Den höga arbetsbelastningen, ökade ohälsan och höga personalomsättningen slår hårt mot landets socialkontor. Därför inleder nu Arbetsmiljöverket en granskning av socialsekreterarnas arbetsmiljö.
– Vi har fått många signaler om att socialsekreterarna har det tufft. Det visar också Akademikerförbundet SSR:s rapport. De senaste åren har vi sett att inom offentlig verksamhet ökar sjukskrivningarna på grund av arbetssjukdomar, särskilt när det gäller kvinnors arbetsmiljö, säger Eva Karsten, arbetsmiljöinspektör på Arbetsmiljöverket och projektledare för granskningen.
Treårigt projekt
Det treåriga nationella projektet kommer att pågå 2015–2017. Det första året genomförs ett pilotprojekt på 28 utvalda socialkontor: 18 av dem i region syd och 10 i region öst. I början av april görs de första besöken, då verket ska träffa både chefer för individ- och familjeomsorg och skyddsombud. Efter det kommer man att välja ut grupper som ska ingå i granskningen.
– Det vi kommer att titta på är främst den sociala organisatoriska arbetsmiljön för socialsekreterare. Naturligtvis kommer vi också att titta på hot- och våldsrisken, säger Eva Karsten.
Ohälsa och frustration
Efter 2015 kommer materialet att värderas för att sedan följas upp med en nationell tillsynsinsats under de sista två åren.
– Det är ohälsan vi vill åt och arbetsförhållanden som skapar frustration. Vi vill att förutsättningarna ska bli bättre så att den här yrkesgruppen kan stanna kvar i arbetet istället för att bli tvingas sjukskriva sig eller att det blir en flykt till andra yrken, säger Eva Karsten.
"Glädjande"
Jonas Lidberg, ombudsman på Akademikerförbundet SSR, välkomnar Arbetsmiljöverkets granskning.
– Det är glädjande att Arbetsmiljöverket drar igång detta projekt. Det berör över 10 000 av våra medlemmar i socialtjänsten runt om i Sverige. Vi möter dagligen medlemmar som beskriver en orimlig arbetsbelastning, och verksamheter som har hög personalomsättning. Det är också bra att Arbetsmiljöverket gör en genomlysning när det gäller hot och våld. Det är ett problem som ökar och där hoten delvis är på nya arenor som bloggar och sociala medier.
Senaste nytt
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och läs om arbetsliv, lön, karriär och fackliga frågor – varje onsdag direkt i din inkorg.