603_omslag

This is the CAPTION for 55957

I juni klubbar riksdagen sannolikt den nya lagen om tillfälliga uppehållstillstånd. Förslaget har mötts av en sällan skådad sågning från myndigheter, organisationer och fackförbund. Inte ens migrationsministern verkar helt tillfreds med den nya politiken, utan beskriver den för Akademikern som det bästa av två dåliga alternativ. Oavsett vad man tycker om den nya lagen är det klart att den kommer att få stora effekter för integrationen i Sverige och nu förbereder sig många myndigheter, kommuner och organisationer på de nya förutsättningarna. 

I sommarnumret av Akademikern är temat integration. Vi följer med statsvetaren Tina Morad som lade studierna på hyllan och tog en ledande roll i frivilligorganisationen Refugees welcome Stockholm när flyktingströmmarna till Sverige ökade i höstas. Efter att i snart ett år ha välkomnat flyktingar till Sverige riktar de alltmer blicken mot integrationen. Snart hoppas de öppna sitt första boende. 

Vi besöker också Skellefteå kommun som har lång erfarenhet av att ta emot ensamkommande flyktingbarn. Målet är att ungdomarna ska vilja etablera sig och leva sina liv i kommunen. De berättar om detaljerade och konkreta planer för att lyckas, men också om ett system på bristningsgränsen.

I detta nummer hittar du också läsning om vilka regler som gäller kring semester. Socionomen Markus Carlsson som är Sveriges första aktivitetskoordinator för unga med cancer berättar om sitt arbete och vad som driver honom i karriären. I Fort McMurrey i Kanada har invånarna nyligen fått börja återvända efter den förödande skogsbranden och här i Sverige visar samtidigt uppföljningar av branden i Västmanland för två år sedan att kollegor och arbetsgivare spelade en avgörande roll för hälsan hos de drabbade. Och så spanar vi på flexpensionen - vad är det som fack och arbetsgivare bråkar om så pass mycket att man hotat med strejk?

Tidningen kommer i brevlådan senast på måndag. Hör gärna av dig och berätta vad du tycker om Akademikern: chefred@akademikern.se. Tidningen är till för dig och vi vill att den ska kännas angelägen. För att lyckas med det behöver vi din feedback. Vill du diskutera med andra medlemmar? Starta och delta i diskussioner på förbundets sajt: akademssr.se.

Du kan också bläddra i tidningen här!

Trevlig läsning!

Åsa Bolmstedt

Missa inget!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och håll dig uppdaterad om aktuellt från Akademikern.

Senaste nytt

Debatt: Inse värdet av sociologer och beteendevetare...

DEBATT Sociologer och beteendevetare underskattas...
28 september, 2023

Ny bok skildrar hedersförtryck i Sverige

MÄNSKLIGA RÄTTIGHETER I boken ”Hedersförtryck: berättelser i Sve...
27 september, 2023

5 tips: Så bör du förhålla dig till AI i arbetslivet

ARTIFICIELL INTELLIGENS AI kommer att påverka i stort sett alla jo...
26 september, 2023

AI förändrar arbetslivet i grunden

ARTIFICIELL INTELLIGENS AI kan underlätta jobbet för många. Men va...
26 september, 2023


Läs även

Viktigt att vara förberedd när AI tar mer plats i ar...

LEDARE AI-experternas varningar för superintellig...
25 september, 2023

Välkommen satsning på socialtjänsten i utmanande tid...

BUDGET Satsningarna på välfärden i regeringens bu...
21 september, 2023

Tre miljarder sparas på arbetsmarknadsåtgärder

BUDGET Arbetslösheten väntas öka framöver. Trots ...
20 september, 2023

Regeringen vill spara miljarder på insatser för arbe...

BUDGET Stora neddragningar på arbetsmarknadsåtgär...
20 september, 2023