• 19 februari, 2016

    Studentkåren öppnar vägen till jobb

    Studenter som är aktiva i studentkårer får snabbare jobb efter universitetet. Dessutom väljer de oftare en politisk karriär.

    3649583-students-working-on-an-essay

    Foto: Mostphotos

    När studenter engagerar sig i studentkårer skaffar de sig en fördel framför andra när det gäller att ta sig in på arbetsmarknaden och snabbt få jobb. Engagemanget är en viktig faktor i framgångarna. Det handlar inte bara om att de personer som väljer föreningslivet har vissa egenskaper som gör vägen framåt smidigare. Det visar en ny rapport från Institutet för arbetsmarknads- och utbildningsstudier.

    Rapporten bygger på datamaterial om 5 000 kandidater till studentkårsfullmäktige vid universiteten i Uppsala, Lund och Stockholm mellan 1982 och 2005. För dem som blev valda som ledamöter i studentkårsfullmäktige ökade sannolikheten att ha ett jobb inom ett år efter avslutade studier med omkring 20 procentenheter. Sannolikheten att ha ett välbetalt jobb på tre års sikt ökade i sin tur med omkring 10 procentenheter.

    Det handlar om stora effekter åren direkt efter studierna, säger en av rapportförfattarna, Martin Lundin, i ett pressmeddelande.

    – Däremot är de kortlivade eftersom andra studenter kommer ikapp inom några år, säger han.

    Långlivade politiska effekter

    De som suttit i studentkårsfullmäktige var också mer benägna att ställa upp i allmänna val. Och inom politiken var effekterna betydligt mer långlivade. Femton år efter kårvalet var det fortfarande vanligare att de föreningsaktiva kandiderade till riksdagen, landstinget eller kommunen.

    Så vad är det då som förklarar effekterna? Tidigare studier pekar på att studentpolitiken kan stärka motivationen och ge tillgång till viktiga nätverk. En plats i kårfullmäktige sänder också vissa signaler till rekryterare och chefer. Kandidaterna själva lyfter fram de specifika färdigheter som de fått genom sitt kårarbete.

    Statsvetaren Pelle Rödin var med i Uppsala studentkår under studietiden – ett engagemang som sedan ledde vidare till en vice ordförandepost i Sverige förenade studentkårer. I dag är han politiskt sakkunnig hos finansminister Magdalena Andersson (S). Han tycker att han har haft stor nytta av det studentpolitiska engagemanget.

    – Det är en form av praktiserande politik, jämfört med studierna i statsvetenskap. ”Learning by doing”, så att säga. Du praktiserar dina kunskaper och lär dig ett politiskt hantverk. Sen är det också ett bredare perspektiv och större mångfald i kåren rent åsiktsmässigt. Det är en nyttig erfarenhet.

    Text: Ylva Mossing

    Akademikern

    Senaste nytt

    Prenumerera på vårt nyhetsbrev och läs om arbetsliv, lön, karriär och fackliga frågor – varje onsdag direkt i din inkorg.

    Senaste nytt

    SEMESTER

    Kommunchefen: Planering nyckeln till stres...

    För att inte stupa in i semestern krävs en hållbar a...

    1 juli, 2025

    ALMEDALEN

    "Finns bitar i det här som är komplicerat,...

    Stor enighet under debatt om otillåten påverkan – ti...

    26 juni, 2025

    INTERNATIONELLT

    Heike Erkers: Saco borde uttala sig om Gaz...

    Centralorganisationen Saco gör inte något gemensamt ...

    26 juni, 2025

    ALMEDALEN

    Barn i fängelse diskuterades i Almedalen –...

    2026 ska barn och ungdomar kunna dömas till fängelse...

    26 juni, 2025

    Läs även

    ALMEDALEN

    LIVE: Akademikern och Socionomen arrangera...

    Experter och politiker tar plats i paneler när Socio...

    26 juni, 2025

    SEMESTER

    Facket: Krav på tillgänglighet hotar återh...

    Att vara ledig betyder inga jobbnotiser eller krav p...

    24 juni, 2025

    KRIMINALVÅRDEN

    Tiodubbel kostnad för barn i fängelse

    Bara när alla andra utvägar har prövats bör man plac...

    24 juni, 2025

    SPELKULTUR

    Kan spelkulturen vara en räddning för unga...

    Många barn och ungdomar med NPF står utanför förenin...

    23 juni, 2025