I takt med att medellivslängden ökar sjunker pensionerna. För drygt två år sedan kom en statlig pensionsåldersutredning med flera förslag på vad som kan göras för att förlänga arbetslivet och därmed höja pensionerna.
Två av dem var höjd lägsta ålder för uttag av allmän pension från 61 till 63 år, och en höjd gräns för hur länge man har rätt att behålla sin anställning, från 67 till 69 års ålder.
Sedan dess har inte mycket hänt. Men nu har riksdagens pensionsgrupp börjat arbeta mer med åldersfrågan, skriver SvD Näringsliv. Enligt socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S) finns det en tidsplan för högre pensionsålder sedan i somras.
– Min ambition är att det ska ske saker under den här mandatperioden, säger hon till tidningen.
Enligt uppgifter till SvD Näringsliv är partierna i pensionsgruppen (Socialdemokraterna och Alliansen) fortfarande oeniga om hur mycket pensionsåldern bör höjas. De borgerliga partierna vill ha en högre pensionsålder än vad Socialdemokraterna vill.
Enligt tidningen skulle den nya lägsta åldern för uttag av allmän pension landa på 62 alternativt 63 år. När det gäller rätten att behålla sin anställning vill Socialdemokraterna att den ska förlängas till 68 års ålder medan de borgerliga lutar åt en höjning till 69 år.
Text: Karin Persson
Senaste nytt
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och läs om arbetsliv, lön, karriär och fackliga frågor – varje onsdag direkt i din inkorg.