I fjol fick drygt 50 000 personer behandling enligt KBT-metoden, vilket är en ökning med 94 procent sedan 2009. En av de främsta anledningarna till ökningen är att landstingen utbildat egen personal eller upphandlat KBT-kompetens utifrån. Region Skåne och Västra Götalandsregionen har rapporterat flest behandlade patienter i förhållande till befolkningen, medan Region Örebro län och Region Jämtland Härjedalen hade det lägsta antalet.
Tillgången till legitimerade psykoterapeuter är fortfarande relativt blygsam inom primärvården. Tio av landstingen uppgav att de i primärvården hade god eller relativt god tillgång på behandling hos kvalificerad personal. Samtidigt säger elva landsting att de behöver öka tillgången eftersom antalet personer med psykisk ohälsa stigit.
Varierat utbud efterfrågas
Somliga landsting erbjuder utvecklingsstöd för personer med grundläggande KBT-kompetens som vill höja kompetensnivån till legitimerad psykoterapeut. Intresset har dock varit mycket begränsat, skriver rapportförfattarna.
Att tillgången till psykoterapi ökat är förstås positivt, menar Josefine Johansson, professionsstrateg på Akademikerförbundet SSR. Men det är viktigt att vara medveten om att KBT inte är det enda alternativet.
– Det är glädjande att tillgången till psykoterapi har ökat inom landstingen. Samtidigt är förbundet bekymrat över att den ökade tillgången endast gäller en metod av psykoterapi. Vi jobbar aktivt för att rehabgarantin ska innefatta ett varierat utbud av psykoterapeutiska inriktningar, säger hon.
Senaste nytt
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och läs om arbetsliv, lön, karriär och fackliga frågor – varje onsdag direkt i din inkorg.