8 mars, 2015

Välfärdens mäktigaste kvinnor är med i Akademikerförbundet SSR

Tidningen Dagens Samhälle har nu presenterat sin årliga lista över de 100 viktigaste kvinnorna inom vård, skola och omsorg. Var tionde är medlem i Akademikerförbundet SSR.

vesna_jovic_054fotothomascarlgren_kopia

Vesna Jovic, kommundirektör i Huddinge kommun, är Akademikerförbundet SSR mäktigaste kvinnliga ledare i välfärden, enligt Dagens Samhälle. Foto: Thomas Carlgren

Välfärdens 100 mäktigaste kvinnor styr tillsammans över 380 miljarder kronor och 405 000 anställda. Listan, som presenteras för tredje året i rad, visar att det finns gott om exempel på kvinnor med maktpositioner på den svenska välfärdsmarknaden. Stort budgetansvar och stort personalansvar väger tungt i rankningen.

I den privata sektorn är 16 procent av vd:arna kvinnor. På motsvarande nivå i landstingen är 59 procent kvinnor, i kommunerna 54 procent.

Vesna Jovic, kommundirektör i Huddinge kommun, finns på plats nummer 15 och är den medlem i Akademikerförbundet SSR som återigen hamnar högst.

– Det känns jätteroligt förstås. Framför allt tycker jag att det är roligt att den offentliga sektorns ledare syns. Allt det stora ansvar och viktiga uppdrag vi har, att det lyfts fram och premieras. Ofta är det ledarna i det privata näringslivet som syns i medierna, säger hon.

När hon började i Huddinge kommun för 26 år sedan trodde hon inte att hon en dag skulle arbeta som kommundirektör. Tidigare har hon varit bland annat förvaltningschef och socialchef.

– Jag har fått göra en personlig resa, utvecklas, prövat nya tjänster och aldrig stagnerat. Det har varit roligt att ha en arbetsgivare som låtit mig få nya utmaningar hela tiden.

Hur ska man locka framtidens ledare till välfärden?

– Genom att lyfta fram samhällsuppdraget, att man får arbeta med sådant som är viktigt för människor i vardagen, från förskola och skola, samhällsbyggnad, kultur och fritid till äldreomsorg. Det är ett enormt spann och vi kan verkligen göra skillnad för samhället. Jag tror att många unga vill ha det, men jag tror inte att alla förstår vad man gör i en kommun. Det är en utmaning.

Du klättrar lite på listan varje år, hur högt upp siktar du?

– Topp tre vore kul.

Toppar listan gör Ingrid Bengtsson-Rijavec, hälso- och sjukvårdsdirektör i Region Skåne. Även hon betonar den offentliga sektorns viktiga uppdrag.

– Många gånger tappas cheferna inom offentlig sektor bort och det mesta ljuset faller på näringslivstopparna, trots att vi ofta har större ansvar både ekonomiskt och i antal medarbetare och faktiskt också ofta jobbar i mer komplexa system, säger Ingrid Bengtsson-Rijavec, till Dagens Samhälle.

Åsa Bolmstedt och Barbro Janson Lundkvist

Akademikern

Senaste nytt

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och läs om arbetsliv, lön, karriär och fackliga frågor – varje onsdag direkt i din inkorg.

Senaste nytt

Grupperna som har svårare att komma in på arbetsmark...

ARBETSMARKNAD Vissa får lättare jobb än andra. Nu uppman...
23 februari, 2024

Ett jobb öppnar dörrar – men vem vill släppa in en a...

ANALYS Ett arbete kan vara vägen bort från krimin...
21 februari, 2024

Ny rapport: Ökande ojämlikhet medför risker för hela...

EKONOMI ✓ Den ekonomiska ojämlikheten ökar. ✓ Risk...
21 februari, 2024

Hon fick omställningsstudiestöd – ”Mitt jobb kräver ...

UTBILDNING Över 61 000 personer har sökt omställnings...
20 februari, 2024


Läs även

Sis i limbo – ”Klart att det väcker frågor”

SIS Sis ska göras om från grunden – hur påverk...
19 februari, 2024

Kravet: Kortare arbetstid för alla

ARBETSTID Akademikerförbundet SSR vill ha en arbetst...
15 februari, 2024

Akademikerförbundet SSR inför integritetsombud

UTBILDNING Förtroendevalda ska bli bättre rustade att...
13 februari, 2024

Rädda Barnen: Fokus på straff på bekostnad av barns ...

DEBATT "Vi ser en politisk vilja att förskju...
12 februari, 2024